• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dienesta izmeklēšanu NBS Nodrošinājuma pavēlniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2005., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzimto valodu un svešvalodām

Vēl šajā numurā

01.03.2005., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dienesta izmeklēšanu NBS Nodrošinājuma pavēlniecībā

Aizsardzības ministrs Einars Repše 25.februārī parakstījis pavēli par dienesta izmeklēšanas sākšanu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecībā (NP) atklātajiem faktiem un par tās komandiera Aleksandra Vaļuma atstādināšanu no dienesta pienākumu veikšanas uz šo laiku. Aizsardzības ministrs pavēlē arī uzdevis NBS komandierim Gaidim Andrejam Zeibotam šajā laikā NP komandiera amatā iecelt ar NP nesaistītu amatpersonu.
Aizsardzības ministrs norāda: “Jau ilgāku laiku ir bijušas problēmas šīs struktūras darbībā, un atbildība par to būtu jāuzņemas arī tās vadītājam. Ir jāizmeklē fakti un noteikti jāsoda vainīgie, bet, lai mēs būtu pārliecināti, ka izmeklēšana netiks traucēta vai kavēta, ir jāatstādina vienības komandieris. Ir acīmredzami nepieciešamas pārmaiņas šajā struktūrā, un mēs nevaram kavēties ar rīcību, kamēr netiek pierādīts, ka cilvēks ir vai nav saistīts ar šiem notikumiem.”
Aizsardzības ministrija (AM) ir ierosinājusi dienesta izmeklēšanu, pamatojoties uz pārbaudi NBS Nodrošinājuma pavēlniecībā par diviem gadījumiem, kuros konstatētas pazīmes par dažādu normatīvo aktu pārkāpumiem un kuru dēļ NBS nodarīts finansiāls zaudējums. Vienā gadījumā prece ir iepirkta nekvalitatīva un par neadekvātu cenas paaugstinājumu, otrā – pārdodot mantu, ir samazināta cena. Izmeklēšanas noslēgumā, ņemot vērā tās rezultātus, tiks lemts par šo lietu tālāku virzību.
Vienā no gadījumiem NBS Nodrošinājuma pavēlniecība ir noslēgusi līgumu par 300 pāru ādas cimdu iegādi Latvijas kontingenta starptautiskajā operācijā Irākā (OIF) vajadzībām. Viena cimdu pāra vērtība, pēc līgumā minētajiem datiem, ir nesamērīgi augsta (Ls 39.00), turklāt šie izstrādājumi tiek vērtēti kā kvalitātei neatbilstoši. Šim gadījumam tika pievērsta uzmanība arī tādēļ, ka līdzīga modeļa cimdu pārus ar ievērojami augstāku kvalitāti var iegādāties par salīdzinoši lētākām cenām, pat neņemot vērā piegādes, atmuitošanas vai kādas citas papildu izmaksas.
Otrā gadījumā uzmanību pievērsa pārāk nelielā kāda 2003.gada līguma summa, kur pēc cenu aptaujas utilizācijai jeb iznīcināšanai tika nodoti krāsainie un melnie metāllūžņi (čaulītes, norakstīti transportlīdzekļi un citas neizmantojamas lietas). Izvērtējot situāciju tirgū, secināts, ka iegūtā summa ir pārāk zema un neatbilstoša.
Aizsardzības ministrijā tika pieņemts lēmums pilnīgi izmeklēt šos gadījumus un līdz ar to ierosināt dienesta izmeklēšanu.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!