• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcības programmu cīņā pret aptaukošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienkāršotiem zvejniecības noteikumiem Baltijas jūrā

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rīcības programmu cīņā pret aptaukošanos

Eiropas veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs Markoss Kiprijanu kopā ar ražotājiem un patērētāju grupām, veselības ekspertiem un politiskajiem vadītājiem ir apņēmies rīkoties, lai apkarotu aptaukošanās epidēmiju Eiropā, jo nesen publicētie statistikas dati liecina, ka Eiropas Savienībā (ES) katru gadu aptuveni par 400 000 palielinās tādu skolas vecuma bērnu skaits, kuriem ir liekais svars. Starptautiskās darba grupas “International Obesity Task Force” (IOTF) sniegtajos datos apgalvots, ka aptaukošanās problēma Eiropā netiek pietiekami novērtēta, jo dažu valstu paziņotie dati varētu būt nepilnīgi, un ka vairāk nekā 200 miljoni pieaugušo visā Eiropā cieš no liekā svara vai aptaukošanās. “Aptaukošanās izplatās strauji, un vidukļa apkārtmēra palielināšanās Eiropā rada postošas sekas sabiedrības veselībai un milzīgas izmaksas ekonomikā. Mūsu kontinentu apdraudošā aptaukošanās epidēmija ir tieši tikpat nopietna kā Ziemeļamerikā. Mani jo īpaši uztrauc nepārtrauktais liekā svara un aptaukošanās pieaugums skolas vecuma bērnu vidū,” atzīst M.Kiprijanu. “ES rīcības programma, kuras īstenošanu sākam šodien [15.martā], ir Eiropas ieguldījums cīņā ar šo problēmu. Uzņēmējiem, pilsoniskajai sabiedrībai un valdībām kopīgi jāstrādā, lai aizkavētu aptaukošanās izplatību mūsu bērnu vidū. Rīcības programma ietvers brīvprātīgus pasākumus tādās jomās kā patērētāju informēšana un izglītošana, tirdzniecība un reklāma, fizisku aktivitāšu veicināšana, pārtikas sastāvs un porciju lielums. Ceru, ka pirmās iniciatīvas tiks pieņemtas 2006. gadā, un tām jādod praktisks labums. Īstais pārbaudījums ir tas, vai šodien sāktais sadarbības process dos rezultātus.”
Aptaukošanās pieaugošā izplatība, jo īpaši jauniešu vidū, ir satraukusi veselības jomas ekspertus. Aptaukošanās ir riska faktors daudzām smagām slimībām, piemēram, kā sirds slimībām, paaugstinātam asinsspiedienam, infarktam, elpošanas orgānu slimībām, artrītam un dažiem vēža veidiem. Eiropas aptaukošanās epidēmija jau ir tikusi vainota pieaugošajā to cilvēku skaitā, kuriem attīstījies 2. tipa diabēts. Nepareizs uzturs un fizisku aktivitāšu trūkums ir tie galvenie cēloņi, kas Eiropā izraisa nāves gadījumus, kurus būtu varēts novērst; turklāt aptaukošanās atbilst 2% līdz 8% veselības aprūpes izmaksu.
Eiropas rīcības programma sabalansēta uztura un fizisku aktivitāšu veicināšanai pulcē nozīmīgus ES līmeņa pārstāvjus no pārtikas, mazumtirdzniecības, ēdināšanas un reklāmas nozares, patērētāju organizācijām un ar veselības jomu saistītām nevalstiskajām organizācijām.
Programmas pirmajā sanāksmē pulcējās programmas izveidotāji – komisārs Markoss Kiprijanu, Luksemburgas veselības ministrs Mars di Bartolomeo un Eiropas Parlamenta deputāts, EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas priekšsēdētājs Karls Heincs Florencs, kā arī uzņēmēju, pilsoniskās sabiedrības un valsts sektora organizāciju pārstāvji.
Turpmākajos mēnešos programmas dalībnieki izstrādās rīcības plānus, kuros paredzēs sīki izstrādātus pasākumus, kā mudināt cilvēkus ēst veselīgāk un vairāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.
ES programmas mērķis ir ar tās dalībnieku palīdzību atbalstīt iniciatīvas valsts un vietējā līmenī, kā arī veicināt jaunas iniciatīvas visā Eiropas Savienībā. Programma darbosies arī kā forums, kurā ieinteresētās puses varēs izvērtēt viena otras rīcību cīņā ar liekā svara problēmu un pārliecināties, vai izteiktās apņemšanās tiešām tiek pildītas.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!