• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ukrainas jaunā valdība sāk darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2005., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102453

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Viedkartes iekaro finanšu produktu tirgu

Vēl šajā numurā

25.02.2005., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ukrainas jaunā valdība sāk darbu

JUSCENKO.PNG (113117 bytes)
Viktors Juščenko jau pēc kļūšanas par prezidentu tiekas ar saviem atbalstītājiem
Foto: EPA/A.F.I.

Jauns prezidents – jauna valdošā komanda. Tā bija jāsastāda īsā laikā. Prezidentam nācās grūti. Bija jāizraugās ne tikai uzticami domubiedri, bet arī cilvēki ar atbilstošām spējām un pieredzi. Ar politisko stāju nepietika, vajadzēja jaunā kaluma speciālistus.

Premjera vēlēšanas

Visvienkāršāk bija nozīmēt valdības vadītāju. Oranžās revolūcijas laikā bija skaidrs, ka šo atbildīgo amatu ieņems Jūlija Timošenko, Viktora Juščenko tuvākā līdzgaitniece, oranžās revolūcijas galvenā organizatore un dvēsele, sieviete ar visai stingru stāju, kaislīgi principiāla, ar teicamu pieredzi vadošā valsts darbā. Jūlija Timošenko jau bija nozīmēta par premjerministra vietas izpildītāju. Kandidatūru vajadzēja apstiprināt parlamentā.
Prezidents, atklājot attiecīgo parlamenta sēdi, skaidri deklarēja, ko jaunā valdība nedarīs, – nezags. Tika pieteikts nesaudzīgs karš korupcijai.
Jūlija Timošenko īsi izklāstīja savas topošās valdības galvenos darbības principus: biznesam godīgus, caurskatāmus, visiem vienādus spēles noteikumus, rūpes par sabiedrību visās jomās. Valdības programma tika izklāstīta labi saprotamā, kodolīgā valodā, bez skaitļu palīdzības. Šī runa bija vairāk vērsta Ukrainas tautai nekā deputātiem, jo parlamenta frakcijas jau bija iepriekš vienojušās, kā balsot par prezidenta ierosinātu premjera kandidāti. Deputāti un sabiedrība ar gandarījumu uzņēma J.Timošenko vārdus, ka tiks dalīta vara un bizness, un aicinājumu “pavilkt svītru zem ienaida un pretstāves, pasniegt cits citam roku”.
Mierīgi un nosvērti tika atbildēts uz deputātu jautājumiem, kas nekādi necentās situāciju saasināt. Pēc tam balsošana, un īstenojās negaidītais: par Jūliju Timošenko bija nobalsojuši 373 no 426 klātesošajiem. Tas bija savdabīgs rekords. Tik lielu balsu skaitu vēl nekad nav saņēmis neviens premjera kandidāts (pēc konstitūcijas pietiktu arī ar 226 balsīm). Ukrainas vēsturē pirmoreiz par premjerministru kļuva sieviete. Atjautīgie žurnālisti, ievērojot Jūlijas Timošenko matu veidojumu, šo vēsturisko notikumu nokristīja par “bižu revolūciju”. Pret viņas kandidatūru nebija nevienas balss.

Georgs Lībermanis,

Dr.h.c. Latvijas valsts emeritētais zinātnieks

Turpinājums sekos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!