• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2005. gada 16. marta lēmums Nr. 6 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2005., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.580

Grozījumi "Metodiskajos norādījumos par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas un uzskaites kārtību ēkām un būvēm"

Vēl šajā numurā

01.04.2005., Nr. 52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 6

Pieņemts: 16.03.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.6

Rīgā 2005.gada 16.martā (prot.Nr.15, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 128k/05/06/1

Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” 14.02.2005. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2005.gada 14.februārī saņēma ziņojumu par Latvijā reģistrēto komercsabiedrību SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” apvienošanos (turpmāk — ziņojums).

Ziņojuma noformēšanā nebija pilnībā izpildītas 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasības.

Papildus dokumenti tika iesniegti 2005.gada 1.martā.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome nolēma par pilna ziņojuma iesniegšanas datumu uzskatīt 2005.gada 1.martu.

Izvērtējot ziņojumā ietverto un papildus iesniegto informāciju, kā arī Konkurences padomes Biroja iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA “Hansa Pharma” ir LR Komerc­reģistrā ar Nr.40003252167. Tās darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, u.c. statūtos paredzētā darbība. SIA “Hansa Pharma” īsteno izšķirošo ietekmi meitas uzņēmumos — SIA “Evija Liepāja”, SIA “Baltijas aktivitāte”, SIA “Retējs 1”, SIA “Gaisma-Plus” un SIA “Sirova”. SIA “Hansa Pharma” un tās meitas uzņēmumiem pieder 29 aptieku “Ģimenes aptieka” tīkls visā Latvijā.

2. SIA “Jūrmalas aptieka” ir reģistrēta LR Komercreģistrā ar Nr.42102019524. Tās darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir zāļu un citu ārstniecības līdzekļu, sanitāro un higiēnisko priekšmetu, ārstnieciskās kosmētikas iepirkšana un realizācija, aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, u.c. statūtos paredzētā darbība. SIA “Jūrmalas aptieka” pieder viena aptieka Liepājas pilsētā.

3. (*) Līdz ar to SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”.

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar 26.10.2004. Minis­tru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”. Tā kā apstiprināti dati par iepriekšējo 2004. finanšu gadu vēl nav pieejami, tiek ņemti vērā dati par 2003. finanšu gadu.

SIA “Hansa Pharma” neto apgrozījums 2003.gadā bija 4985145 lati, SIA “Hansa Pharma” kopējais apgrozījums 2003.gadā, ņemot vērā SIA “Hansa Pharma” un tās meitas uzņēmumu konsolidēto apgrozījumu, bija 5177449 lati, savukārt SIA “Jūrmalas aptieka” neto apgrozījums 2003.gadā — 15483 lati.

SIA “Hansa Pharma” kapitāldaļas pieder Somijā reģistrētai sabiedrībai “MediNord Oy”, kura ir a/s “Tamro Corporation” piederošs uzņēmums. A/s “Tamro Corporation” pilnībā pieder arī Latvijā reģistrētā SIA “Tamro”. Tā kā izšķirošas ietekmes rezultātā SIA “Hansa Pharma” un SIA “Tamro” ietilpst vienā uzņēmumu grupā (a/s “Tamro Corporation”), aprēķinot apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu, ir jāņem vērā arī SIA “Tamro” apgrozījums 2003.finanšu gadā — 47187876 lati. Līdz ar to jāsecina, ka minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs.

5. Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” darbojas zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū. Nosakot konkrēto tirgu, jāņem vērā, ka ziņojumā atspoguļotā apvienošanās ir analoģiska Konkurences padomes lietā Nr.926k/04/06/11 Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Sirova” ziņojumu par apvienošanos izskatītajai (Konkurences padomes 30.12.2004. lēmums Nr.90k). Minētajā lēmumā Konkurences padome kā konkrēto tirgu ir noteikusi zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgu Ventspils pilsētas teritorijā, ņemot vērā to, ka apvienošanās rezultātā tiek iegādāta viena aptieka konkrētā pilsētā un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem. SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” apvienošanās gan produkta, gan pieprasījuma/piedāvājuma specifikas, gan administratīvo prasību ziņā pēc būtības ir līdzīga, tikai attiecināma uz citu Latvijas pilsētu, līdz ar to, SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” apvienošanās gadījumā kā konkrtētais tirgus nosakāms zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Liepājas pilsētas teritorijā.

6. Saskaņā ar LR Veselības ministrijas Farmācijas departamenta sniegto informāciju (07.03.2005. vēstule Nr.184k) Liepājas pilsētas teritorijā atrodas 33 aptiekas, kopējais zāļu realizācijas apjoms vispārēja jeb atvērta tipa aptiekās Liepājas pilsētā 2003.gadā bija (*). Izšķirošas ietekmes rezultātā SIA “Hansa Pharma” Liepājas pilsētas teritorijā pieder divas “Ģimenes aptiekas”, kuru tirgus daļa 2003.gadā bija (*), savukārt SIA “Jūrmalas aptieka” — (*). Līdz ar to apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa 2003.gadā bija (*). Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka apvienošanās dalībnieku tirgus daļa Liepājas pilsētā būtiski būtu mainījusies 2004.gadā.

Izvērtējot rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās SIA “Hansa Pharma” neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis konkrētajā tirgū, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū Liepājas pilsētas teritorijā.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 3.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Atļaut apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Hansa Pharma” iegūstot izšķirošo ietekmi SIA “Jūrmalas aptieka”.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) — Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!