• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Vāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sociālo apdrošināšanu

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Vāciju

30. un 31. augustā Latvijā darba vizītē bija Vācijas Federatīvās Republikas Kriminālpolicijas pārvaldes prezidents doktors Ulrihs Kerstens. Vizītes mērķis — veicināt starptautisko sadarbību policijas pūliņos, cenšoties atklāt īpaši smagus kriminālnoziegumus.

K2.JPG (24702 BYTES) K1.JPG (28365 BYTES) Vācijas Federatīvās Republikas Kriminālpolicijas pārvaldes prezidents doktors Ulrihs Kerstens un Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Mareks Segliņš

Vācijas kriminālpolicijas vadītājs tikās ar Latvijas iekšlietu ministru Mareku Segliņu, Valsts policijas pārvaldes priekšnieku Juri Rekšņu un citām augstām mūsu valsts policijas amatpersonām.

Tālāk U.Kerstena ceļš vedīs uz Grenctāles robežpunktu un Lietuvu, lai turpinātu sarunas ar Lietuvas policijas vadību. Tuvākajā laikā Vācijā tiks rīkota tikšanās, kurā ielūgti policijas iestāžu priekšnieki no Vidus un Austrumeiropas valstīm, to skaitā arī no Latvijas, lai runātu par cīņu pret noziegumiem, kas saistīti ar jaunāko informācijas un citu tehnoloģiju izmantošanu.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un Vācijas Federatīvās Republikas Kriminālpolicijas pārvaldes prezidents doktors Ulrihs Kerstens 30.augustā rīkoja preses konferenci.

Mareks Segliņš:

— Mēs runājām par tiem sadarbības aspektiem, kas skar policiju, it sevišķi, kas skar kriminālpoliciju, arī to, kā Latvijas pilsoņi uzvedas Vācijā, vai nesagādā raizes Vācijas kriminālpolicijai. Pārrunājām sadarbības virzienus, kuri būtu visaktuālākie, lai atklātu noziegumus, kas saistīti ar datora un interneta izmantošanu, ar dažādām finansu krāpnieciskām darbībām, noziegumus, kas saistīti ar narkotikām, ar nelegālo migrāciju un cilvēku tirdzniecību.

Pārrunājām arī to, kā noziedznieku kriminālo vajāšanu ir ietekmējusi Šengenas līguma noslēgšana, jo robežas ir kā tāds filtrs, kur katrs noziedznieks tiek fiksēts, un tas palīdz policijai. Uzzināju, kāda ir pieredze Vācijā noziedznieku vajāšanā pēc Šengena līguma noslēgšanas. Gribu atzīmēt, ka pateicu paldies Vācijas Kriminālpolicijas pārvaldei par materiālo palīdzību, jo bez tās mūsu kriminālpolicijas darbs būtu vēl trūcīgāks un vēl grūtāks. Jāatzīmē, ka Vācijas Kriminālpocijas pārvalde gan federālā līmenī, gan atsevišķu zemju līmenī mums sniedz materiāli tehnisko palīdzību, par ko mēs esam viņiem pateicīgi. Vācijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks iepazīstinās ar darbinieku, kas veiks policijas pārstāvja funkcijas Latvijā.

Ulrihs Kerstens:

— Godātais ministra kungs! Atļaujiet man pievienoties jūsu teiktajam. Gribētu uzsvērt to, ka Vācijas un Latvijas policijas sadarbība kvalitatīvi ir ļoti augstā līmenī. Es neredzu nekādas problēmas ne pagātnē, ne tagadnē.

