• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2005. gada 17. februāra saistošie noteikumi Nr. 89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2005., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102177-socialo-pabalstu-pieskirsanas-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas domes sēdes protokola Nr.2/36 izraksts

Par saistošo noteikumu "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

23.02.2005., Nr. 31

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 89

Pieņemts: 17.02.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jelgavas domes saistošie noteikumi Nr.89

2005.gada 17.februārī (prot. Nr.2/36)

Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 43.panta 1.daļas 13.punktu, likuma “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums” 35.panta 4.daļu un likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 25.pantu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Šie noteikumi nosaka sociālo pabalstu veidus Jelgavas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, šo pabalstu apmēru, piešķiršanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt noteikumos minētos pabalstus.

2. Jelgavas pilsētas pašvaldība piešķir sociālos pabalstus ģimenēm (personām), kuras savu pamata dzīvesvietu deklarējušas Jelgavas pilsētā.

3. Lēmumus par sociālo pabalstu piešķiršanu punktos no 5. līdz 12. pieņem paš­valdības iestāde “Sociālo lietu pārvalde”, par pārējo pabalstu piešķiršanu — Jelgavas domes Pabalstu piešķiršanas komisija.

4. Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu, pēc pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai trūcīgiem iedzīvotājiem, pašvaldībai ir tiesības izmaksāt arī citus pabalstus.

II. Sociālo pabalstu veidi

5. Pabalsts garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai.

6. Vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā.

7. Vienreizējs pabalsts personām pēc atbrīvošanās no brīvības atņemšanas vietas.

8. Vienreizējs pabalsts, beidzoties ārpusģimenes aprūpei.

9. Pabalsts bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri sasnieguši pilngadību, līdz vidusskolas beigšanai.

10. Kabatas nauda bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.

11. Apbedīšanas pabalsts.

12. Vienreizējs pabalsts Ls 100.00 apmērā Jelgavas ilgdzīvotājiem, kuri sasnieguši 100 gadu vecumu.

13. Dzīvokļa pabalsts.

14. Pabalsts individuālās apkures nodrošināšanai.

15. Pabalsts skolēnu ēdināšanai skolā.

16. Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojumu apmaksāšanai.

17. Pabalsts skolas piederumu iegādei.

18. Pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksāšanai.

III. Pabalsts garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai (GMI)

19. Jelgavas pilsētā garantētais minimālo ienākumu līmenis uz vienu personu (ģimenes locekli) ir Ls 21 mēnesī.

20. Tiesības saņemt pabalstu ir tām ģimenēm vai atsevišķi dzīvojošām personām, kurām noteikta atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam, kuru ienākumi, neskaitot pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus, ir zemāki par Ministru kabineta noteikto garantēto minimālo ienākumu līmeni un kuras pilda līdzdarbības pienākumus.

21. Pabalsts tiek izmaksāts naudā vai daļēji vai pilnībā tiek aizstāts ar šajos noteikumos minēto pakalpojumu apmaksu.

22. Pabalsts tiek izmaksāts ne vairāk kā 9 mēnešus kalendārā gada laikā.

23. Ģimenei izmaksājamā pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai maksimālais apmērs mēnesī ir trīskārša valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā (Ls 105,00 mēnesī).

IV. Vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā

24. Vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā (stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzami apstākļi) tiek piešķirts līdz Ls 35.00 vienai personai, neizvērtējot personas (ģimenes) materiālo stāvokli.

25. Pabalstu piešķir, ja iesniegums saņemts ne vēlāk kā viena mēneša laikā no ārkārtas situācijas rašanās.

V. Vienreizējs pabalsts personām pēc atbrīvošanās no brīvības atņemšanas vietas

26. Pabalsts Ls 18.00 apmērā tiek piešķirts personām, kuras ir atbrīvotas no brīvības atņemšanas vietas pēc soda izciešanas.

27. Pabalstu piešķir, ja iesniegums saņemts ne vēlāk kā viena mēneša laikā no atbrīvošanās no brīvības atņemšanas vietas.

