• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2005., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem politisko lielvaru riteņiem

Vēl šajā numurā

06.04.2005., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē


Poļu “Rzeczpospolita”: “Pat pāvesta senie ideoloģiskie un politiskie pretinieki un citu konfesiju pārstāvji atzīst: ir aizgājis dižs pāvests. Pēc Viņa un bez Viņa pasaule jau būs citāda.”

Eiropas Savienības interneta izdevums “EUobserver”: “Krievija “skaldīs un valdīs” Eiropas Savienībā, ja 25 valstu bloks nedefinēs vienotu politiku pret to, brīdinājusi Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. ES un Krievijas attiecības ir kā pārbaude, vai Savienība spēj veidot ārpolitiku, kurā lēmumus nepieņem vienīgi lielās dalībvalstis.”

Šveices “Neue Zürcher Zeitung”: “Polijas, Lietuvas un Latvijas premjerministri lūguši ES Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu atbalstīt tā saukto “Amber” projektu. Viņi vēlas saņemt ES dalībvalstu atbalstu strīdā ar Krieviju. “Būtu apsveicami”, raksta valdību vadītāji, “ja Komisija atzītu, ka ieplānotais gāzes vads no Krievijas uz Vāciju nav jābūvē pāri Baltijas jūrai zem ūdens, kā vēlas Maskava, bet pa sauszemi cauri Latvijai, Lietuvai un Polijai”.”

Vācu “Tagesspiegel”: ES rūpniecības komisārs Ginters Ferhoigens intervijā pauž viedokli, ka ir vienalga, vai eiropieši amerikāņus pārspēs 2012. vai 2014.gadā. Tagad esot svarīgi mainīt tendenci. Ekonomikā runa esot par to, lai panāktu nepieciešamos ražošanas, attīstības un nodarbinātības apjomus, bez kuriem nebūs iespējams sasniegt lielos sabiedriskos un globālos mērķus. Viņš esot izstrādājis realizējamu un uz patiesi svarīgām lietām koncentrētu koncepciju. Tās īstenošana būšot viņa galvenais uzdevums nākamajos piecos gados. Vēl intervijā Ferhoigens izsakās par nepieciešamību pēc ES pakalpojumu direktīvām, kuras tomēr nedrīkstot novest pie tā, ka algu un cenu konkurence pasliktina dzīves līmeni. Šīs bažas Komisija uzskatot par pamatotām, tāpēc projekts tikšot pārstrādāts.

Angļu “The Financial Times”: “29.maijā Francijā notiks referendums par ES konstitucionālo līgumu.” Autors uzskata, ka apstākļi līguma ratifikācijai joprojām ir labvēlīgi. Tomēr, tā kā pēdējās piecas sabiedriskās domas aptaujas liecina par negatīva balsojuma iespēju, likumsakarīgi ir jautāt, kas notiktu, ja Francijas iedzīvotāji nobalsotu pret ES konstitūciju.

Poļu “Rzeczpospolita”: “Vladimirs Putins ar Aleksandru Lukašenko pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar abu valstu integrāciju un reformu Neatkarīgo Valstu Savienības sabrukuma novēršanai. Neizpalika arī komplimenti.”

Krievijas “Izvestija”: “Baltkrievijas analītiķi uzskata, ka “galvenais, kas Lukašenko vajadzīgs no Putina, ir atbalsts prezidenta vēlēšanās 2006.gadā”. Sarežģīto jautājumu vidū Krievijas un Baltkrievijas attiecībās jāmin mēģinājumi “izveidot ko cik necik pārliecinošu no apvienotās valsts lozunga”, problēmas, kas saistītas ar nodokļiem, kā arī ar enerģētiku. Uz fona, ko veido valdošās elites nomaiņa postpadomju valstīs, Lukašenko izskatās kā pats uzticamākais draugs Krievijas oficiālajai varai. Jautājums – cik ilgi šī konstrukcija saglabāsies?”

Pēc Ārlietu ministrijas Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!