• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2005., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102433

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības ārējo robežu drošību

Vēl šajā numurā

25.02.2005., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai

Eiropas Komisija otrdien, 22.februārī, pieņēma labvēlīgu atzinumu par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai. Šis lēmums pieņemts pēc veiksmīgas pievienošanās sarunu noslēgšanas Eiropadomē Briselē 2004. gada 17. decembrī un Pievienošanās līguma pabeigšanas 2005. gada februārī.
Pieņemot atzinumu, paplašināšanās komisārs Oli Rēns teica: “Šodienas lēmums ir vēl viens pagrieziena punkts mūsu attiecībās un skaidrs signāls, ka Eiropas Komisija aicina Bulgāriju un Rumāniju pievienoties Eiropas saimei. Tomēr šo valstu valdības tagad nevar gulties uz lauriem: 2005. un 2006. gadā vēl jāveic daudz darba, lai turpinātu reformas un laikā izpildītu visus dalības nosacījumus“.
Kad Bulgārija 1995. gada decembrī un Rumānija 1995. gada jūnijā iesniedza savus dalības pieteikumus, 1997. gadā Eiropas Komisija izstrādāja savus atzinumus un turpināja novērtēt situāciju turpmākajos gados, tamdēļ pievienošanās sarunas varēja sākties 2000. gada februārī. Sarunas notika Starpvaldību konferencē starp dalībvalstīm un attiecīgajām kandidātvalstīm, un Eiropas Komisijai tajās ir bijusi nozīmīga loma.
Eiropas Komisija savos ikgada kārtējos ziņojumos arī ir sniegusi esošajām un nākamajām dalībvalstīm un to iedzīvotājiem sīki izstrādātu analīzi par katras dalībvalsts sasniegumiem ceļā uz pievienošanos. Pēdējos ziņojumos, kas pieņemti 2004. gada 6. oktobrī, secināts, ka Bulgārija un Rumānija izpilda dalības politiskos kritērijus un ka tiek sagaidīts, ka tās izpildīs ekonomiskos un tiesiskos kritērijus, lai būtu gatavas dalībai, līdz 2007. gada 1. janvārim. Tādējādi pievienošanās sarunas tika slēgtas 2004. gada decembrī ar mērķi parakstīt Pievienošanās līgumu 2005. gada aprīlī.
Eiropas Komisija ir pārliecināta, ka pievienošanās valstis turpinās reformas, kas jāveic sakarā ar to pievienošanos, ievērojot saistības, ko tās uzņēmušās sarunu laikā. Eiropas Komisija turpinās novērot šo saistību un pienākumu izpildi līdz pievienošanās brīdim un palīdzēs šīm valstīm ar pieejamajiem instrumentiem. Ja sagatavošanās procesā būs ievērojami trūkumi, varēs piemērot klauzulu par atlikšanu. Tas atliktu Bulgārijas un/vai Rumānijas pievienošanos par vienu gadu. Šāds lēmums pēc Eiropas Komisijas ierosinājuma dalībvalstīm jāpieņem vienbalsīgi. Attiecībā uz Rumāniju vairākās konkrētās jomās tieslietu un iekšlietu, kā arī konkurences sadaļā klauzulu par atlikšanu pēc Eiropas Komisijas ierosinājuma var piemērot ar dalībvalstu kvalificēta vairākuma balsojumu.
Pēc pievienošanās sarunu noslēgšanas un Pievienošanās līguma pabeigšanas Eiropas Komisijas atzinuma pieņemšana ir pirmais solis procedūrā, kuras rezultāts ir līguma parakstīšana. Saskaņā ar Luksemburgas prezidentūras izstrādāto grafiku, kam piekrīt arī Eiropas Parlaments un Eiropas Komisija, lai Pievienošanās līgumu varētu parakstīt Luksemburgā 2005. gada 25. aprīlī, Eiropas Parlamenta lēmums par piekrišanu plānots 2005. gada 13. aprīlī, kam sekos Padomes lēmums 2005. gada 25. aprīlī – līguma parakstīšanas dienā.
Pievienošanās līgums jāratificē pašreizējām un nākamajām dalībvalstīm, un tas stāsies spēkā 2007.gada 1.janvārī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!