• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu pretsmēķēšanas kampaņu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2005., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un Krievijas konsultācijām cilvēktiesību jautājumos

Vēl šajā numurā

02.03.2005., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu pretsmēķēšanas kampaņu Eiropā

Jauniešiem, nesmēķētājiem un tiem, kas grib atmest smēķēšanu, uzsākot dzīvi bez tabakas, palīdzību piedāvā jaunā Eiropas Savienības (ES) pretsmēķēšanas kampaņa, kurai paredzēti 72 miljoni eiru. Kampaņu Briselē, Šūmana laukumā pie Eiropas Komisijas centrālās ēkas Berlaymont atklāja ES Veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Markoss Kiprijanu, atsedzot lielu piepūšamu uzrakstu ar kampaņas lozungu “HELP: par dzīvi bez tabakas”, kas apceļos visas 25 Eiropas Savienības valstu galvaspilsētas. Jauno kampaņu Eiropas Komisijas uzdevumā izstrādāja veselības ekspertu un sabiedrisko attiecību profesionāļu konsorcijs. Pēc ceļojošajiem uzrakstiem ielās vasarā paredzētas TV un kino reklāmas. M.Kiprijanu teica: “Smēķēšanas izraisītas slimības un nāve ES valstīm izmaksā 100 miljardus eiru gadā. Profilakses un informācijas kampaņas, kā, piemēram, “HELP”, ir ieguldījums veselīgākā un pārticīgākā nākotnē mūsu iedzīvotājiem. Kampaņa popularizēs dzīvesveidu bez tabakas jauniešu vidū, kā arī uzsvērs pasīvās smēķēšanas draudus un atbalstīs smēķēšanas ierobežojumus sabiedriskās vietās. Laikposmam no 2005. līdz 2008. gadam Eiropas Komisija kampaņai paredzējusi 72 miljonus eiru. Galvenās mērķgrupas būs jaunieši (15 līdz 18 gadus veci) un jauni pieaugušie (18 līdz 30 gadus veci).
Markoss Kiprijanu stāstīja: “Astoņi no katriem desmit smēķētājiem ir sākuši smēķēt pusaudžu vecumā. Kļuvusi par paradumu, šī nodarbe daudziem izraisa priekšlaicīgu nāvi. Katru gadu 650 000 ES iedzīvotāju mirst no slimībām, kas saistītas ar tabaku. Esmu nolēmis darīt visu, kas ir manos spēkos, lai atturētu jauniešus no smēķēšanas sākšanas un palīdzētu jauniem smēķētājiem atmest šo paradumu, pirms tas neatgriezeniski sabojājis veselību. Es ceru ieraudzīt krasu pavērsienu sabiedrībā, kad nesmēķēšana kļūs par normu, bet no cigaretes atkarīgie pārvērtīsies par izzūdošu minoritāti. Ja visas ES valstis sekotu Īrijas, Itālijas un Maltas piemēram un aizliegtu smēķēšanu sabiedriskās vietās, jau būtu sperts nozīmīgs solis šā mērķa sasniegšanā.”
“HELP” ir jau otra Eiropas Komisijas uzsāktā ES līmeņa pretsmēķēšanas kampaņa. Tiks izmantota pieredze, kas iegūta pirmajā kampaņā “Feel Free to Say No” (Atļaujies pateikt nē), kura norisinājās no 2002. līdz 2004. gadam un palīdzēja sazināties ar vairāk nekā miljardu jauniešu visā Eiropas Savienībā. “HELP” programmā paredzēti ceļojošie uzraksti, sabiedrisko attiecību kampaņa, reklāmas kampaņa un tīmekļa vietne, kas piedāvās padomus smēķēšanas atmešanai. Eiropas plašsaziņas līdzekļu novērotājiestāde tabakas jomā sistemātiski apkopos un analizēs pretsmēķēšanas rakstus un raidījumus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!