• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kubai uzspiež "labo gribu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Labējie ekstrēmisti Eiropā"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kubai uzspiež "labo gribu"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.07.29.

Taču Havanna apgalvo, ka Vašingtonai tādas pilnīgi nav.

Visā Kubas teritorijā šajās dienās notiek plašas protesta akcijas — marši, "apaļie galdi", atklātās tribīnes - pret ekonomiskajām sankcijām, kuras ASV uzspieda salai vēl 1962. gadā. Havannā arī nosoda ASV kongresmeņu mēģinājumu mīkstināt antikubiešu sankcijas.

Pēc Havannas domām, šis humānais solis tikai pastiprina bēdīgi slaveno politekonomisko salas bloķēšanu. Bet, ja kārtīgāk izpētītu situāciju, tad redzētu, ka Havannas nepatika ir pilnībā pamatota un taisnīga.

Havanna vienmēr ļoti jūtīgi un slimīgi reaģējusi gan uz atklātu, gan slēptu pazemošanu. Taču kongresmeņi diezgan ciniski un bez ceremonijām pamatojuši to ar saviem demokrātisko pārmaiņu izpratnes stereotipiem, neņemot vērā vēsturisko realitāti un garastāvokļus Kubas politiskajā elitē un sabiedrībā kopumā. Citiem vārdiem sakot, likumdevēji izdara konstruktīvi un objektīvi pozitīvu žestu, kas adresēts Havannai, anulējot daļu naidīgā ekonomiskā embargo, bet, pēc ekspertu domām, tūlīt pat demonstrē labas politiskās gribas trūkumu, uzspiežot Kubai nepieņemamus noteikumus, kas saistīti ar politiskās iekārtas un ideoloģijas izmaiņām.

Likumdevējs Džordžs Nezarkats pat izrādījis neizpratni, ka ASV dedzīgi tirgojas ar komunistisko Ķīnu, bet ar Kubu nezin kāpēc nē un uzaicinājis izturēties pret Havannu ar tādu pašu cieņu kā, teiksim, pret Pekinu. ASV Tirdzniecības palātas priekšsēdētājs Tomass Donahjū pieprasījis Amerikas likumdevējiem pilnībā atcelt ekonomiskās sankcijas pret Kubu un brīdinājis, ka "izmantot pārtikas produktu un medikamentu trūkums, lai izdarītu ietekmi uz salu, ir amorāli". Grozījumu pieņemšana nav nekas cits, pēc novērotāju domām, kā vienīgi iepriekšējo antikubas sankciju pastiprināšana.

Kubas valdība izsaka neizpratni, ka jautājums par savstarpējo tirdzniecību pat netiek apskatīts. Šādam pasākumam objektīvi ir diskriminējošs raksturs, un tas nav pieņemams.

Havannā uzskata, ka nav iespējams iedomāties pārtikas produktu un medikamentu tirdzniecību, nepiesaistot finanses, gaisa un jūras transportu, kā arī bez parastās labvēlības valdības ārējās tirdzniecības atbalstīšanā un bez ļoti nepieciešamās pieejas kredītiem.

Pēc daudzu novērotāju domām, ASV vienpusējo ekonomisko sankciju mīkstināšanas pamatā ir republikāņu partijas iniciatīva, ko lielā mērā diktē priekšvēlēšanu cīņa.

Aleksandrs Moisejevs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!