• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijai pašai vajadzīgas savas medicīnas māsiņas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10308

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lielā atbalss pēc Libermana kandidatūras izvirzīšanas"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvijai pašai vajadzīgas savas medicīnas māsiņas"

"Dagsavisen"

— 2000.08.23.

Latvijas medmāsu apvienība ir samērā skeptiska pret savu medmāsiņu laišanu uz Norvēģiju.

— Latvijai pašai vajadzīgi savi veselības darbinieki, — "Medicīniskajai aprūpei" stāsta apvienības vadītāja Jolanta Zālīte.

Šī apgalvojuma pamatojums ir norvēģu Padomes grupas plāni piesaistīt medmāsiņas no Baltijas valstīm, sniegt tām papildu izglītību un tad piedāvāt tās norvēģu veselības iestādēm par 75 000 kronām katru. Noteikums ir tāds, ka viņām ir jānostrādā Norvēģijā vismaz trīs gadi.

Gan latviešu, gan norvēģu māsu apvienības baidās, ka sekas varētu būt "smadzeņu noplūde". Latviešu medicīnas māsas mēnesī pelna apmēram 1000 norvēģu kronu, un tai pašā laikā Norvēģijā tām alga ir apmēram 20 reižu lielāka.

Latvijā ir 15000 izglītotu medicīnas māsu, 700 no tām ir bez darba. To noliedz Jolanta Zālīte. Viņa saka, ka tikai 100 esot bezdarbnieces, un tās dzīvojot laukos.

Baidās no bēgšanas

— Mūsu skolas katru gadu izglīto 150 jaunu medmāsiņu, un tas nav pietiekami. Ja jaunās medmāsiņas dosies uz Norvēģiju, tas mums radīs lielu problēmu. Latvijas vecākajai paaudzei pašai ir vajadzīgs medmāsu atbalsts, — apgalvo Jolanta Zālīte. Viņa uzskata, ka situācija Lietuvā un Igaunijā ir tāda pati.

Bjorns Oge Mosins

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!