• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidentes vizīti Briselē un tikšanos ar ES amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2005., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vandalisma aktu pie Latvijas vēstniecības Maskavā

Vēl šajā numurā

24.02.2005., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidentes vizīti Briselē un tikšanos ar ES amatpersonām

VIKE1.PNG (91483 bytes)
Briselē 23. februārī: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu
Foto: EK Audiovizuālā bibliotēka

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Briselē tikās ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, pārrunājot aktuālākos Eiropas Savienības (ES) jautājumus. Abas puses pozitīvi novērtēja otrdien notikušo ES un ASV galotņu sanāksmi Briselē. Ž.M.Barrozu uzsvēra, ka tas ir ļoti labs signāls turpmākam ES un ASV dialogam visdažādākajās jomās, tajā skaitā politiskajā, ekonomiskajā, vides aizsardzības u.c. Valsts prezidente atzinīgi izteicās par ES paustajām pozīcijām galotņu sanāksmē.
Apspriežoties par EK svarīgākajām aktivitātēm šā gada pirmajā pusgadā, tika uzsvērta Lisabonas stratēģijas īstenošana, Stabilitātes pakts, kā arī ES finanšu perspektīva. Ž.M.Barrozu atzīmēja, ka ir ļoti būtiski panākt spēcīgu virzību Lisabonas stratēģijas īstenošanā, un Latvijas prezidente apstiprināja, ka Latvija ir ļoti ieinteresēta šā mērķa panākšanā.
Prezidente informēja Ž.M.Barrozu par Latvijas nostāju un prioritātēm vairākos būtiskos jautājumos, tajā skaitā par kohēzijas fondiem. EK prezidents atzīmēja, ka viņš atbalsta izlīdzsvarotu nostāju starp lielajām un mazajām valstīm un rūpēsies par to, lai Latvijas nostāja tiktu ņemta vērā šajā jautājumā.
Valsts prezidente ielūdza Ž.M.Barrozu apmeklēt Latviju.
Runājot par ES un Krievijas dialogu, Ž.M.Barrozu pauda pilnīgu atbalstu Latvijas prezidentes lēmumam braukt uz Maskavu 9.maijā. Viņš sacīja, ka tas ir tālredzīgs, pārdomāts un ļoti izsvērts lēmums. Latvijas prezidente atzīmēja, ka Latvija vēlas pragmatiskas attiecības ar Krieviju, kas balstītos uz savstarpēju izpratni, tajā skaitā par svarīgākajiem vēstures faktiem. Ž.M.Barrozu arī uzsvēra, ka Krievijai ir jāparaksta robežlīgums ar Latviju: “Latvija ir pilntiesīga ES dalībvalsts, un šis robežlīgums ir ES un Krievijas jautājums. Es kā Eiropas Komisijas prezidents pilnībā atbalstu to, ka ir jāparaksta robežlīgums.”
 

MINISTRI1.PNG (174065 bytes)
Briselē 22. februārī pēc Eiropas Savienības un ASV galotņu tikšanās: ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa un ES dalībvalstu ārlietu ministri (Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks — otrajā rindā pirmais no labās)
Foto: EK Audiovizuālā bibliotēka

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga trešdien, 23.februārī, Briselē tikās ar Beļģijas premjerministru Giju Verhofstatu. Sarunas laikā abas puses atzinīgi novērtēja otrdien notikušās NATO un ES–ASV galotņu sanāksmes, uzsverot, ka Eiropas un Amerikas dialogs ir guvis jaunu perspektīvu. Abas puses bija vienisprātis, ka Eiropas un Amerikas līderiem ir bieži jātiekas un jāpārrunā svarīgākie sadarbības jautājumi. V.Vīķe-Freiberga un G.Verhofstats atzinīgi novērtēja ASV prezidenta Džordža Buša vizīti Eiropā, tajā skaitā viņa sacīto runu, kurā uzsvērts, ka vēstures mācības ir aktuāls apliecinājums tam, ka šodienas miers un stabilitāte jāveido uz demokrātisko vērtību pamata.
Pārrunājot divpusējās attiecības, Beļģijas premjerministrs sacīja, ka Beļģija vēlas būt aktīvāka Latvijā un Baltijas valstīs kopumā. Šajā kontekstā prezidente atzinīgi novērtēja Beļģijas vēstniecības atklāšanu Rīgā, sakot, ka tas ir jauns pavērsiens Latvijas kā jaunas ES un NATO dalībvalsts attiecībās ar Beļģiju. V.Vīķe-Freiberga arī aicināja Beļģijas valdību un uzņēmējus veidot ciešākus kontaktus Latvijas ekonomikā un citās jomās. G.Verhofstats apliecināja, ka valdība ir ieinteresēta veicināt gan Flandrijas un Valonijas reģionālo, gan visas valsts sadarbību ar Latviju.
Pārrunājot ES aktualitātes, pārspriesta Lisabonas stratēģijas iedzīvināšanas gaita. G.Verhofstats apliecināja, ka Beļģijas valdība ir ļoti ieinteresēta panākt jaunu izrāvienu stratēģijas īstenošanā un vēlas, lai šā gada martā ES Ministru padomē tiktu pārrunāti ar stratēģijas realizēšanu saistītie jautājumi. Prezidente atzīmēja, ka Latvijas valdība arī ir ieinteresēta Lisabonas stratēģijas prioritāšu drīzākā realizēšanā, kā arī to, ka Latvija vēlas lielāku atbalstu no kohēzijas fondiem. Viņa arī norādīja, ka ES ir vajadzīga lielāka savstarpējā sadarbība ārkārtas situāciju seku novēršanā, tajā skaitā dabas stihiju seku likvidēšanā.
Tā kā Beļģija drīzumā kļūs par EDSO prezidējošo valsti, Beļģijas premjers informēja par aktualitātēm, kas saistītas ar Beļģiju prezidēšanas kontekstā. Abas puses augstu novērtēja EDSO kā novērotājas lomu vēlēšanu procesos. Sarunā apspriesta situācija Piedņestrā un Melnās jūras baseinā.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Briselē tikās ar Eiropas Savienības enerģētikas komisāru Andri Piebalgu, pārrunājot aktualitātes enerģētikas nozarē. Abas puses apspriedās par to, kā veicināt enerģijas efektivitāti, tajā skaitā ieguldot zinātnē un augstajās tehnoloģijās. Pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar enerģijas ieguvi Latvijā.

Valsts prezidenta preses dienests 

VIKE2.PNG (86760 bytes)
Briselē 23. februārī: Eiropas Savienības komisārs enerģētikas jautājumos Andris Piebalgs kopā ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu
 
PIEBALGS.PNG (88141 bytes)

Briselē 22. februārī: Eiropas Savienības komisārs enerģētikas jautājumos Andris Piebalgs kopā ar Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Džordžu Bušu
Foto: EK Audiovizuālā bibliotēka

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!