Šodien mēs pārrunājām daudzas aktuālas problēmas un to risinājumus, apkarojot noziedzību, it īpaši moderno tehnoloģiju jomā, kas saistīta ar iespējām informācijas apmaiņā un datortehnikā. Šie noziedzības veidi ir tie, ar kuriem saskarsies policija visā pasaulē un kuri tuvākajā laikā būs izaicinājums visām policijas vienībām. Gribu uzsvērt, ka tikai kopējiem spēkiem, pamatojoties uz starptautisku konvenciju norādēm, mēs varēsim pretoties un apkarot šos noziedzību veidus un tikai kopīgi mēs atradīsim metodes, ar kurām veiksmīgi apkarot šo noziedzības veidu. Liela uzmanība jāveltī noziegumiem, kas saistīti ar narkotiku izplatību un to tirdzniecību. Īpašā policijas uzmanības lokā jābūt noziegumiem, kas saistīti ar sintētisko narkotisko vielu ražošanu. Runājām arī par tiem noziedzības fenomeniem, kas vērojami noziedzībā, sakarā ar robežu šķērsošanu un starptautisko sakaru attīstību. Tikai sadarbībā, kas balstīta uz savstarpēju uzticību, mēs varam sekmīgi cīnīties ar noziedzību.

Par palīdzību jāteic, ka to esam snieguši, vadoties pēc mūsu dziļas iekšējas pārliecības, palīdzot Latvijas policijai izveidoties un augt tās patstāvībā. Tā palīdzība, kas sniegta līdz šim, ir bijusi patiesa un neliekuļota, un iespēju robežās mēs to sniegsim arī turpmāk. Esam vienisprātis, ka mūsu spēki jāveltī tam, lai veiktu pieredzes apmaiņu un tālākizglītošanu policijā strādājošām personām, lai rastu jaunas formas un metodes noziedzības apkarošanā un sniegtu zināšanas policistiem kvalifikācijas paaugstināšanai.

Juris Rekšņa:

— Gribu atzīmēt tikai dažas nianses. Sarunas vēl turpināsies. Viena no būtiskākajām problēmām ir cīņa ar narkotiku izplatību. Ļoti veiksmīga ir sadarbība ar Vāciju, es tikai gribētu, lai šāda sadarbība būtu arī mūsu zemes iekšienē. Vācu kolēģi atzīmēja, ka arī viņu zemē policija viena nespēj ar šo problēmu cīnīties. Kopīgi sadarbojoties visai sabiedrībai, kā arī Labklājības ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai un visām pārējām ministrijām, mēs esam spējīgi stāties pretī narkotiku sērgai. Jā, mēs redzam, ka metālu zādzības no liftiem notiek tur, kur visapkārt ir iedzīvotāji. Viņi taču redz aizdomīgus cilvēkus. Vai ir grūti uzgriezt cipariņus "02" un informēt policiju?

Latvijas policija ir uz daudz ko spējīga, jo vācu kolēģiem sagādāja brīnišķīgu, saulainu laiku. Arī tāpēc šī tikšanās notiek jaukā gaisotnē. Es paredzu, ka jūs uzdosiet jautājumu, vai mēs pārrunājām sprādzienu universālveikalā. Jā, mēs to pārrunājām un arī aspektus, kuros vācu kolēģi var mums palīdzēt.

Uz žurnālistu jautājumu par Latvijas iedzīvotāju uzvedību Vācijā Ulrihs Kerstens atbildēja:

— Nav ļoti uzkrītošu likumu pārkāpumu, kur būtu iesaistīti Latvijas un vispār Baltijas valstu pilsoņi. Taču tas nenozīmē, ka nav tādu grupējumu vai atsevišķu personu, kas sadarbojas ar noziedzniekiem.

Federālās kriminālpolicijas vadītājs preses konferencē uzsvēra, ka īpaši smagu noziegumu atklāšanā nepieciešama īpaša tehnika un aprīkojums. Tuvākajā laikā Latvijas policija kā dāvinājumu saņems divas policijas mašīnas ar īpašu aprīkojumu, kas palīdzēs sevišķi smagos noziegumos veikt izziņas darbus.

Andris Kļaviņš — "Latvijas Vēstnesim"

Autora foto

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!