• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šo vēlēšanu ABC. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2005., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ventspilī

Vēl šajā numurā

26.02.2005., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šo vēlēšanu ABC

Kad? Kur? Cik? Cikos?

Pilsētas domes, novada domes, pagasta padomes vēlēšanas jeb pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiek reizi četros gados. Šogad savas pilsētas domi, novada domi vai pagasta padomi vēlēsim sestdienā, 12.martā.
Vēlēšanu iecirkņi vēlēšanu dienā balsotājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 22.00. Savukārt, ja vēlētājs laikus zina, ka nevarēs nobalsot vēlēšanu dienā, viņš var izmantot iespēju nobalsot trīs dienas pirms vēlēšanu dienas – 9., 10. vai 11.martā. Šogad pirmo reizi vēlēšanu iecirkņu darba laiks iepriekšējās balsošanas dienās būs vienāds visā Latvijā. 9.martā visi 952 vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten 17.00 līdz 20.00, 10.martā – no pulksten 9.00 līdz 12.00, 11.martā – no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Kas var piedalīties šajās vēlēšanās?

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās, vēlētājam noteikti jābūt reģistrētam Vēlētāju reģistrā. Šogad pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās piedalīties varēs arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri dzīvo Latvijā, ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un Latvijas Vēlētāju reģistrā un kuriem ir balsstiesības tajā Eiropas Savienības dalībvalstī, kuras pilsoņi viņi ir.

Kurā vēlēšanu iecirknī jābalso?

Katrs vēlētājs ir iekļauts noteikta vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā, uz kuru balsot jādodas vēlēšanu dienā vai kādā no iepriekšējās balsošanas dienām. Pašvaldību vēlēšanās vēlētājam ir tiesības vēlēt to pašvaldību, kurā viņam bija reģistrēta dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai to pašvaldību, kurā viņam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.
Ja vēlētājs pa pastu nav saņēmis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informāciju par to, kurā vēlēšanu iecirknī ir reģistrēts vēlēšanām, viņš sava vēlēšanu iecirkņa adresi var uzzināt, piezvanot uz Centrālās vēlēšanu komisijas diennakts informācijas tālruni 7049999. Tālrunis darbosies arī vēlēšanu dienā, 12.martā.

Cik deputātu jāievēlē?

12.marta pašvaldību vēlēšanās būs jāievēlē 530 pašvaldības kopskaitā ar 4179 deputātiem. No visām pašvaldībām 388 pašvaldībās būs jāievēlē 7 deputāti, 88 pašvaldībās – 9 deputāti, 43 pašvaldībās – 11 deputāti, 6 pašvaldībās – 13 deputāti, 4 pašvaldībās – 15 deputāti, bet Rīgā – 60 deputāti. Domē vai padomē ievēlējamo deputātu skaits ir noteikts atbilstoši pašvaldībā reģistrētajam iedzīvotāju skaitam vēlēšanu izsludināšanas dienā – 2004.gada 10.decembrī.

Cik deputātu kandidātu pieteikts?

Beidzoties deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanai, 12.marta pašvaldību vēlēšanām tika reģistrēti 1696 deputātu kandidātu saraksti ar 15 689 deputātu kandidātiem.
Visvairāk kandidātu sarakstu – 21 – iesniegts Jūrmalas pilsētas domes vēlēšanām. Savukārt 69 pašvaldībās vēlēšanām pieteikts tikai viens deputātu kandidātu saraksts.

