• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Ēģiptes sadarbību kultūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2005., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102709

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Kipras ciešāku sadarbību

Vēl šajā numurā

02.03.2005., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Ēģiptes sadarbību kultūrā

Kultūras ministre Helēna Demakova no 27.februāra līdz 6.martam atrodas darba vizītē Ēģiptē. Kairā tiks parakstīts Latvijas Republikas valdības un Ēģiptes Arābu Republikas valdības līgums par sadarbību kultūrā.
“Līdz šim ir pietrūcis līgumtiesiskās bāzes sadarbības veicināšanai ar Ēģipti – vienu no ietekmīgākajām Āfrikas un Tuvo Austrumu reģiona valstīm un zemi ar senāko kultūru, kurā iedvesmu smēlusies visa Rietumu civilizācija, arī latviešu dižgars Rainis. Ar līguma parakstīšanu Latvijas vārdam un Latvijas projektiem būs lielāka rezonanse gan Ēģiptē un Latvijā, gan visā pasaulē,” uzsver H.Demakova.
Latvijas Republikas valdības un Ēģiptes Arābu Republikas valdības līgums par sadarbību kultūrā ticis gatavots parakstīšanai jau kopš 1999.gada, tomēr dažādu apstākļu dēļ līdz šim nav parakstīts.
Latvijas Republikas valdības un Ēģiptes Arābu Republikas valdības līgumu par sadarbību kultūrā LR Ministru kabinets akceptēja 2005.gada 25.janvārī un deleģēja kultūras ministri Helēnu Demakovu doties uz Ēģipti līguma parakstīšanai.
Ministre darba vizītes laikā apmeklēs arī Aleksandrijas bibliotēku un tiksies ar tās vadību.
“Latviju un Ēģipti zināmā mērā saista arī mūsu nacionālās bibliotēkas. Tikai divas bibliotēkas ir saņēmušas atbalstu ar UNESCO rezolūciju – Aleksandrijas bibliotēka un mūsu jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts,” norāda H.Demakova.
Ministre darba vizītes laikā vēlas veicināt abu valstu sadarbību Raiņa lugas “Jāzeps un viņa brāļi” uzveduma tapšanā Latvijas Nacionālajā teātrī. H.Demakova vēlas pārrunāt iespēju, ka atkal vairāk nekā pēc 20 gadiem izrādes scenogrāfs varētu būt 2004.gada lielās balvas vizuālajā mākslā ieguvējs Ilmārs Blumbergs.
I.Blumberga 1981.gada scenogrāfija Raiņa lugai “Jāzeps un viņa brāļi” Dailes teātrī ir viena no mākslinieka spožākajām scenogrāfijām.
2005.gadā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās zviedru fotogrāfa Olafa Neslunda un žurnālistes Ingridas Šēkvistas izstādi “Aleksandrijas bibliotēka: Olafa Neslunda fotoizstāde”.
Pateicoties Ēģiptes nozīmīgam atbalstam, Latvijas arheologi un fotogrammetrijas speciālisti piedalījās zinātniskā programmā Karnakas tempļa izpētē Ēģiptē 2002. un 2004. gadā.
Ēģiptes puse regulāri ielūdz Latvijas māksliniekus uz Izmailas folkloras festivāliem un uz Ēģiptes Kultūras ministrijas rīkotajiem starptautiskajiem eksperimentālajiem teātru festivāliem, kuros Latvijas puse regulāri piedalās.
1999.gadā Rīgā, Ārzemju mākslas muzejā, sadarbojoties LR Kultūras ministrijai, Ēģiptes Kultūras ministrijai un Ēģiptes vēstniecībai Zviedrijā, tika organizēta Ēģiptes lietišķās mākslas izstāde ar tekstila mākslinieka Abdelaziza Gouda un ievērojamā stikla mākslas meistara Zakarias Elkonani darbiem.
2002. gadā kinoforumā “Arsenāls” tika demonstrētas piecas Ēģiptes filmas.
Ēģipte ir arī valsts, kur Latvija sniedz tehnisko palīdzību Irākai, apmācot speciālistus apdraudētā kultūras mantojuma saglabāšanā. 2004.gada jūnijā Latvijas Ārlietu ministrija sadarbībā ar ANO Attīstības programmu (UNDP) un ANO Izglītības, kultūras un zinātnes organizāciju (UNESCO) uzsāka pirmo tehniskās palīdzības projektu Irākai. Tā otrās fāzes ietvaros Kairā (Ēģipte) Latvijas eksperti patlaban apmāca Irākas ekspertus vēsturisko pieminekļu dokumentēšanā un jaunāko tehnoloģiju lietošanā. Latvijas unikālā, starptautiski atzītā pieredze šajā jomā ir īpaši nozīmīga Irākas situācijai, jo tā nodrošina iespēju ātri un precīzi reaģēt, lai saglabātu tās apdraudēto kultūras mantojumu. Tehniskās palīdzības projekts Irākai tiek finansēts no līdzekļiem, kurus Latvijas valdība 2003.gadā piešķīra Irākas rekonstrukcijai.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!