VI. Vienreizējs pabalsts, beidzoties ārpusģimenes aprūpei

28. Vienreizējs pabalsts Ls 100.00 tiek piešķirts bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, beidzoties ārpusģimenes aprūpei. Pabalsts tiek piešķirts saskaņā ar Jelgavas pilsētas bāriņtiesas iesniegumu.

VII. Pabalsts bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri sasnieguši pilngadību, līdz vidusskolas beigšanai

29. Pabalsts līdz Ls 35.00 mēnesī tiek piešķirts bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas, ja viņi turpina mācības vidusskolā. Pabalsta apmērs tiek noteikts, izvērtējot visus bāreņa ienākumus (apgādnieka zaudējuma pensija u.c.).

VIII. Kabatas nauda bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem

30. Kabatas naudu izmaksā katru mēnesi bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem no 7 gadu vecuma, kuri ievietoti audzināšanas iestādē (arī internātskolā) vai dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā, 15% apmērā no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta.

31. Kabatas nauda reizi ceturksnī tiek pārskaitīta iestādēm un institūcijām, kurās bērni uzturas, un kuras nodrošina pabalsta izmaksu.

IX. Apbedīšanas pabalsts

32. Apbedīšanas pabalsts paredzēts apbedīšanas izdevumu segšanai un tiek pārskaitīts apbedīšanas pakalpojumu sniedzējam.

33. Apbedīšanas pabalstu piešķir gadījumos, ja mirusi persona, par kuru Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nav piešķīrusi apbedīšanas pabalstu un kurai nav piederīgo, kuri ir spējīgi mirušo apglabāt.

34. Pabalsta maksimālais apmērs ir Ls 75.00.

X. Dzīvokļa pabalsts

35. Dzīvokļa pabalsts tiek piešķirts dzīvojamās telpas īres maksas (apsaimniekošanas maksas) un maksas par pakalpojumiem izdevumu segšanai.

36. Dzīvokļa pabalstu piešķir:

36.1. personām (ģimenēm), kuras dzīvo Jelgavas pilsētas centrālajai siltumapgādes sistēmai pieslēgtajās dzīvojamās mājās un atbilst kādam no sekojošajiem nosacījumiem:

36.1.1. nestrādājošam atsevišķi dzīvojošam pensionāram, kura pensija ir mazāka par Ls 80.00, — Ls 45.00, ja persona ir vecāka par 70 gadiem, un viņai nav likumīgo apgādnieku, — Ls 60.00;

36.1.2. nestrādājošam atsevišķi dzīvojošam pirmās un otrās grupas invalīdam, kura pensija ir mazāka par Ls 85.00, — Ls 45.00, ja persona ir vecāka par 70 gadiem un viņai nav likumīgo apgādnieku, — Ls 60.00;

36.1.3. nestrādājošam atsevišķi dzīvojošam politiski represētam pensionāram, kura pensija ir mazāka par Ls 90.00, — Ls 45.00, ja persona ir vecāka par 70 gadiem un viņai nav likumīgo apgādnieku — Ls 60.00;

36.1.4. ģimenēm, kurās nav darbspējīgu personu un ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 65.00, — Ls 30.00;

36.1.5. trūcīgām ģimenēm (personām), kuru ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 40.00 — Ls 65.00 uz trim mēnešiem.

36.2. trūcīgām ģimenēm (personām), kuru ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 40.00, un kuras īrē pašvaldības dzīvokli, kas nav pieslēgts Jelgavas pilsētas centrālai siltumapgādes sistēmai, — Ls 20.00 uz trim mēnešiem.

37. Šo noteikumu punktos 36.1.1. – 36.1.4. minēto pabalstu izmaksā divas reizes gadā (aprēķināšanas periods — 6 mēneši).