Atgādne: no vēlēšanu iecirkņa durvīm līdz vēlēšanu kastei

1. Balsot dodieties uz vēlēšanu iecirkni, kura sarakstā esat reģistrēts.
2. Neaizmirstiet līdzi paņemt savu LR (vai ES dalībvalsts) pilsoņa pasi.
3. Vēlēšanu iecirknī dodieties pie galda, uz kura ir norāde ar Jūsu kārtas numuru vēlētāju sarakstā. (Ja savu kārtas numuru nezināt, to var noskaidrot pie ieejas vēlēšanu iecirknī.)
4. Reģistrējoties pie galda, uzrādiet pasi un nosauciet savu kārtas numuru.
5. Vēlēšanu komisijas darbinieks izsniegs Jums visas vēlēšanu zīmes un vienu vēlēšanu aploksni.
6. Pārliecinieties, ka uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs.
7. Parakstieties Jums piedāvātajā vēlētāju sarakstā.
8. Tad dodieties uz balsošanas kabīni vai nodalījumu, kur vienatnē izvēlieties vienu vēlēšanu zīmi.
9. Vēlēšanu zīmē ar “+” atzīmējiet tos kandidātus, kuru ievēlēšanu īpaši atbalstāt, un izvītrojiet tos kandidātus, kuru ievēlēšanu neatbalstāt. Ja vēlaties, vēlēšanu zīmē varat neizdarīt nekādas atzīmes.
10.Vēlēšanu zīmi ielieciet vēlēšanu aploksnē, aploksni aizlīmējiet un iemetiet vēlēšanu kastē.
11. Neizmantotās vēlēšanu zīmes varat atstāt vēlēšanu iecirknī tām paredzētajā vietā.

Iepazīšanās ar kandidātu sarakstiem

Ar pašvaldību vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmām var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā www.cvk.lv. Savukārt no 2.marta līdz 12.martam ar attiecīgajā pašvaldībā iesniegtajiem deputātu kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmām varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.

Balsošana vēlētāju atrašanās vietā

Arī pašvaldību vēlēšanās vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nokļūt vēlēšanu iecirknī, var lūgt organizēt balsošanu savā atrašanās vietā. Jāievēro, ka šo iespēju var izmantot tikai tie vēlētāji, kuri vēlēšanu dienā atradīsies sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā.
Pieteikums balsošanas organizēšanai vēlētāja atrašanās vietā jānoformē rakstiski un no 2.marta līdz 12.martam jānogādā tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā vēlētājs reģistrēts. Pieteikumu vēlēšanu iecirknī vēlētāja vietā var noformēt arī vēlētāja pilnvarotā persona. Pieteikumā jānorāda vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods un adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijai. Vēlams norādīt arī kontakttālruni un mājas ārdurvju kodu (ja tāds ir).
Jāatceras, ka vēlēšanu komisijai noteikti jāierodas pie tiem vēlētājiem, kuru pieteikumi vēlēšanu iecirknī saņemti līdz vēlēšanu dienas pulksten 12.00. Savukārt pie vēlētājiem, kuru pieteikumi tiek saņemti pēc pulksten 12.00, vēlēšanu komisija dodas tikai tad, ja vēlētāja atrašanās vietā iespējams ierasties līdz pulksten 22.00.

Vēlēšanu rezultāti

Pašvaldību vēlēšanu rezultātus apstiprina attiecīgās pilsētas, novada vai pagasta vēlēšanu komisija, kurai tie ne vēlāk kā trīs dienu laikā pēc vēlēšanām jāizliek redzamā vietā pie pilsētas domes, novada domes vai pagasta padomes ēkas. Republikas pilsētu vēlēšanu komisijām vēlēšanu rezultāti ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Vēlēšanu novērotāji

Viena no raksturīgākajām atklātu, vienlīdzīgu un demokrātisku vēlēšanu iezīmēm ir vietējie vēlēšanu novērotāji. Pašvaldību vēlēšanās novērotāji tiek aicināti sekot līdzi gan vēlēšanu norisei vēlēšanu iecirknī, gan vēlēšanu iecirkņu komisiju darbam balsu skaitīšanas laikā.
Vienlaikus vēlēšanu iecirknī var atrasties divi novērotāji no katras partijas, partiju apvienības vai vēlētāju apvienības, kas iesniegusi kandidātu sarakstu attiecīgajā pašvaldībā. Par novērotāju nedrīkst pieteikt deputātu kandidātu.
Partijas vai partiju apvienības novērotājam nepieciešams pilnvarojums no partijas vai partiju apvienības lēmējinstitūcijas vai sarakstu iesniedzēja. Savukārt vēlētāju apvienības novērotājus var pilnvarot jebkurš no pirmajiem trim kandidātu saraksta parakstītājiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!