• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga valsts vakariņās par godu Bulgārijas prezidentam Rīgā 2005.gada 21.martā:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2005., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas upju, ezeru, piekrastes un pazemes ūdeņu stāvokli

Vēl šajā numurā

22.03.2005., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga valsts vakariņās par godu Bulgārijas prezidentam Rīgā 2005.gada 21.martā:

Augsti godātais prezidenta kungs! Cienītā prezidenta kundze! Ekselences! Dāmas un kungi!
Ar patiesu prieku kā savus viesus šovakar sveicu Bulgārijas prezidentu Georgiju Parvanovu un viņa dzīvesbiedri Zorku Petrovu Parvanovu. Šī Bulgārijas prezidenta pirmā valstsvizīte Latvijā ir apliecinājums mūsu attiecību augstajiem standartiem un intensīvajam dialogam, kas veidojas starp mūsu valstīm.
Augsti godātais prezidenta kungs!
Spilgtā atmiņā man ir palikusi valstsvizīte Bulgārijā 2003.gadā un man izrādītā bulgāru tautas sirsnība un viesmīlība. Man bija liels gods viesoties šajā skaistajā zemē, ar kuru mūs saista ne tikai draudzīgas attiecības, bet arī kopīgi mērķi un virzība.
Kopš tā laika mūsu valstis ir skārušas nozīmīgas pārmaiņas. Drīz būs pagājis gads, kopš Latvija un Bulgārija ir NATO dalībvalstis. Starp Latviju un Bulgāriju jau izveidojusies cieša sadarbība aizsardzības jomā, un dalība šajā nozīmīgajā organizācijā ļauj mūsu valstīm sadarbību vēl vairāk padziļināt. Dalība NATO arī sniedz mūsu valstīm iespēju aktīvi līdzdarboties miera un stabilitātes nodrošināšanā Eiropā un citos pasaules reģionos. Gan Latvijai, gan Bulgārijai tā nozīmē savstarpēju uzticēšanos un savstarpēju gatavību palīdzēt, lai aizstāvētu mūsu kopīgās vērtības un ideālus.
Latvija un Bulgārija kopīgi ieies Eiropas Savienības vēsturē kā Eiropas Savienības piektās paplašināšanās kārtas dalībnieces. Latvija ir ārkārtīgi gandarīta par veiksmīgu Bulgārijas pievienošanās sarunu slēgšanu 2004.gada decembrī un apsveic Bulgāriju ar šo nozīmīgo panākumu.
Ar lielu saviļņojumu šobrīd gaidām Bulgārijas pievienošanās līguma parakstīšanu 25.aprīlī Luksemburgā. Priecājamies, ka līdz ar Bulgārijas dalību Eiropas Savienībā Eiropas saimei pievienosies valsts, ar kuru Latviju vieno ciešas partnerattiecību un draudzības saites. Jau tagad mūsu valstu attiecības ir kļuvušas ciešākas un rada mums iespēju piedalīties tādas Eiropas veidošanā, kādu mēs to gribētu atstāt nākamajām paaudzēm, – stipru, vienotu un apņēmīgu saskarsmē ar nākotnes izaicinājumiem.
Latvijas un Bulgārijas attiecības sekmīgi attīstās vairākās jomās. Esmu gandarīta, ka šodien tika parakstīts Latvijas un Bulgārijas līgums par sadarbību izglītībā, zinātnē un kultūrā. Tieši sadarbība kultūras jomā veido visdziļāko sadarbību starp tautām, tā atver ceļu daudziem citiem sadarbības veidiem. Latviešu un bulgāru tautas ir starp tām Eiropas tautām, kuru nacionālās kultūras tradīcijas ir ļoti spilgtas. Daudzu bulgāru literātu darbi ir tulkoti latviešu valodā un publicēti Latvijā. Mēs Latvijā labi pazīstam bulgāru klasiķi un nenogurstošo brīvības cīnītāju Ivanu Vazovu. Viņa slaveno romānu “Brīvības jūgā” (Under the Yoke) mēs lasām arī latviski. Līdzīgi – arī latviešu 19. gadsimta sākuma redzamākie literāti bija ar nākotnes redzējumu apveltīti dedzīgi brīvības cīnītāji.
Plašas sadarbības iespējas mēs redzam ekonomiskajā jomā. Ar katru gadu pieaug tirdzniecība starp Latviju un Bulgāriju, tomēr abu valstu ekonomiskajām attiecībās ir daudz neizmantota potenciāla. Tāpēc man ir jo īpaši liels prieks par Bulgārijas uzņēmēju delegāciju, kas jūs, prezidenta kungs, pavada šajā vizītē. Esmu pārliecināta, ka Latvijas un Bulgārijas uzņēmēju biznesa forums ļaus apzināt šīs vēl neizmantotās iespējas un dos būtisku ieguldījumu Latvijas un Bulgārijas ekonomisko saišu veicināšanā.
Augsti godātais prezidenta kungs!
Esmu pārliecināta, ka Latvijas un Bulgārijas sadarbība, balstīta uz līdzīgu nākotnes izpratni, drīz attīstīsies daudz straujāk. Atļaujiet man savā un mana vīra profesora Imanta Freiberga vārdā novēlēt jums, prezidenta kungs, spēku un enerģiju nozīmīgajā darbā Bulgārijas Republikas labā. Vēlos uzsaukt šo tostu jums, prezidenta kungs, un jums, prezidenta kundze! Par Latvijas un Bulgārijas valstu draudzību un veiksmīgu sadarbību mūsu tautu nākotnes un labklājības vārdā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!