• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gada pārskats - veids, kā iegūt informāciju par darījumu partneri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2005., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceļi pie Sibīrijas latviešiem

Vēl šajā numurā

03.03.2005., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gada pārskats - veids, kā iegūt informāciju par darījumu partneri

Veicot vai uzsākot komercdarbību, ir svarīgi saņemt objektīvu informāciju gan par attiecīgās nozares stāvokli, gan konkrētā darījuma partnera finansiālajiem rādītājiem, to izmaiņām laikā, attīstības tendencēm, problēmām konkrētajā nozarē. Protams, šādam mērķim var izmantot dažādas metodes un līdzekļus, tomēr viens no vienkāršākajiem un objektīvākajiem veidiem, kā iegūt patiesu un skaidru priekšstatu par savu jauno vai jau esošo darījuma partneri, ir iepazīšanās ar gada pārskatu.

UR nodrošina gada pārskatu publiskumu

Lielākajai daļai subjektu, kas veic komercdarbību, ir pienākums sagatavot gada pārskatu par iepriekšējiem pārskata gadiem. Gada pārskats sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), komersanta līdzekļiem, saistībām, tā finansiālo stāvokli un peļņu vai zaudējumiem. Valsts ir radījusi mehānismu, lai komersants vai jebkurš cits interesents viegli varētu iegūt gada pārskata informāciju, ieguldot minimālus līdzekļus. Visiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), komersantiem, kuriem saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu gada pārskatiem” ir pienākums sagatavot gada pārskatu un to iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID), gada pārskats un tam pievienojamie dokumenti jāiesniedz arī Uzņēmumu reģistrā (UR), kas nodrošina pārskata publisko pieejamību. UR iesniegtie gada pārskati glabājas katra gada pārskata iesniedzēja reģistrācijas lietā un pēc valsts nodevas samaksas ir pieejami ikvienam. Savukārt VID gada pārskats iesniedzams, lai VID amatpersonas varētu izmantot tajā norādīto informāciju savu uzdevumu veikšanai, un tas nav pieejams publiskai apskatei.
UR klientu interese par gada pārskatiem būtiski pieaug, to apliecina UR apkopotie statistikas dati par informācijas pieprasījumu apjoma pieaugumu un pieprasīto informāciju.

Gada pārskatu iesniegšanas kārtība

Gada pārskatu veido šādi finanšu dokumenti: bilance; peļņas un zaudējumu aprēķins; naudas plūsmas pārskats; pašu kapitāla izmaiņu pārskats; pielikums; vadības ziņojums par uzņēmuma attīstību pārskata gadā.
Gada pārskati UR, tāpat kā VID, jāiesniedz ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskata apstiprināšanas un ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc pārskata gada beigām. Lielākajai daļai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) un komersantu pārskata gads beidzas 31.decembrī, tātad gada pārskats jāiesniedz līdz 1.maijam.
Ja uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), komersanta bilances kopsumma ir lielāka par Ls 1 000 000, neto apgrozījums ir lielāks par Ls 2 400 000 un pārskata gada vidējais darbinieku skaits ir lielāks par 250, tad gada pārskats jāiesniedz ne vēlāk kā septiņus mēnešus pēc pārskata gada beigām. Šāds termiņš ir noteikts arī mātesuzņēmumiem. Ja pārskata gads beidzas 31.decembrī un piemīt visas trīs minētās pazīmes, tad gada pārskata iesniegšanas termiņš šādām juridiskām personām beidzas 31.jūlijā.
Kapitālsabiedrībām jāievēro, ka UR iesniedzamajam gada pārskatam papildus pievienojami Komerclikuma 181.pantā uzskaitītie dokumenti. Te ir vērojamas nelielas atšķirības no likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem” uzskaitīto dokumentu klāsta, kas iesniedzami VID.
Kapitālsabiedrībām UR jāie-sniedz:
• pārbaudīta gada pārskata noraksts vai apstiprināta kopija. Var iesniegt arī gada pārskata oriģinālu, ja tāds ir sagatavots;
• revidenta atzinums par gada pārskatu, kas iepriekš nebija obligāti jāsagatavo un jāpievieno;
• dalībnieku sapulces protokola izraksts ar lēmumu par gada pārskata apstiprināšanu;
• paziņojums par sabiedrības pamatkapitāla stāvokli, norādot parakstīto pamatkapitālu un apmaksāto pamatkapitālu gada pārskata apstiprināšanas dienā. Šis ir pavisam jauns dokuments, kurš jāpievieno gada pārskatam.
Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), citiem komersantiem, izņemot kapitālsabiedrības, Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz:
• pārbaudīta gada pārskata noraksts vai apstiprināta kopija;
• zvērināta revidenta ziņojums, ja tāds ir;
• paskaidrojums par to, kad gada pārskats apstiprināts;
• īpašnieka lēmums vai dalībnieku (akcionāru) sapulces protokola noraksts, kurā parādīts pieņemtais lēmums par peļņas sadali vai zaudējumu segšanu.
Jāatgādina, ka visiem tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), komersantiem, kuri līdz šim brīdim Uzņēmumu reģistrā nav iesnieguši gada pārskatus par iepriekšējiem pārskata gadiem, ir pienākums nekavējoties to izdarīt.

