• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāja vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2005., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104571

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zemestrīces skarto reģionu Indijas okeāna piekrastē

Vēl šajā numurā

30.03.2005., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāja vizīti Latvijā

UDRE.PNG (122516 bytes)
Vakar, 29.martā, Saeimā: Ukrainas Augstākās Radas (parlamenta) priekšsēdētājs Volodomirs Litvins un Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.i.

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Rīgas pilī tikās ar Ukrainas Augstākās Radas (parlamenta) priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu, uzsverot Latvijas atbalstu Ukrainas veiktajam reformu un demokratizācijas procesam, kā arī ES tuvināšanās politikai.
V.Litvins pateicās par prezidentes un Latvijas spēcīgo atbalstu Ukrainai tās grūtajos brīžos, panākot demokrātisku un taisnīgu prezidenta ievēlēšanu, kā arī aktīvi izrādot gatavību nodot Ukrainai valsts reformu pieredzi. Radas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Ukraina liktu lielas cerības uz starpparlamentu sadraudzības grupu un Latvijas pieredze, saskaņojot likumdošanu ar ES, tagad būtu ļoti noderīga Ukrainai. Prezidente sacīja, ka parlamentam ir milzīga loma likumdošanas saskaņošanā, tāpēc apsveica šādu iniciatīvu. Sarunā pausta ieinteresētība turpmāk veidot ciešu dialogu starp abu valstu prezidentiem.
Abas puses uzsvēra vēsturiski ciešās un šobrīd ļoti draudzīgās Latvijas un Ukrainas attiecības. Pausta arī interese veicināt sadarbību starp Baltijas un Melnās jūras reģioniem. V.Litvins sacīja, ka lielu iespaidu ir atstājis Okupācijas muzeja apmeklējums, kas pierādījis, cik līdzīgus likteņus izgājušas abas valstis, pārdzīvojot deportācijas, tīrīšanas u.c.
Tikšanās dalībnieki apmainījās viedokļiem par situāciju Piedņestrā un bija vienisprātis, ka nepieciešams situācijas noregulējums, kā arī demokrātijas un cilvēktiesību ievērošana.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

29.martā Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu un viņa vadīto delegāciju, kas oficiālā vizītē uzturas mūsu valstī.
Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre pauda prieku par iespēju tikties ar kolēģiem no Ukrainas un uzsvēra, ka abas valstis vieno ciešas saites, kuras svarīgi paplašināt arī turpmāk, īpaši parlamentu līmenī. I.Ūdre uzsvēra, ka Latvija ārpolitiskos mērķus – integrāciju ES un NATO – ir sasniegusi un šobrīd ir gatava dalīties savā uzkrātajā pieredzē, virzoties uz šīm organizācijām. Viņa atzina, ka ceļš uz ES ne vienmēr bijis viegls, un īpaši akcentēja visu politisko spēku vienotību šā ārpolitiskā mērķa sasniegšanā. Saeimas priekšsēdētāja arī pastāstīja par Eiropas lietu komisijas lomu, īstenojot parlamentāro kontroli pār valdību ES jautājumos, un raksturoja Latvijas Nākotnes attīstības apakškomisijas darba virzienus.
Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs atzina, ka starp Latviju un Ukrainu izveidojusies veiksmīga sadarbība. Arī viņš uzsvēra parlamentāro kontaktu nozīmi, īpaši šobrīd, kad Ukraina par ārpolitikas prioritāti izvirzījusi integrāciju ES. V.Litvins apliecināja savas valsts ieinteresētību uzklausīt Latvijas gūto pieredzi nacionālās likumdošanas tuvināšanā un saskaņošanā ar ES acquis, kā arī dalījās pārdomās par Ukrainas prezidenta vēlēšanu norisi un ieskicēja svarīgākās iekšpolitiskās aktualitātes.
Puses arī pārrunāja reģionālās sadarbības jautājumus, kontaktu aktivizēšanas iespējas starptautiskajās organizācijās un starptautiskās aktualitātes – situāciju Moldovā un Gruzijā.

Pie Latvijas un Ukrainas parlamentu sadarbības grupas pārstāvjiem

29.martā Latvijas un Ukrainas parlamentu sadarbības grupas pārstāvji tikās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu un viņa vadīto delegāciju, lai pārrunātu abu valstu parlamentu savstarpējo kontaktu aktivizēšanas aspektus.
Saeimas Latvijas un Ukrainas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētājs Andrejs Klementjevs, sveicot Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju V.Litvinu mūsu parlamentā, izteica Latvijas atbalstu Ukrainas kā demokrātiskas valsts attīstības centieniem, integrācijai eiroatlantiskajās struktūrās, kā arī pauda gatavību dalīties pieredzē nacionālās likumdošanas tuvināšanā un saskaņošanā ar Eiropas Savienības likumdošanas aktiem.
Runājot par abu valstu parlamentu sadarbības padziļināšanas iespējām un Latvijas eirointegrācijas pieredzi, par ko Ukraina ir izrādījusi interesi, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Rasnačs norādīja uz nepieciešamību tuvākajā nākotnē noslēgt sadarbības līgumu starp abu valstu parlamentu Eiropas lietu komisijām un izveidot īpašu darba grupu no starpparlamentu sadraudzības grupu deputātiem, lai konkretizētu Ukrainas pusi interesējošos jautājumus. A.Klementjevs norādīja, ka Saeima ir gatava darīt visu iespējamo šādas sadarbības aktivizēšanai.
Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs V.Litvins izteica pateicību Latvijai par sniegto politisko atbalstu Ukrainai, lai tā varētu īstenot izvēlēto politisko kursu – integrāciju Eiropas Savienībā, un pauda savu atbalstu abu valstu parlamentu deputātu darba grupas izveidošanai. Viņš arī izteica pārliecību, ka tādējādi tiks padziļināta Latvijas un Ukrainas sadarbība kultūrā, zinātnē un izglītībā.
Sarunas noslēgumā skarti arī jautājumi par Latvijas un Ukrainas vēstniecību darbu, abu valstu pilsētu sadraudzības iespējām, kā arī zāļu labas ražošanas prakses ieviešanu ražošanā farmācijas nozarē.

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

Otrdien, 29.martā, ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu, kas ieradies oficiālā vizītē Latvijā, lai stiprinātu abu valstu parlamentu sadarbību.
A.Pabriks uzsvēra parlamentu sadarbības nozīmīgo lomu valstu savstarpējo attiecību veicināšanā. Viņš arī atzīmēja Ukrainas parlamenta ieguldījumu revolucionārās situācijas noregulējumā Ukrainā pagājušajā gadā, kā arī uzsvēra: “Jūsu tautas revolūcija var kalpot kā piemērs citām tautām.”
A.Pabriks pauda viedokli, ka Latvija var piedāvāt savu pieredzi un palīdzību Ukrainas attiecību padziļināšanā ar ES, tā atbalsta un ir gatava aktīvi veicināt Ukrainas ciešu sadarbību ar NATO.
Savukārt Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs V. Litvins pateicās par Latvijas stingro, Ukrainu atbalstošo pozīciju Eiropas Savienībā, par pozitīvajiem impulsiem, ko Ukraina saņēmusi no Latvijas politiskās krīzes laikā. Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs uzsvēra, ka cer uz veiksmīgu turpmāko Ukrainas un Latvijas sadarbību.
Amatpersonas pārrunāja arī citus jautājumus, tai skaitā apmainījās viedokļiem par iespējām noregulēt situāciju Piedņestrā un apsprieda aktualitātes attiecībās ar Krieviju.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!