38. Punktos 36.1.5. un 36.2. minēto pabalstu izmaksā ne vairāk kā 9 mēnešus kalendārā gada laikā.

39. Dzīvokļa pabalsts tiek pārskaitīts attiecīgo pakalpojumu sniedzējiem.

XI. Pabalsts individuālās apkures nodrošināšanai

40. Pabalstu individuālās apkures nodrošināšanai Ls 60.00 vienu reizi gadā piešķir personām (ģimenēm), kuras dzīvo namīpašumā, kas nav pieslēgts Jelgavas pilsētas centrālajai siltumapgādes sistēmai, ja personai (ģimenei) piederošā nekustamā īpašuma vērtība nepārsniedz Ls 7000.00, un kuras atbilst kādam no sekojošajiem nosacījumiem:

40.1. nestrādājošam atsevišķi dzīvojošam pensionāram, kura pensija ir mazāka par Ls 80.00;

40.2. nestrādājošam atsevišķi dzīvojošam pirmās vai otrās grupas invalīdam, kura pensija ir mazāka par Ls 85.00;

40.3. nestrādājošam atsevišķi dzīvojošam politiski represētam pensionāram, kura pensija ir mazāka par Ls 90.00;

40.4. trūcīgām personām (ģimenēm), kuras ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir mazāki par Ls 40.00 mēnesī;

40.5. ģimenēm, kurās nav darbspējīgu personu, un ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 65.00.

XII. Pabalsts skolēnu ēdināšanai skolā

41. Pabalstu ēdināšanai skolā piešķir skolēniem:

41.1. kuru ģimenēs ir darbspējīgas personas, un ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 40.00;

41.2. kuru ģimenēs nav darbspējīgu personu un ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 65.00.

XIII. Pabalsts pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojumu apmaksāšanai

42. Pabalstu pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojumu apmaksāšanai Ls 30.00 uz trim mēnešiem (ne vairāk kā Ls 120 gadā) piešķir bērniem, kuru ģimenēs ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 40.00.

43. Pabalstu pirmsskolas izglītības iestādes sociālo grupu pakalpojumu apmaksāšanai pilnā apjomā piešķir bērniem, kuru ģimenēs ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz Ls 40.00 un kuriem ir p/ie “Jelgavas Sociālo lietu pārvalde” speciālistu atzinums.

XIV. Pabalsts skolas piederumu iegādei

44. Pabalstu skolas piederumu iegādei, sākoties mācību gadam, piešķir:

44.1. dāvanu kartes veidā Ls 25.00 apmērā skolēniem, kuru ģimenēs ir darbspējīgas personas un ģimenes ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz Ls 40.00;

44.2. dāvanu kartes veidā Ls 25.00 apmērā skolēniem, kuru ģimenēs nav darbspējīgu personu un ģimenes ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz Ls 65.00;

44.3. dāvanu kartes veidā Ls 8.00 apmērā bērniem, kuri apgūst obligāto sagatavošanas programmu pamatizglītības apguvei, kuru ģimenēs ir darbspējīgas personas un ģimenes ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz Ls 40.00;

44.4. dāvanu kartes veidā Ls 8.00 apmērā bērniem, kuri apgūst obligāto sagatavošanas programmu pamatizglītības apguvei, kuru ģimenēs nav darbspējīgu personu un ģimenes ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz Ls 65.00.

XV. Pabalsts medicīnas pakalpojumu apmaksāšanai

45. Pabalstu ārstēšanās izdevumu apmaksāšanai piešķir personām, kuras nav iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji un uz viņiem neattiecas MK 31.07.2001. noteikumi Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem”.

46. Pabalstu ārstēšanas izdevumu apmaksāšanai piešķir līdz Ls 80 personai kalendārajā gadā, lai pēc šo izdevumu apmaksāšanas ienākumi mēnesī uz katru personu ģimenē paliktu ne mazāki kā Ls 60.00.

