• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Savienotās Valstis ir tālu priekšā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2000., Nr. 311/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10430

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Skandināvisms dzīvo presē"

Vēl šajā numurā

06.09.2000., Nr. 311/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Savienotās Valstis ir tālu priekšā"

"Die Welt"

— 2000.08.09.

Cik bieži gan nav paredzētas amerikāņu ekonomiskā brīnuma beigas. Un cik bieži skeptiķi ir tikuši atspēkoti.

ASV konjunktūras "mīkstā nosēšanās", kas unisonā tika prognozēta iepriekšējā ceturksnī, tomēr nesākās. Amerikāņu ekonomika attīstījās pat vēl straujāk nekā šā gada pirmajos trīs mēnešos. ASV ekonomika nepārtraukti attīstās jau 113 mēnešu.

SVF vadītājs Horsts Kēlers pamatoti uzsver Savienoto Valstu milzīgo nozīmi. Ja ASV konjunktūras lokomotīve nebūtu darbojusies ar pilnu jaudu, tad pasaules ekonomika deviņdesmito gadu beigās droši vien būtu nonākusi recesijā, kuras ietekme būtu sāpīgi jūtama pat līdz šai dienai. Tagad Kēlers globālo ekonomiskās attīstības prognozi 2000. gadam var paaugstināt līdz 4,75%. Pasaules ekonomika ir attīstījusies spēcīgāk nekā jebkad pēdējo desmit gadu laikā.

Ir jāpiekrīt arī SVF ģenerālsekretāra cēloņu analīzei. Spēka pārpilnā ASV tautsaimniecība faktiski var noderēt kā vēsturisks paraugs, ka nācijas labklājībai obligāti ir jauninājumi, strukturālās pārmaiņas un fleksibilitāte.

Nav daudz tādu valstu, kuras līdzīgi Amerikai uzticas tirgus ekonomikas spēkam. Kamēr Eiropas sociālās valstis arvien vairāk ieslīgst mēģinājumos ar subsīdijām apturēt vecās, konkurēt nespējīgās industrijas lejupslīdi, amerikāņi nepretojas nenovēršamajām strukturālajām pārmaiņām. Ne jau nejauši ASV ekonomika ir tālu priekšā tieši nākotnes jomās, piemēram, internetā.

ASV ir izredzes ekonomista Jozefa Šumpetera stilizētajam radošajam uzņēmējam, kurš atbalsta "radošu" novecojušās industrijas "iznīcināšanu" un dod impulsu kapitālistiskam jaunievedumu procesam. Ar aizsardzību pret darba uzteikšanu, līgumiem par algām starp darba devējiem un arodbiedrībām, ar augstajiem nodokļiem un sociālajām nodevām vai citām valstiskām saitēm netraucēts, viņš var brīvi attīstīties — visas sabiedrības labklājības vārdā. Kaut arī nelaimes tika piesauktas, amerikāņu kapitālisms nav novedis līdz masveida nabadzībai. No ekonomiskā uzplaukuma labumu gūst plašs iedzīvotāju slānis.

ES Eiropa joprojām ir tālu no šādiem noteikumiem. Prognoze, ka Vecais kontinents šajā desmitgadē panāks ekonomisko supervaru, līdz šim nav bijusi nekas vairāk par domāšanu vēlējuma izteiksmē. Protams, ka arī šeit ir vērojams ekonomikas uzplaukums un pāri kontinentam veļas uzņēmumu dibināšanas vilnis. Tomēr negribas ticēt, ka Eiropas ekonomika pārskatāmā nākotnē varētu attīstīt līdzīgu dinamiku. Pārāk dziļi politikā un sabiedrībā ir noenkurojusies domāšana vienlīdzības un taisnīguma kategorijās, tāpat kā agrāk, ekonomiskie pamatnoteikumi, pēc kuriem strādā uzņēmumi, nav izdevīgi.

Tomēr ir jāatzīst, ka amerikāņu modeļa kopēšana diez vai dos vēlamos panākumus. Eiropai ir jāiet pašai savs ceļš. Globalizētajā pasaulē, kurā galvenais sabiedrisko un ekonomisko pārmaiņu dzinējspēks ir internets un kapitāla tirgus prasības, šis ceļš tomēr nedrīkst novirzīties pārāk tālu no līderiem. Lai Eiropas un Vācijas ekonomika attīstītos tikpat dinamiski kā amerikāņu, ir jāizlīdzina vismaz piedāvājuma noteikumi: ir ievērojami jāsamazina nodokļu un nodevu nasta un, iespējams, jāatceļ daudzie ierobežojumi, galvenokārt darba tirgū. Eiropas valstīm ir jāuzdod jautājums, cik ilgi tās vēl varēs atļauties šādu komfortablu sociālo apdrošināšanu. Arī šeit ASV līderi nosaka virzienu un tempu.

Ralfs Noibauers

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!