• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līdz pašvaldību vēlēšanām vairs atlicis tikai pusgads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2000., Nr. 316/317 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ministru prezidenta tikšanos ar pašvaldību vadītājiem

Vēl šajā numurā

12.09.2000., Nr. 316/317

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Līdz pašvaldību vēlēšanām vairs atlicis tikai pusgads

2001.gada 11.martā Latvijā notiks kārtējās pilsētu domju, pagastu padomju un arī novadu domju vēlēšanas. Vakardien, 11. septembrī, tieši pusgadu pirms gaidāmā notikuma, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicināja plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus uz preses konferenci, lai iepazīstinātu ar CVK pašvaldību vēlēšanu darba plānu. CVK vada un uzrauga pašvaldību vēlēšanu norisi, un tās pienākumos ietilpst arī pašvaldību vēlēšanu sagatavošana. Preses konferencē klātesošos uzrunāja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars un CVK priekšsēdētāja vietnieks Guntis Zandbergs.

A.Cimdars informēja, ka pašvaldību vēlēšanas notiks 2001.gada 11.martā, jo Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likums nosaka, ka pašvaldību vēlēšanas sarīkojamas marta otrajā svētdienā. Gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, kurās vietējās pašvaldības tiks ievēlētas uz nākamajiem četriem gadiem, būs trešās vēlēšanas kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Galvenie normatīvie akti, kas nosaka vēlēšanu kārtību, ir jau minētais vēlēšanu likums, likums "Par pilsētu, rajonu, pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām", kā arī CVK instrukcijas. A.Cimdars informēja, ka 2000.gada 6.aprīlī Saeima pieņēma vairākus būtiskus labojumus Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā. Grozījumi paredz, ka

1) par trim stundām tiks palielināts vēlēšanu iecirkņa darba laiks vēlētāju ērtībai, un pašvaldību vēlēšanu iecirkņi tagad būs atvērti no pulksten 7 līdz 22,

2) tiks mainīta kārtība, kādā iesniedzami kandidātu saraksti pilsētās un novados, kuros iedzīvotāju skaits lielāks par 5000. Iepriekš deputātu kandidātu sarakstus šajās pašvaldībās varēja iesniegt arī vēlētāju apvienības, bet nākamajās vēlēšanās šādas tiesības būs tikai politiskajām organizācijām un to reģistrētajām un nereģistrētajām apvienībām. A.Cimdars uzsvēra, ka līdz noteiktajam termiņam attiecīgās pašvaldības domes (padomes) vēlēšanām būtu vēlams reģistrēt vismaz divus kandidātu sarakstus.

Arnis Cimdars atgādināja, ka bez CVK sagatavotā neoficiālā grafikā noteiktajām darbībām, kas padarāmas līdz vēlēšanu dienai un pēc vēlēšanām saskaņā ar likumā noteiktajiem termiņiem ( skat. pielikumu ), pašvaldībām jāatceras, ka līdz decembra sākumam jāpaveic arī vēlēšanu organizatoriskā daļa - pašvaldību budžeta plānošana, paredzot pietiekamu finansējumu vēlēšanu organizēšanai, laikus jādomā par poligrāfisko un citu materiālu sagatavošanu un pasūtīšanu atbilstoši likumam, un vēlēšanu komisijām kopā ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem jāizstrādā informatīvā darba koncepcija. Paskaidrojot šo domu, A. Cimdars uzsvēra, ka šobrīd nav likuma, kas varētu reglamentēt šādu sadarbību, bet par labu piemēru šādai koncepcijai varētu kalpot līdzšinējā CVK sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem, ir zināmi arī citi piemēri. Koncepcijai būtu jābalstās uz to cilvēku pašiniciatīvu, kas jūt personīgu atbildību par to, kā noritēs dzīve jaunajās pašvaldībās. Jārīkojas tā, lai kopīga darba rezultātā iedzīvotājiem būtu pēc iespējas mazāk neatbildētu jautājumu.

Tika arī paskaidrots, ka pašvaldību vēlēšanās ir tik apgabalu, cik Latvijā pilsētu, novadu un pagastu, tādējādi katrā no vēlēšanu apgabaliem ir sava vēlēšanu komisija, kas atbild par vēlēšanu sagatavošanu un norisi šajā apgabalā. Vietējo vēlēšanu komisiju pienākumos ietilpst deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana un reģistrācija, vēlēšanu likuma prasībām neatbilstošu kandidātu svītrošana no kandidātu sarakstiem, vēlēšanu zīmju sagatavošana un iespiešana, vēlēšanu iecirkņu izveidošana, vēlēšanu rezultātu un pašvaldībā ievēlamo deputātu noteikšana, vēlētāju sūdzību izskatīšana un citi ar pašvaldību vēlēšanu organizāciju saistīti jautājumi.

