• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pārsteigumu forums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Politiskā situācija Krievijā"

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pārsteigumu forums"

"Izvestija"

— 2000.09.05.

Ņujorkas "tūkstošgades" sanāksmē ir iespējama Klintona tikšanās ar Irānas un Kubas vadītājiem.

Irānas prezidenta Hatami brauciens uz Savienotajām Valstīm, lai piedalītos "tūkstošgades" sanāksmē, ir visai noslēpumains. Novērotāji neizslēdz, ka viņš varētu tikties ar prezidentu Klintonu "zem četrām acīm". Šajā trīs dienu ilgajā notikumā ir iespējami visdažādākie pārsteigumi.

Pagaidām ir zināms, ka Hatami ir ieplānotas tikšanās ar aptuveni trīsdesmit valstu vadītājiem. Nav grūti izprast Irānas prezidenta brauciena mērķi: no ASV blokādes smagi cietusī valsts vēlas atjaunot investīciju pieplūdi. Droši vien šajās sarunās tiks apspriesta Irānas līdzdalība stratēģiskajos naftas un gāzes projektos — izejvielu tranzīta maršrutu izveidošanā no Vidusāzijas un Kaukāza uz rietumiem.

Rietumi pret Hatami izturas lojāli un ar simpātijām: uzvarējis 1997.gada prezidenta vēlēšanās, šis cilvēks ir parādījis sevi kā gudru politiķi un izveicīgu stratēģi. Tomēr ajatollas Homeini laikmeta nasta vēl ir pārāk smaga — Irānai vēl joprojām ir starptautiskā terorisma atbalstītājas un cilvēktiesību pārkāpējas valsts slava.

Tomēr Hatami rokās ir viens tīri reāls trumpis. Viņa kontrolē esošais Irānas parlaments gatavojas pieņemt amnestijas likumu, saskaņā ar kuru tiks amnestēti visi cilvēki, kuri dažādu apsvērumu dēļ tika emigrējuši un kurus savulaik valsts izsludināja ārpus likuma. Šiem cilvēkiem tagad radīsies iespēja atgriezties.

Par kritikas mērķi Ņujorkā droši vien kļūs arī citi valstu vadītāji. Apsūdzību uzskaitījums, kuras var tikt izvirzītas pret Ķīnas līderi Dzjanu Dzemiņu vai viņa Kubas kolēģi Kastro, ir milzīgs.

Jāsaka, ka ANO darbinieki neizslēdz, ka Kastro "nejauši" varētu satikties ar Klintonu, kaut arī nekādas oficiālas sarunas patlaban nav paredzētas.

Kā zināms, sanāksmē piedalīsies 150 valstu pārstāvji, ieskaitot pārstāvjus no tādām odiozām valstīm kā Lībija, Ziemeļkoreja un Irāka. Tomēr Lībijas vadītājs Kadafi pats neieradīsies, jo sūta savā vietā ārlietu ministru. Ziemeļkoreju pārstāvēs parlamenta priekšsēdētājs, bet Irākas delegāciju vadīs vicepremjers Tariks Azizs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!