• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Gors un Bušs cīnās par militāristu balsīm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Jeruzaleme nedrīkst būt problēma"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Gors un Bušs cīnās par militāristu balsīm"

"Izvestija"

— 2000.08.24.

 

Demokrāti piedāvā stiprināt Amerikas drošību Grenlandē, republikāņi - Lietuvā.

Divu Amerikas partiju prezidenta kandidāti Els Gors un Džordžs Bušs šonedēļ izvērta kaislīgu diskusiju par to, kurš labāk rūpēsies par valsts nacionālo aizsardzību. Taču dažkārt aiz nerealizējamas retorikas slēpjas arī šāda tāda darbība, pēc kuras var spriest par nākamās administrācijas politiku.

Ievērojamais amerikāņu eksperts bruņojuma kontroles jomā Džons Holums ieradies Grenlandē. Tur viņš veiks pārrunas par salas ziemeļrietumu daļā izvietotā amerikāņu radara modernizāciju, kuram jākļūst par svarīgu ASV PRA sistēmas objektu. Interesanti, ka Holums devās uz Arktiku uzreiz pēc pārrunu sērijas par atbruņošanos ar krievu diplomātiem Ženēvā. Turklāt, ieradies Grenlandē, viņš steidzās paziņot, ka "prezidents Klintons lēmumu par PRA sistēmas attīstīšanu pieņems tuvākās nedēļas laikā".

Klintona administrācijai jautājums par PRA ir viens no sāpīgākajiem. Viņa komandai vienkārši neatliek laika, lai veiktu virkni veiksmīgu testu un apgalvotu, ka sistēma "strādā".

To stratēģiju, kuru demokrāti uzskatīja par labu Amerikai, Bušs cenšas pakļaut revīzijai. Tādējādi viņš piedraudējis, ka savas uzvaras gadījumā viņš pārskatīs visus amerikāņu plānus, lai piedalītos operācijās Bosnijā un Kosovā. Tajā pašā laikā, kontaktējoties ar Lietuvas diasporas vadītājiem ASV, viņš apsolījis visādu palīdzību NATO paplašināšanai uz austrumiem (lai arī neko nepateica par baltiešu iekļaušanu šajā organizācijā).

Jevgēņijs Baijs

 

"Izvestija" informācija

Džons Holums nedevās tieši uz Grenlandi nejauši. Pirms pāris dienām tur izcēlās skandāls, kas saistīts ar salas ziemeļrietumu daļā izvietoto amerikāņu kara bāzi Tulā. Vietējie iedzīvotāji, kā arī dāņu valdība, kas atbild par Grenlandes ārpolitiku un drošību, uzstājās pret ASV plāniem modernizēt vietējo radiolokācijas sistēmu.

Šīs amerikāņu idejas pretinieki uzskata, ka ASV PRA izveidošanas iniciatīva var izjaut militāro paritāti un iedragāt planētas stabilitāti. Tāpat ASV PRA sistēmu vērtē arī Krievija, Ķīna un dažas Rietumeiropas valstis.

Neņemot vērā ārzemnieku skepsi, amerikāņi negrasās atteikties no saviem projektiem. Grenlandes radaram ir jākļūst par pamatu veidojamajai PRA. Tāpēc Vašingtona nolēmusi pārliecināt dāņus un Grenlandes iedzīvotājus, ka ir nepieciešams samierināties ar Tulas radara izmantošanu Amerikas nacionālās drošības interesēs. Iespējams, ka Vašingtona piedāvās neapmierinātajiem ziemeļniekiem cienīgu kompensāciju, no kuras tie diez vai spēs atteikties.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!