Lai novārtā nepaliktu rūpes par vēlētāju un tiktu noskaidrota Latvijas vēlētāju iespējamā gaidāmā rīcība vēlēšanās, CVK sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes Socioloģijas un Politoloģijas fakultātes studentiem šā gada jūnijā veikusi socioloģisko aptauju "Latvijas vēlētājs 2000". A. Cimdars iepazīstināja ar aptaujas, kurā piedalījušies 873 vēlētāji no visas Latvijas, rezultātiem. Viņš pastāstīja, ka aptaujas laikā vēlētāji tika lūgti atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti ar viņu līdzdalību pašvaldību vēlēšanās. Pētījumā noskaidrots arī tas, kādi ir būtiskākie iemesli, kas kavē vēlētājus piedalīties pašvaldību vēlēšanās, cik labi vēlētāji ir informēti par noteiktām pašvaldību vēlēšanu likuma normām, kādi ir galvenie vēlētāju informācijas avoti un kāda ir vēlētāju attieksme pret pašvaldību vēlēšanām kopumā. Aptaujas rezultāti rāda, ka aptaujas veikšanas laikā pašvaldību vēlēšanās noteikti piedalīties plāno 58 procenti vēlētāju, tādējādi vēlētāju aktivitāte 2001.gada vēlēšanās varētu būtiski neatšķirties no iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, kurās piedalījās 56,8 procenti vēlētāju.

Visaktīvāk pašvaldību vēlēšanās piedalīties plāno vēlētāji Latgalē, bet visnoraidošākā attieksme pret piedalīšanos vēlēšanās ir vēlētājiem Rīgas un Zemgales vēlēšanu apgabalos. Svarīgākais iemesls, kāpēc vēlētāji izvēlas piedalīties pašvaldību vēlēšanās, ir pilsoņa pienākums, ko uzsvēruši 37,4 procenti aptaujāto. Kā otrs svarīgākais iemesls dalībai vēlēšanās minēta nevēlēšanās pieļaut, lai tiktu ievēlēti vēlētājam netīkami kandidāti (26,6 procenti), un iespēja uzlabot savu labklājību nākotnē (21,8 procenti vēlētāju). Visbiežākie iemesli, kāpēc vēlētāji nepiedalās pašvaldību vēlēšanās, ir pārliecība, ka nav piemērotu kandidātu, par kuriem balsot (18,1 procents vēlētāju), uzskats, ka vēlēšanas tāpat neko nemainīs (17,4 procenti vēlētāju), kā arī laika trūkums (9,9 procenti vēlētāju).

Viena no nopietnākajām problēmām, kas saistīta ar vēlētāju līdzdalību pašvaldību vēlēšanās, ir informācijas trūkums par atsevišķām pašvaldību vēlēšanu likuma normām. Vēlētāji ir slikti informēti par pašvaldību vēlēšanu likuma normām, kas nosaka iespēju nobalsot trīs dienas pirms vēlēšanām un iespēju balsot pašvaldībā, kurā reģistrēts vēlētāja īpašums.Vienlaikus tikai mazliet vairāk nekā puse jeb 53 procenti vēlētāju uzskata, ka iespējas iegūt informāciju par pašvaldību vēlēšanām ir pietiekamas. Pārējo aptaujāto atbildes liecina, ka, gatavojoties nākamā gada vēlēšanām, vēlētāju informētības nodrošināšanai pievēršama pastiprināta uzmanība. Runājot par patīkamākajiem aptaujas rezultātiem, A. Cimdars uzsvēra, ka vēlētājus apmierina apkalpošana vēlēšanu iecirkņos - par labu to atzinuši 72,5 procenti aptaujāto, bet vēl 14,6 procenti aptaujāto drīzāk piekrīt nekā nepiekrīt, ka apkalpošana ir kvalitatīva.

Pētījumā iegūto informāciju CVK iecerējusi izmantot, izstrādājot un īstenojot vēlētāju informācijas kampaņu. A. Cimdars informēja, ka drīzumā ar pētījumu varēs iepazīties interneta mājas lapā http://www.saeima.lv/cvkserv un jau šobrīd to var izdarīt CVK telpās Mazajā Trokšņu ielā 2.

