• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Putinam beigas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Reizēm nepieciešams virzīties uz saasināšanos"

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Putinam beigas"

"The Washington Post"

— 2000.08.25.

Kamēr Krievijas prezidents atpūtās Melnās jūras kūrortā Sočos, jūrnieki 14 000 tonnu smagajā kapā jūras dziļumā izmisīgi centās atvērt izejas lūku.

Tā kā Kremlis turpināja vērpt melus par nelaimes gadījumu, šiem jūrniekiem citam pēc cita bija jānoskatās savu biedru cīniņā pēc skābekļa zemūdenē un neizbēgamā šīs cīņas zaudēšanā. Uztvertie SOS signāli kļuva arvien retāki un vājāki, bet Krievijas birokrāti turpināja atraidīt ārvalstu palīdzību. Beigu beigās vairs nebija dzirdama neviena skaņa no Barenca jūras dziļumiem.

Nav nekādu šaubu, ka Krievijas prezidenta paranoiskā, lepnā, bezjūtīgā attieksme un rīcība pēc zemūdenes katastrofas ir saniknojusi Krievijas iedzīvotājus. Pēkšņi populārais Krievijas prezidents ir kritis nežēlastībā un, pēc daudzu uzskatiem, jau sākotnēji nav bijis uzticības cienīgs.

Šķiet, ka Krievijas iedzīvotāji ir dabūjuši to, par ko paši balsojuši. Karā ar Čečeniju Putins bija parādījis vēsu nevērību attieksmē pret cilvēku ciešanām un zaudētajām dzīvībām. Krievija jutās rupji aizskarta, kad nejūtība novirzījās uz viņiem pašiem, uz viņu tuviniekiem jūras dzīlēs, par ko tomēr viņiem it kā nevajadzēja būt pārsteigtiem. Humānas attieksmes trūkums ir pārmantojams.

Krievi zināja, ka Putins bija neobjektīvs, runājot par preses brīvību vēl pirms viņa ievēlēšanas prezidenta amatā. Putins bija tas, kurš pavēlēja sagūstīt "Radio Brīvā Eiropa" reportieri Andreju Babicki vēl pirms prezidenta vēlēšanām martā, izmisīgi cenšoties apklusināt vienīgo Krievijas reportieri, kurš ziņoja par uzbrukumiem Čečenijā. Tādēļ Kremļa izplatītajiem meliem par nelaimes iemeslu, cilvēkiem zemūdenē un sakariem ar Maskavu nevajadzētu šokēt Krievijas iedzīvotājus un arī pārējo pasauli.

Vēlme manipulēt ar patiesību kopā ar Putina neuzticēšanos ārpasaulei un dedzīgu vēlmi pierādīt Krievijas visvarenību ir šausminošās nelaimes iznākums. Putins saprata, ka labāk ziedot dzīvības, nekā atzīt valsts vājumu un nepieciešamību pēc palīdzības. Tagad redzams, ka Putins ir kļūdījies savos aprēķinos.

"Kursk"nelaime žilbinoši ir pierādījusi Krievijas militārās un tehnoloģiskās nepilnības. Norvēģijas komanda veiksmīgi atvēra zemūdenes izejas lūku 36 stundās, kaut arī Krievija to nebija spējusi izdarīt nedēļas laikā. Norvēģu padarītais parādīja upuru tuviniekiem patieso nelaimi— kaut palīdzība būtu tikusi pieņemta ātrāk! Tuvinieki tagad vaicā, kādēļ Kremlis ļāva viņu mīļajiem nomirt tik šausmīgā nāvē un miera laikā. Drūmajai patiesībai un notikumam ir iestājušās loģiskas sekas — tā tiek uzskatīta par Putina rīcības rezultātu un kļūmi. Un — ak vai — Krievijas iedzīvotāji ir tikko pamanījuši tikai pašu pēdējo no visām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!