• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Parlamentiem ir jāsadarbojas ar pasaules diplomātiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2000., Nr. 311/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Rīga atkal apmānījusi Eiropu"

Vēl šajā numurā

06.09.2000., Nr. 311/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Parlamentiem ir jāsadarbojas ar pasaules diplomātiem"

"Le Temps"

– 2000.08.16.

Kādreiz parlamentārās diskusijas par tādiem jautājumiem kā nodarbinātība, sociālā drošība vai vides aizsardzība tika uzskatītas par iekšpolitiskām problēmām.

Reti diskusijas pievērsās novērojumiem aiz robežām. Sens teiciens vēstī, ka politika vispirmām kārtām ir vietēja mēroga lieta, kas lieliski atspoguļo parlamenta aktivitāti. Šis laiks ir pagājis. Globalizācija dziļi ietekmē politiskās, ekonomiskās, sociālās un kulturas attiecības visā pasaulē. Tā liek demokrātijām pārvērtēt savu parlamentu darbības mehānismu un to, kā tiek veikta likumdošana un kontrolēta izpildvaras rīcība.

Piemēru ir ļoti daudz. Kopš investīciju vai nodarbinātības likumprojektu pārbaudes meksikāņu kongresā, likumdevēji bieži atsaucas uz Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu, saistot meksikāņu ekonomiku ar Kanādas un Savienoto Valstu ekonomikām. Indonēzijas vai Taizemes parlamentā nepaiet neviena diena, kad netiktu pieminēta nesenā Āzijas krīze un cīņa pret to. Starptautiskās pārtikas aktualitātes pastāvīgi ietekmē diskusijas Āfrikā, savukārt Rietumeiropas parlamenti kopš ilgāka laika ievērojamu uzmanību veltī Eiropas integrācijai.

Pasaules parlamentiem ir kaut kas kopējs: tie ir ievēlēti, lai pārstāvētu savus iedzīvotājus. Lai izpildītu savu konstitucionālo mandātu, tiem ir jāieņem daudz būtiskāka loma starptautiskajā sadarbībā.Savu jauno mērķu izpildē tie nav vieni. Vairāku starptautisko organizāciju vadītāji apzinās savu uzdevumu, kas paredz sadarboties ar parlamentiem.

Parlaments tiek aicināts pārskatīt likumdošanu un piemērot jaunas nostājas, lai saskaņotu starptautiskos līgumus ar vietējo realitāti. Turklāt parlamentu uzdevums ir veidot sabiedrisko domu. Tautas ievēlēti, tie varētu piesaistīt sabiedrību starptautiskajai sadarbībai.

Vairāk nekā jebkad parlamenti un parlamentārieši var palīdzēt pilsoņiem un sabiedrībai veidot saites starp globalizāciju un ikdienas dzīvi, kā arī nacionālajā un starptautiskajā politikā ņemt vērā savu vēlētāju bažas. Ir svarīgi, lai parlamenti un to globālā organizācija Starpparlamentu savienība iegūtu tādu dimensiju, kas realizētu parlamentārismu starptautiskajā sadarbībā.

Valstu mērogā parlamentiem ir jāapgūst līdzekļi, lai optimizētu parlamentārās procedūras, lai visi parlamentārieši sniegtu nozīmīgu palīdzību starptautiskajās sarunās, kurās piedalītos šo valstu valdības. Ļoti nozīmīga loma ir parlamentu iesaistīšana starptautisko līgumu ratifikācijā un to izpildē. Un visbeidzot — parlamentiem ir jāveicina pastāvīgs dialogs ar sabiedrību, lai atvieglotu plašāku mērķu noteikšanu.

Svarīgi, lai parlamenti pievērstos oficiālajām reģionālajām starpparlamentārajām asamblejām un organizācijām un tās izmantotu, lai ietekmētu starptautiskās institūcijas.

Anderss B.Džonsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!