• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par līdzdalību ES un Dienvidaustrumāzijas valstu dialogā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2005., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mītiņu pie Latvijas vēstniecības Maskavā

Vēl šajā numurā

15.03.2005., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par līdzdalību ES un Dienvidaustrumāzijas valstu dialogā

10. martā Džakartā, Indonēzijā, notika ASEAN (Association of the South East Asian Nations – Dienvidaustrumāzijas valstu asociācija) ES ārlietu ministru 15. tikšanās. Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Teikmanis. Šī bija pirmā reize, kad Latvija kopā ar pārējām jaunajām ES dalībvalstīm piedalījās ES dialogā ar Dienvidaustrumāzijas valstīm. Latvijas iesaiste šajā dialogā ir īpaši aktuāla, jo tā notiek laikā, kad ES aktivizē un paplašina savas attiecības ar reģionu, kurš jau tagad ir viens no nozīmīgākajiem ES tirdzniecības partneriem. Latvijai tā ir iespēja veidot kontaktus ar reģionu, kas ir ekonomiski aktīvs, ar lielu attīstības potenciālu un bagātu kultūras mantojumu.
Tikšanās laikā apspriestas kā ASEAN un ES divpusējās sadarbības aktualitātes, tā arī nozīmīgi starptautiski jautājumi. Tās dalībnieki bija vienoti, atzīmējot, ka ES un Dienvidaustrumāzijas valstu sadarbība attīstās veiksmīgi un īpaši pēdējos gados vērojama tendence tai paplašināties, izejot ārpus ekonomiskās sadarbības ietvariem un aptverot jaunas jomas – cīņu ar terorismu un starptautisko noziedzību, drošību, vides aizsardzību, zinātni, izglītību. Abām pusēm vērojama interese veidot arī politisku dialogu.
Tikšanās dalībnieki īpaši atzīmēja to, ka pagājušā gada nogalē notikusī dabas katastrofa ir zināmā mērā tuvinājusi Eiropas un Dienvidaustrumāzijas valstis, jo cilvēku upuri bijuši abās pusēs. Āzijas puse izteica pateicību par saņemto palīdzību no Eiropas valstīm, kuras savlaicība ievērojami mazinājusi iespējamo cilvēku upuru skaitu. Apspriežot tālāko sadarbību postījumu likvidēšanā, abas puses bija vienotas, ka palīdzība ir jākoordinē, tā saskaņojama ar katras valsts konkrētajām vajadzībām. Tika pausts nepārprotams atbalsts ātrās brīdinājuma sistēmas ieviešanai reģionā.
No starptautiskajiem jautājumiem tika apspriesta situācija Tuvajos Austrumos, Irākā, Korejas pussalā. Notika viedokļu apmaiņa par situāciju Mjanmā/Birmā.
Andrim Teikmanim Džakartā bija arī tikšanās Indonēzijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, viņš iepazinās ar Džakartas konteineru termināli un sniedza interviju Indonēzijas televīzijai.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!