• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz robežas būs jādeklarē skaidra nauda. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2005., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tautas ataudzi un likteni

Vēl šajā numurā

31.03.2005., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz robežas būs jādeklarē skaidra nauda

Turpmāk, šķērsojot Latvijas valsts robežu, kas ir Eiropas Savienības ārējā robeža, fiziskai personai būs obligāti jādeklarē skaidra nauda, ja tās apjoms būs ekvivalents desmit tūkstošiem eiru vai lielāks. To paredz likumprojekts par skaidras naudas deklarēšanu, ko izstrādājusi un izskatīšanai Ministru kabinetam iesniegusi Finanšu ministrija. Ministrijas Komunikācijas departamenta vadītāja Baiba Melnace skaidro, ka dokumenta mērķis ir palīdzēt novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.
Reizē ar likumprojektu Ministru kabinetam iesniegti arī grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā, kas paredz atbildību par naudas līdzekļu nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu.
Atbilstoši likumprojektam skaidras naudas līdzekļi ir banknotes un monētas, kas laistas apgrozībā un ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, un vesela virkne finanšu instrumentu – čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un jebkādi finanšu instrumenti, kas izdoti uzrādītājam vai fiktīvam saņēmējam vai izdoti tādā formā, ka īpašumtiesības uz šo finanšu instrumentu pāriet līdz ar tā nodošanu citai personai, neaizpildīti čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un citi finanšu instrumenti, kuri dod tiesības saņemt naudu, ja tie ir parakstīti, nenorādot naudas saņēmēju, kā arī ceļojumu čeki.
Savukārt grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz sodu līdz divsimt latiem par naudas līdzekļu nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, bet grozījumi Krimināllikumā – personu kriminālatbildību par gada laikā atkārtotu naudas līdzekļu nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu. Sods par šādu nodarījumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai naudas sods līdz simt minimālajām mēnešalgām. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas ar noziedzīgi iegūtiem finanšu līdzekļiem vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai naudas sods līdz divsimt minimālajām mēnešalgām, informē B.Melnace.
Līdz ar šā likumprojekta pieņemšanu Latvija būs izpildījusi gan ES institūciju prasības, gan arī starptautiskās rekomendācijas ieviest skaidras naudas deklarēšanu uz robežas.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!