• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 22. marta noteikumi Nr. 195 "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fonda izveidošanas, uzkrāšanas un administrēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2005., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.196

Noteikumi par politisko organizāciju (partiju) ikgadējām finansiālās darbības deklarācijām, priekšvēlēšanu perioda izdevumu deklarācijām, paziņojumiem par plānotajiem vēlēšanu izdevumiem, vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijām un ziņojumiem par dāvinājumiem (ziedojumiem)

Vēl šajā numurā

24.03.2005., Nr. 49

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 195

Pieņemts: 22.03.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.195

Rīgā 2005.gada 22.martā (prot. Nr.15 1.§)

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fonda izveidošanas, uzkrāšanas un administrēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 51.panta devīto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fonda (turpmāk — fonds) izveidošanas, uzkrāšanas, pārvaldīšanas un administrēšanas kārtību.

2. Fonda mērķis ir nodrošināt apdrošināšanas atlīdzību izmaksas un maksājumus Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktajos gadījumos.

3. Fondu veido šajos noteikumos noteiktajā kārtībā uzkrātie naudas līdzekļi.

4. Fondam nav juridiskas personas statusa.

5. Fondu glabā Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja kontos. Kontu rīkotājs ir Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.

6. Fonda un Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļi ir nošķirti.

II. Fonda izveidošana un uzkrāšana

7. Fonda dalībnieki ir apdrošinātāji, kuriem ir tiesības veikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

8. Fonda dalībnieki iemaksas fondā veic latos. Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja regresa kārtībā atgūtos līdzekļus par ceļu satiksmes negadījumā nodarītajiem zaudējumiem, kā arī ziedojumus un dāvinājumus fondā var iemaksāt arī ārvalstu valūtā.

9. Apdrošinātājs, kurš vēlas iegūt tiesības veikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, vispirms veic vienreizējo iemaksu fondā. Vienreizējās iemaksas apmērs ir 200000 latu.

10. Ja apdrošinātājam netiek piešķirtas tiesības veikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, viņš iesniedz iesniegumu par vienreizējās iemaksas atmaksāšanu Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā. Iesniegumam pievieno Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lēmumu par atteikumu izsniegt licenci sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas veikšanai. Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs piecu darbdienu laikā pēc apdrošinātāja iesnieguma saņemšanas no fonda līdzekļiem atmaksā šo noteikumu 9.punktā noteiktajā kārtībā iemaksāto summu.

11. Apdrošinātāju regulāros ikmēneša atskaitījumus no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām kalendāra gadam veido noteikta naudas summa par katru apdrošināšanas līgumu (pielikums). Aprēķinot šo summu, ņem vērā Centrālās statistikas pārvaldes oficiāli noteikto patēriņa cenu indeksu un no fonda izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoma pieaugumu.

12. Apdrošināšanas sabiedrības 15 dienu laikā pēc pārskata perioda (viens kalendāra mēnesis) beigām ieskaita Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja norādītajā norēķinu kontā naudas līdzekļus saskaņā ar šo noteikumu 11.punktu. Ja minētais termiņš tiek nokavēts, apdrošinātājs papildus ieskaitāmajai summai ieskaita 0,1 procentu no attiecīgās summas par katru nokavēto dienu.

13. Lai nodrošinātu fonda maksātspējas nepārtrauktību, fonda līdzekļu minimālais apmērs ir 10000000 latu. Ja fonda līdzekļu apmērs kļūst mazāks nekā 10000000 latu un neatjaunojas līdz šai summai viena mēneša laikā, apdrošinātāji veic vienreizējās papildu iemaksas, lai atjaunotu noteikto fonda līdzekļu minimālo apjomu. Vienreizējās papildu iemaksas apmēru aprēķina atbilstoši brīdim, kad noticis fonda līdzekļu samazinājums. Vienreizējās papildu iemaksas apmēru aprēķina proporcionāli katra apdrošinātāja noslēgto spēkā esošo līgumu skaitam, ņemot vērā šo apdrošināšanas līgumu termiņus fonda līdzekļu samazinājuma brīdī.

14. Apdrošinātājam, kurš saskaņā ar normatīvajiem aktiem zaudējis tiesības veikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, no fonda līdzekļiem atmaksā apdrošinātāja vienreizējās iemaksas daļu (ņemot vērā izmaksas un regresa kārtībā atgūtos līdzekļus), ja attiecīgais apdrošinātājs ir nokārtojis visas saistības par iespējamām prasībām attiecībā uz tā noslēgtajiem sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas līgumiem. Apdrošinātājam atmaksājamā daļa nedrīkst pārsniegt vienreizējās iemaksas apmēru — 200000 latu.

15. Apdrošinātājam šo noteikumu 14.punktā minēto atmaksājamo daļu atmaksā pēc trim gadiem no apdrošinātāja noslēgtā pēdējā spēkā esošā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas līguma darbības termiņa izbeigšanās dienas.

III. Fonda administrēšana

16. Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs rīkojas ar fondu, lemj par tā līdzekļu glabāšanu un atbild par to izlietojumu.

17. Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs ir tiesīgs izlietot fonda līdzekļus atbilstoši Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktajiem mērķiem un gadījumiem.

18. Paraksta tiesības fonda kontu rīkotāja vārdā ir Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājam vai viņa pilnvarotam pārstāvim.

19. Fonda izveidošanas, uzkrāšanas un administrēšanas kārtības ievērošanu uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija, ne retāk kā reizi gadā veicot fonda pārbaudi. Finanšu un kapitāla tirgus komisija informē Finanšu ministriju un Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju par fonda pārbaudes rezultātiem.

IV. Noslēguma jautājumi

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1997.gada 13.maija noteikumus Nr.180 “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas (rezerves) fonda nolikums” (Latvijas Vēstnesis, 1997, 121.nr.; 1998, 289./290.nr.; 1999, 48./49.nr.; 2000, 466./469.nr.; 2002, 48.nr.; 2003, 112.nr.; 2004, 21.nr.).

21. Ieņēmumi no fonda līdzekļu investēšanas, kas veikta saskaņā ar šo noteikumu 20.punktā minētajiem noteikumiem, tiek uzkrāti Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja kontos.

Ministru prezidenta vietā — bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Finanšu ministra vietā — ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 25.martu.

 

Pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.195

Atskaitījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fondā

1. Regulārie ikmēneša atskaitījumi no katra sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas līguma prēmijas atkarībā no transportlīdzekļa veida un apdrošināšanas līguma termiņa (Y(ij)1) apkopoti tabulā.

Tabula

Nr. p.k.

Transportlīdzekļa veids

Atskaitījumi fondā (Ls) atbilstoši līguma termiņam (Y(ij)1)

3 mēneši
j = 1

6 mēneši
j = 2

9 mēneši
j = 3

12 mēneši j = 4

1.

Vieglās automašīnas (i = 1)

0,33

0,46

0,55

0,65

2.

Kravas automašīnas (i = 2)

0,65

1,14

1,30

1,46

3.

Autobusi (i = 3)

0,98

1,63

2,18

2,41

4.

Motocikli (i = 4)

0,33

0,46

0,55

0,65

5.

Automašīnu piekabes (i = 5)

0,10

0,20

0,23

0,26

6.

Traktori (i = 6)

0,13

0,23

0,33

0,42

7.

Traktoru piekabes (i = 7)

0,07

0,10

0,13

0,16

8.

Tramvaji, trolejbusi (i = 8)

0,65

1,14

1,30

1,46

Piezīmes.

1. Indekss i — transportlīdzekļa veids.

2. Indekss j — apdrošināšanas līguma termiņš.

2. Atskaitījumu apmēru katram nākamajam kalendāra gadam aprēķina, pamatojoties uz šī pielikuma tabulā noteikto atskaitījumu apmēru (Y(ij)1), ko reizina ar iepriekšējo gadu inflācijas koeficientu reizinājumu un korekcijas koeficientu, izmantojot šādu formulu (indekss n – atskaitījumu gads):

Yijn = Y(ij)1 x Kinfl x Kkor n ;

Kinfl = Kinfl 1 x Kinfl 2 x ... x Kinfl n

2.1. Centrālās statistikas pārvaldes katru gadu noteiktais patēriņa cenu indekss (PCI) tiek izteikts procentos. Lai iegūtu formulā izmantoto inflācijas koeficientu (Kinfl), PCI jāpārvērš decimāldaļā un jāpieskaita 1;

2.2. izmantojot korekcijas koeficientu, tiek ņemtas vērā no fonda izmaksāto atlīdzību apmēra izmaiņas (salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu), neņemot vērā to izmaksāto atlīdzību daļu, kura saskaņā ar šo noteikumu 13.punktu kompensēta ar apdrošinātāju vienreizējām papildu iemaksām. Korekcijas koeficientu n gadā aprēķina, izmantojot šādu formulu:

              Iizm(n–1)
    Kkor n  = ––––––––––– , kur
                  Iizm(n–2)    

Iizm (n–1) — fonda izmaksu apmērs latos (n – 1) gadā, neņemot vērā to izmaksāto atlīdzības daļu, kura kompensēta ar apdrošinātāju vienreizējām papildu iemaksām;

Iizm (n–2) — fonda izmaksu apmērs latos (n – 2) gadā, neņemot vērā to izmaksāto atlīdzības daļu, kas kompensēta ar apdrošinātāju vienreizējām papildu iemaksām:

2.2.1. ja Kkor n >1, aprēķinos izmanto šī koeficienta skaitlisko vērtību Kkor n;

2.2.2. ja Kkor n ≤1, aprēķinos pieņem šī koeficienta vērtību Kkor n = 1;

2.2.3. korekcijas koeficientu (n + 1) gadā un nākamajiem gadiem aprēķina šādi:

                                 Iizmn                                 Iizm(n+1)
                       Kkor (n + 1) = –––––––––, Kkor (n + 2) = –––––––––––– utt.
                         Iizm(n–1)                             Iizmn

 

Finanšu ministra vietā — ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!