• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai ir vajadzīgi gudri, enerģiski un talantīgi cilvēki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2000., Nr. 310 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10359

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baznīca demokrātiskā sabiedrībā

Vēl šajā numurā

05.09.2000., Nr. 310

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai ir vajadzīgi gudri, enerģiski un talantīgi cilvēki

1. septembrī, Zinību dienā, Valsts prezidente apmeklēja Tīnūžu pamatskolu, Zemītes pamatskolu un Rīgas 13. vidusskolu, bet Ministru prezidents — Rīgas Amatniecības vidusskolu

FREIBERGA-KRUTIKOVA-SKOLA.JPG (46264 BYTES)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga Rīgas 13.vidusskolā    

S5.JPG (24544 BYTES)

Ministru prezidents Andris Bērziņš Rīgas Amatniecības vidusskolā

— apmeklējot Tīnūžu pamatskolu

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga piektdien, 1.septembrī, apmeklēja Ogres rajona Tīnūžu pamatskolu. Pasniegdama pirmklasniekiem ābeces, Valsts prezidente sacīja, ka skola ir ne tikai vieta, kur skolēns pilda savu pienākumu mācīties, bet tajā caur interesantām nodarbībām skolēns atver sev pasauli. Savukārt grāmata iemāca ne tikai lasītprasmi, bet aizved arī uz izdomas pasauli, atzīmēja V.Vīķe–Freiberga. Prezidente sveica arī pirmo klašu skolēnu vecākus un novēlēja skolotājiem pat grūtos brīžos nezaudēt darbaprieku.

— apmeklējot Zemītes pamatskolu

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga 1.septembrī apmeklēja Tukuma rajona Zemītes pamatskolu.

Prezidente pauda gandarījumu par to, ka var būt klāt vēsturiskā brīdī, kad senā skola atkal ir atjaunota. V.Vīķe–Freiberga novēlēja, lai visi jūtas kā šīs pils saimnieki un lai skolēni jūtas līdztiesīgi kļūt par gara aristokrātiem. Izglītība liek pamatus personības veidošanai, sacīja prezidente, tāpēc tā ir pamatu pamats savas nākotnes veidošanā. Uzrunājot skolotājus, V.Vīķe–Freiberga pauda cerību, ka viņi turpinās Latvijas bagātās izglītības tradīcijas.

Valsts prezidenta preses dienests

— uzrunājot Rīgas 13.(krievu) vidusskolu

Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas uzruna Rīgas 13.vidusskolā 2000.gada 1.septembrī

FREIBERGA-KRUTIKOVA-SKOLA1.JPG (49552 BYTES)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga Rīgas 13.vidusskolā Foto: A.F.I. Foto: Uldis Pāže

FREIBERGA-SKOLA7.JPG (46662 BYTES)

Jūs esat šeit, Latvijas bērni. Jūs augat Latvijas nākotnei, un Latvijai ir vajadzīgi gudri, izdomas pilni, atjautīgi, enerģiski un talantīgi cilvēki. Latvija ir maza zemīte pretstatā citām, kam ir citāda misija. Katrai zemei, tāpat kā katram cilvēkam, ir jāatrod, jāizvērtē un jāpiepilda sava sūtība un sava misija. Ir jāatrod un jāizprot, kas es esmu, kāda ir mana vieta zem šīs saules, ko es varu gribēt un ko es varu sasniegt. Lielvalstij ir sava misija, mazai valstij ir sava misija. Zem saules vietas pietiek visiem. Universs, kā jūs zināt no fizikas mācībām, ir nemitīgā ekspansijā. Viss nemitīgi tikai plešas un plešas līdz bezgalībai. Vietas tur pietiek visiem. Nav tā, ka manis ieņemtā vieta atņemtu kaut ko tev, vai otrādi. Katram ir sava vieta zem saules.

Latvija ir maza zemīte, bet tai priekšā stāv izaicinājumi un iespējas, kas to var padarīt par diženu zemi. Un es ceru, ka jūs visi, kas šeit sēžat, piedalīsieties šajā procesā, ka jūsu mūžs un jūsu veikums palīdzēs šo zemi izveidot par tādu, kādu mēs to vēlētos redzēt. Mēs vēlētos to redzēt kā zemi ar nodibinātām, dziļi iestiprinātām un attīstītām demokrātijas tradīcijām. Demokrātija nozīmē to, ka katram pilsonim ir vienādas tiesības ar savu balsi, ar savu līdzdalību sabiedrībā. Likuma priekšā visi ir vienādi. Mēs veidojam valsti, kur ir viens likums visiem. Mēs vēlamies redzēt un īstenot tiesisku valsti. Tas ir grūti un reizē viegli. Tas ir grūti, jo cilvēku daba ir tāda, kāda tā ir. Bet reizē tas ir arī viegli, ja mēs saprotam, ka, nostiprinot tiesisku valsti, labāk būs mums visiem.