Sabiedrisko organizāciju un biedrību gada pārskati

Gada pārskats Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz arī visām sabiedriskajām organizācijām, to apvienībām, arodbiedrībām, biedrībām un nodibinājumiem. Tas noteikts Biedrību un nodibinājumu likumā, likumā “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” , kā arī likumā “Par grāmatvedību” un Ministru kabineta (MK) 2000.gada 5.augusta noteikumos Nr.251 “Noteikumi par sabiedrisko organizāciju, to apvienību un arodbiedrību gada pārskatiem”.
Šīm organizācijām gada pārskats vai tā noraksts, ko apstiprinājusi vadība, jāiesniedz katru gadu ne vēlāk kā līdz 31.martam. Par gada pārskata sagatavošanu un iesniegšanu ir atbildīgs organizācijas vadītājs. Gada pārskatam būtu jāsniedz skaidrs priekšstats par organizācijas darbības rezultātiem statūtos noteikto mērķu un uzdevumu īstenošanā, kā arī par tās saimnieciskajiem darījumiem un finansiālo stāvokli. Šādas informācijas publiska pieejamība UR ļauj ziedotājiem, atbalstītajiem, kā arī citiem interesentiem sekot līdzi šo organizāciju darbībai, līdzekļu izlietojumam izvirzīto mērķu realizēšanā, kā arī informācijai par saņemtajiem ziedojumiem un dāvinājumiem.
Sabiedriskās organizācijas, to apvienības un arodbiedrības gada pārskatā saskaņā ar MK 2000.gada 5.augusta noteikumiem Nr.251 “Noteikumi par sabiedrisko organizāciju, to apvienību un arodbiedrību gada pārskatiem” ietilpst:
• bilance;
• ieņēmumu un izdevumu pārskats;
• ziedojumu un dāvinājumu pārskats, kurā norādīti arī ziedojumu un dāvinājumu devēji;
• ziņojums, kas satur vispārīgu informāciju par organizāciju, tās mērķiem un uzdevumiem, saimnieciskās darbības un finansiālā stāvokļa analīzi un citas ziņas.
Šeit uzskaitītie dokumenti jāiesniedz arī biedrībām un nodibinājumiem. Tas izriet no minētajiem MK noteikumiem, Biedrību un nodibinājumu spēkā stāšanās kārtības likuma un likuma “Par grāmatvedību”.

Kam nav jāiesniedz gada pārskats?

Gada pārskats nav jāiesniedz individuālajam komersantam, individuālajam uzņēmumam, ģimenes uzņēmumam, zemnieka saimniecībai un zvejnieka saimniecībai, ja ieņēmumi no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 45 000 latu.
Par gada pārskatu iesniegšanu nav jāuztraucas arī jaunajiem komersantiem, biedrībām, nodibinājumiem. Tiem pirmais pārskata gads var aptvert arī garāku laika posmu, bet ne vairāk par 18 mēnešiem no reģistrācijas brīža.

Par gada pārskata neiesniegšanu - sods

Administratīvo pārkāpumu kodeksā un likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” paredzēts, ka par dokumentu, t.sk. gada pārskatu, neiesniegšanu vai neiesniegšanu likumā noteiktajā termiņā atbildīgā persona saucama pie administratīvās atbildības. Atbildības apmērs noteikts no 100 līdz 200 latiem. UR apkopotā statistika liecina, ka tiesā gada pārskatu neiesniedzēji tiek sodīti galvenokārt ar likumā paredzēto naudas sodu 100 latu apmērā.
UR pienākums ir veicināt gada pārskatu iesniegšanu laikus, tāpēc pēc gada pārskatu iesniegšanas termiņa beigām to neiesniedzējiem tiks nosūtīts brīdinājums par gada pārskatu nekavējošu iesniegšanu, un, ja noteiktajā termiņā norādītie dokumenti netiks iesniegti, tad: tiks sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, kuru nosūtīs tiesai izlemšanai par administratīvā soda piemērošanu; ja rīkojumā norādītie dokumenti netiks iesniegti arī trīs mēnešu laikā pēc tā nosūtīšanas, UR cels tiesā prasību par komersanta darbības izbeigšanu.

Eva Grīviņa,
UR Kontroles nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!