• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Likvidēta narkotiku ražotne ar ilgu darba stāžu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2005., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīga kā magnēts ceļotājiem

Vēl šajā numurā

07.04.2005., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Likvidēta narkotiku ražotne ar ilgu darba stāžu

Kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu Olaines narkotiku skandāliem par narkotiku ražotnēm Latvijā nekas netika dzirdēts. Tikmēr gadiem ilgi Gulbenes rajonā nomaļā privātīpašumā plauka rūpals, kas gadā varēja saražot 10–12 kilogramu narkotiku. Melnajā tirgū to vērtība ir vairāk nekā miljons latu.
Valsts policijas pārskata par noziedzības stāvokli valstī un policijas darbību 2004.gadā secinājumos teikts: “Svarīgi uzsvērt, ka šobrīd Latvija ir vienīgā no Austrumeiropas valstīm, kurā netiek ražotas narkotiskās vielas. Latvija tiek izmantota vienīgi kā narkotiku tranzītvalsts.”
Tomēr ražotne bija. Kā vakar informēja Valsts policija (VP), tās atklāšanas operācija ilgusi aptuveni gadu. Sākotnējā informācija liecina, ka laboratorija darbojusies aptuveni septiņus gadus, tātad no deviņdesmito gadu nogales. Attīstības stadijas pirmsākumos ražotā viela bija zemas kvalitātes.
Laboratorijā ražots metadons. Tas ir sintētisks opioīds, kas cilvēka organismu ietekmē līdzīgi kā morfīns. Latvijā pieļauta stingri reglamentēta metadona pielietošana narkomānijas ārstēšanai. Taču Gulbenes rajonā tapušajam metadonam ar ārstēšanu nebija nekāda sakara. Lietotāji to izmanto kā heroīna aizstājēju.
Ražotās narkotikas pārsvarā realizētas Krievijā, kā arī Vācijā un citās Eiropas valstīs. Latvijā, kā stāsta Narkotiku apkarošanas biroja (NAB) priekšnieks Kārlis Dombrovskis, palikusi niecīga daļa. To arī policija min kā argumentu, kādēļ tik ilgi ražotne nav tikusi atklāta. Proti, Latvijas melnajā tirgū neieplūda aizdomīgais metadons, līdz ar to tiesībsargiem par to nebija nekādu operatīvo ziņu.
Pirmā konkrētākā informācija saņemta pērn ziemā. “Radās aizdomas, ka Latgalē ir laboratorija,” sacīja VP priekšnieks Jānis Zaščirinskis. Par to signalizējuši arī Lietuvas kolēģi. No tā brīža ieguldīts milzīgs un skrupulozs darbs, lai ražotni atklātu, uzsvēra K.Dombrovskis. Viņaprāt, operācijas panākumu atslēga meklējama dienestu sadarbībā. VP sadarbojusies ar Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldi. Operācijas noslēguma fāzē bijusi sadarbība ar Aizsardzības ministriju, – karavīri ilgstoši bloķēja lauku teritoriju, kur atrodas privātīpašums.
K.Dombrovskis atzina, ka operācija bijusi veiksmīga, lai gan ticis cerēts uz vēl labāku rezultātu. Kā aģentūrai BNS atzinis VP priekšnieks, laika apstākļu dēļ nav izdevies ražotnes atklāšanas operāciju īstenot tādā apjomā, kā plānots sākumā. Narkotiku ražošanai tik primitīvos apstākļos nepieciešams īpašs temperatūras un gaisa mitruma režīms, un šo ārējo faktoru izmaiņas iztraucējušas darbu
Pagaidām saistībā ar atklāto sintētisko narkotisko vielu ražotni uz aizdomu pamata aizturēti divi cilvēki, kas strādājuši nelegālajā rūpnīcā. Izmeklēšanas interesēs sīkākas ziņas par aizdomās turamajiem netiek sniegtas.
Noziedzīgā rūpala ienesīgumu ilustrē metadona cenas Maskavā: viens grams kvalitatīvas vielas maksā 120–150 ASV dolāru, tātad par kilogramu vielas 120 000 – 150 000 ASV dolāru. Laboratorijā vienā piegājienā spēja izgatavot aptuveni 1,5 kilogramus metadona. Pusgadā (ražošana iespējama tikai vēsajā laikā) četros piecos piegājienos varēja saražot aptuveni 10–12 kilogramus vielas.
Kā skaidro VP Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks Andris Lapiņš, vasarā augstās temperatūras dēļ metadonu nevarēja ražot. Ražotnes balsts nebija nekāda augstākās raudzes 21.gadsimta aparatūra. Gluži pretēji – laboratorijas iekārtas ir vienkāršas, pat primitīvas, izejvielas nopērkamas veikalā. “Galvenais bija ievērot pašu procesu,” uzsver A.Lapiņš, atzīstot, ka bez labām ķīmijas zināšanām to, protams, nevar paveikt.
Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons īpaši uzteica policiju. Savukārt VP priekšnieks atzina, ka rosinās prēmēt operācijā iesaistītos darbiniekus. Vēl daudz ir neatbildētu jautājumu par marta sākumā atklāto ražotni, iesaistītajām personām, kanāliem uz ārzemēm, tāpēc izmeklēšana turpinās.

Uzziņai

Visiem sintētiskiem opioīdiem, arī metadonam, ir izteikta narkotiska, depresējoša ietekme, un tie visi rada atkarību vai aizvieto augu valsts opiātus.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!