• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Vatikānam un visiem ticīgajiem sakarā ar Viņa svētības pāvesta Jāņa Pāvila II nāvi

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm

Tieslietu ministrija, iepazīstoties ar Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) izplatīto paziņojumu “Notāri rod risinājumu darbam krīzes apstākļos”, uzskata to par nepamatotu un nepiekrīt tam, ka situācija definējama kā “krīzes apstākļi”.
Plānots, ka valdība noteikumu projektu “Zvērinātu notāru atlīdzības takses” apstiprinās 5.aprīlī un tie pēc pieņemšanas stāsies spēkā jau nākamajā dienā. Tieslietu ministrija informē, ka iepriekš spēkā esošās zvērinātu notāru atlīdzības takses būtiski neatšķiras no valdības noteikumu projektā ietvertajām atlīdzības taksēm.
Minēto noteikumu projektu bija iecerēts apstiprināt valdībā līdz 1.aprīlim, kad spēku zaudēja līdzšinējās spēkā esošās atlīdzības takses. Tieslietu ministrija uzreiz pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka Ministru kabineta noteikumu projektu neizdosies pieņemt līdz 1.aprīlim, nosūtīja vēstuli Latvijas Zvērinātu notāru padomei, kurā informēja par izveidojušos situāciju un ieteica risinājumu – izmantot LZNP Notariāta likumā ietverto deleģējumu noteikt pagaidu takses par zvērinātu notāru amata darbībām līdz Ministru kabineta noteikumu “Zvērinātu notāru atlīdzības takses” spēkā stāšanās dienai, bet pagaidu takses noteikt ne augstākas par līdz šim spēkā esošajām atlīdzības taksēm.
Tomēr Latvijas Zvērinātu notāru padome ministrijas ieteikumus ņēmusi vērā tikai daļēji. LZNP risinājums sarežģī gan notāru darbu, gan iedzīvotāju iespējas saņemt notāru pakalpojumus – LZNP noteikusi, ka notāriem jāgatavo klientu iesniegumi Latvijas Zvērinātu notāru padomei, kura katram konkrētajam gadījumam nosaka atbilstošu atlīdzības taksi, un klientam arī jāapstiprina, ka viņš neiebilst pret to. Šāds risinājums sarežģī notāru pakalpojumu saņemšanas iespējas.
Tieslietu ministrijas ierosinājumu līdzīgās situācijās iepriekš pati LZNP ir izmantojusi, piemēram, LZNP noteiktās pagaidu atlīdzības takses mantojuma lietās ir spēkā un tiek piemērotas jau vairāk nekā divus gadus.
Tieslietu ministrija aicina LZNP uz konstruktīvu sadarbību, nevis uz attiecību saasināšanu, demonstratīvi sarežģījot darba apstākļus notāriem un klientiem – iespējas saņemt notāru pakalpojumus.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!