Demokrātiska valsts neskatās uz cilvēka izcelšanos, uz to, kas viņam ir bijis senčos, cik raibi ir viņa raduraksti. Demokrātiska valsts nav rasiska. Tā neskatās, kādā krāsā — tumšs vai gaišs, raibs vai strīpains — ir cilvēks. Tas nav būtiski. Būtiska ir viņa personība, būtiska ir viņa esamība, būtiski ir tas, kāds viņš ir kā cilvēks.

Latvijā veidojas sabiedrība, kurā kā lojālus Latvijas pilsoņus mēs vēlamies redzēt integrētus absolūti visus valsts iedzīvotājus, bez jebkādiem izņēmumiem. Un es vēlos tādu valsti, kur katrs var just, ka viņš ar savām īpatnībām netiek nedz diskriminēts, nedz pret viņu ir aizspriedumi, nedz arī viņš ir privileģēts citu priekšā. Mēs vēlētos visi būt vienlīdzīgi, stāvēt uz vienas starta līnijas, bet finišs lai būtu tikai mūsu pašu pūļu, enerģijas, sasniegumu un talantu lieta. Un nekas cits. Es ceru, ka jūs, mīļie jaunieši, kas šeit sēžat, būsiet nozīmīgs ieguvums mūsu valstij. Latvijai ir dārgs katrs tās bērns, tajā skaitā katrs no jums. Visi jūs esat mums dārgi. Visi jūs piederat pie mūsu talantu un cilvēcisko bagātību pūra. Es novēlu jums visiem, lai jūsu skolas gaitas būtu jaukas, patīkamas, interesantas un bagātinošas! Es novēlu jums visiem laimīgu mūžu!

1. septembrī, Zinību dienā, Ministru prezidents apmeklēja Rīgas Amatniecības vidusskolu

S4.JPG (22110 BYTES) S6.JPG (37304 BYTES)

Ministru prezidents Andris Bērziņš Rīgas Amatniecības vidusskolā iezvana pirmo mācību stundu               Foto: Uldis Pāže

Piektdien, 1.septembrī, svinīgajā pasākumā Rīgas Amatniecības vidusskolā piedalījās Ministru prezidents Andris Bērziņš un Saeimas deputāts, šīs skolas bijušais direktors Jānis Gaigals.

Atklājot svinīgo pasākumu, skolas direktore Maija Vanaga novēlēja, lai pirmā skolas diena ir gaišu domu pilna un lai tādas tās būtu arī visa gada garumā. Direktore pauda pārliecību, ka gan skolēniem, gan pedagogiem izdosies īstenot visus mērķus un uzdevumus, par kuriem domāts, uzsākot jauno mācību gadu.

Andris Bērziņš, uzrunājot svinīgā pasākuma dalībniekus, vēlēja radošu garu un veiksmi. Ministru prezidents uzsvēra, ka ikviena Amatniecības vidusskolas audzēkņa izvēle mācīties tieši šajā skolā ir pareiza. Skolas beidzēji ir konkurētspējīgi un pieprasīti darba tirgū, par to liecina arī fakts, ka 60 procenti no skolas absolventiem turpina apgūt zināšanas augstākajās mācību iestādēs.

Skolas direktore un administrācijas pārstāvji iepazīstināja Ministru prezidentu ar Rīgas Amatniecības skolu, kā arī informēja par skolas nozīmīgākajiem īstenotajiem projektiem: izgatavotas un restaurētas mēbeles trim Latvijas Republikas vēstniecībām — Francijā, Tallinā, Berlīnē; izgatavoti oriģinālo interjeru un altāru atdarinājumi septiņiem Latvijas dievnamiem: Priekulē, Liepupē, Straupē, Anneniekos, Tērvetē un Rīgā; skola piedalījusies vairākās labdarības akcijās: izgatavots pilnīgs mēbeļu komplekts Krāslavas bērnunamam; skulptūru dārzs Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai Rīgā, kā arī citi projekti.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!