Kristīne Valdniece, "LV" nozares redaktore

Kalendārais plāns 2001.gada 11.marta

pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanām

Nr. Veicamais darbs Izpildes Izpil- Pilsētas
p.k. termiņš dītājs domes,
novada domes
un pagasta
padomes
vēlēšanu
likuma pants
1 2 3 4 5
1. Domē (padomē) ievēlējamo Uzreiz pēc vēlēšanu Attiecīgā 2.pants
deputātu skaita noteikšana izsludināšanas vēlēšanu
komisija
2. Domes (padomes) vēlēšanu Jāpublicē laikrakstā Centrālā 4.pants
izsludināšana "Latvijas Vēstnesis" vēlēšanu
ne vēlāk kā 2000.gada komisija
11.decembrī
3. Vēlēšanu komisijas darba Ne vēlāk kā Attiecīgā 15.pants
laika kandidātu sarakstu 2001.gada 20.janvārī vēlēšanu
pieņemšanai noteikšana komisija
4. Kandidātu sarakstu No 2001.gada Attiecīgā
pieņemšana 20.janvāra līdz vēlēšanu
30.janvārim ieskaitot komisija
5. Visu reģistrēto politisko Ne vēlāk kā Tieslietu
organizāciju (partiju) un to 2001.gada 20.janvārī ministrija
apvienību saraksta
publicēšana laikrakstā
"Latvijas Vēstnesis"
6. Kandidātu sarakstu 48 stundu laikā pēc Attiecīgā
pārbaude saraksta iesniegšanas vēlēšanu
komisija
7. Kļūdu novēršana, 72 stundu laikā Saraksta 20.pants
ja saraksts sastādīts, iesniedzēji
neievērojot likuma prasības
8. Kandidātu sarakstu Pēc saraksta Attiecīgā 22.pants
reģistrācija, ja nepieciešams, pārbaudes/kļūdu vēlēšanu
grozījumu izdarīšana tajos novēršanas komisija
9. Iecirkņu komisiju Ne vēlāk kā Attiecīgā
izveidošana 2001.gada 19.februārī vēlēšanu
komisija
10. Iecirkņu atvēršana Ne vēlāk kā Attiecīgā
2001.gada 1.martā vēlēšanu
komisija
11. Republikas pilsētas domes Ne vēlāk kā Attiecīgā 23.pants
vēlēšanām reģistrēto 2001.gada 1.martā vēlēšanu
kandidātu sarakstu komisija
publicēšana laikrakstā
"Latvijas Vēstnesis" un
izlikšana visos attiecīgajā
teritorijā izveidotajos
vēlēšanu iecirkņos
12. Rajona pilsētas domes, Ne vēlāk kā Attiecīgā
novada domes un pagasta 2001.gada 1.martā vēlēšanu
padomes vēlēšanām komisija
reģistrēto kandidātu sarakstu
izlikšana visos attiecīgajā
teritorijā izveidotajos vēlēšanu
iecirkņos un pie attiecīgās paš-
valdības lēmējinstitūcijas ēkas
13. Informē Centrālo vēlēšanu 2001.gada 30.janvārī Attiecīgā 24.pants
komisiju, ja nav reģistrēts vēlēšanu
neviens vai tikai viens komisija
kandidātu saraksts
14. Ja nav reģistrēts neviens 2001. gada Centrālā 24. pants
vai tikai viens kandidātu 31. janvārī vēlēšanu
saraksts, vai, ja reģistrēto komisija
kandidātu skaits ir mazāks
par attiecīgajā pašvaldībā
ievēlējamo deputātu skaitu,
par 10 dienām pagarina
kandidātu sarakstu iesniegšanas
termiņu, publicē šo lēmumu
"Latvijas Vēstnesī" un organizē
tā izlikšanu redzamā vietā
pie attiecīgās pašvaldības
domes (padomes) ēkas.
15. Izsludina attiecīgās domes No 2001. gada Centrālā 24. pants
(padomes) atkārtotas vēlēšanas 10. februāra vēlēšanu
tajās pašvaldībās, kur arī pēc līdz 24. februārim komisija
termiņa pagarinājuma nav
vismaz 2 sarakstu vai nav
pietiekams kandidātu skaits
16. Paziņojuma publicēšana Ne vēlāk kā Attiecīgā
laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 2001. gada 1. martā vēlēšanu
par republikas pilsētas komisija
iepriekšējās balsošanas
iecirkņa atrašanās vietu
un darba laiku
17. Paziņojumu izlikšana par Ne vēlāk kā Attiecīgā 26. pants
iepriekšējās balsošanas iecirkņu 2001. gada 1. martā vēlēšanu
darba laiku un atrašanās vietu komisija
18. Iepriekšējā balsošana 2001. g. 8.-10. marts Attiecīgā
vēlēšanu
komisija
19. Pieteikumu pieņemšana No 2001. gada Iecirkņa 32. pants
vēlēšanu organizēšanai 1. marta līdz 11. martam komisija
vēlētāja atrašanās vietā (vēlams līdz pulksten 12)
20. Dod iespēju kandidātu 2001. gada Attiecīgā 44. pants
sarakstu iesniedzējiem iepa- 12.-14. marts vēlēšanu
zīties ar balsotāju sarakstiem komisija
21. Vēlēšanu rezultātu Ne vēlāk kā Attiecīgā
apstiprināšana - Republikas 2001. gada 18. martā vēlēšanu
pilsētas domes vēlēšanu komisija
rezultātu publicēšana
laikrakstā "Latvijas Vēstnesis"
22. Rajona pilsētas domes, Ne vēlāk kā Attiecīgā
novada domes un pagasta 2001. gada 14. martā vēlēšanu
padomes vēlēšanu rezultātu komisija
izlikšana redzamā vietā pie
domes (padomes) ēkas
23. Dod iespēju kandidātu sarakstu 3 dienas pēc vēlēšanu Attiecīgā
iesniedzējiem iepazīties ar vēlē- rezultātu paziņošanas vēlēšanu
šanu komisijas sēžu protokoliem komisija
24. Jaunievēlēto deputātu Ne vēlāk kā 10 dienu Attiecīgās 45. pants
uzaicināšana uz pirmo laikā pēc rezultātu vēlēšanu
domes (padomes) sēdi paziņošanas komisijas
priekšsēdētājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!