47. Pabalstu medikamentu iegādei līdz Ls 40.00 gadā vienam cilvēkam akūtu slimību vai hronisku slimību paasinājumu gadījumos zālēm, kuras nav iekļautas valsts kompensējamo medikamentu sarakstā, vai kuras tiek kompensētas līdz 75% no to pilnas vērtības, piešķir:

47.1. trūcīgām ģimenēm (personām);

47.2. atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un invalīdiem, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz Ls 100.00;

47.3. pensionāriem un invalīdiem, kuru ģimenēs nav darbspējīgo personu un kuru ģimenes ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz Ls 75.00.

48. Pabalstu zobārstniecības pakalpojumu apmaksāšanai piešķir:

48.1. zobu protezēšanas izdevumu segšanai 50% apmērā, bet ne vairāk kā Ls 50.00 vienam cilvēkam gadā — pensionāriem un invalīdiem, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz Ls 100.00;

48.2. zobu ārstēšanas izdevumu segšanai līdz Ls 30.00 gadā trūcīgām personām, kuru ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 40.00 mēnesī;

48.3. zobu ārstēšanas izdevumu segšanai bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas līdz 21 gada vecumam, ja viņi turpina mācības — līdz Ls 30.00 gadā.

49. Pabalstu higiēnas preču iegādei līdz Ls 50.00 gadā piešķir guļošiem pensionāriem un invalīdiem, kuru ģimenes ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz Ls 75.00 mēnesī.

50. Jelgavas domes Pabalstu piešķiršanas komisija ārkārtas gadījumos var piešķirt arī citus sociālos pabalstus.

XVI. Pabalsta piešķiršanas kārtība

51. Pašvaldības sociālie pabalsti tiek piešķirti pēc ģimenes (personas) ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas.

52. Lai saņemtu pabalstu, pašvaldības iestādē “Sociālo lietu pārvalde” jāiesniedz iesniegumu un iztikas līdzekļu deklarāciju, pievienojot tajā norādīto ziņu apliecinošus dokumentus:

52.1. strādājošās personas — izziņu par ienākumiem no algota darba — par pēdējiem 3 mēnešiem;

52.2. bezdarbnieki — izziņu no Nodarbinātības valsts dienesta par bezdarbnieka statusu; ja persona saņem pabalstu — izziņu no Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras par pabalsta apmēru pēdējo 3 mēnešu laikā;

52.3. pensionāri un invalīdi — izziņu par saņemto pensiju pēdējo 3 mēnešu laikā vai jāuzrāda pensijas apliecību ar ierakstu par pēdējās pensijas apmēru;

52.4. personas, kuras saņem ģimenes valsts pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu — izziņu no Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras par pabalsta apmēru pēdējo 3 mēnešu laikā;

52.5. citus ģimenes (personas) ienākumu apliecinošus dokumentus (izziņas par stipendiju, autoratlīdzības saņemšanu, honorāriem, uzturnaudu, saņemto mantojumu, dividendēm, dāvinājumu, par ienākumiem no saimnieciskas darbības, no kustamās mantas vai nekustamā īpašuma nomas u.c.);

52.6. iesniedzēja, viņa ģimenes locekļu vai iesniedzēja dzīvesvietā reģistrēto citu personu nekustamā īpašuma vērtību apliecinošus dokumentus;

52.7. izziņu par likumīgo apgādnieku (t.i. personu, kurām saskaņā ar LR Civillikumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem, mazbērniem, vecākiem) ienākumiem pēdējo 3 mēnešu laikā;

52.8. jāuzrāda pasi (dzimšanas apliecību);

52.9. citus dokumentus pēc pašvaldības iestādes “Sociālo lietu pārvalde” pieprasījuma.

53. Papildus jāiesniedz dokumentus atbilstoši pieprasītā pabalsta veidam:

53.1. pabalsta saņemšanai medikamentu iegādei — izziņu par veselības stāvokli no ģimenes ārsta (veidlapa nr. 027/u);

53.2. pabalsta saņemšanai ārstēšanās izdevumu apmaksāšanai — ārstēšanās izdevumu apmaksas kvīti;

53.3. pabalsta saņemšanai zobu protezēšanas vai ārstēšanas izdevumu apmaksāšanai — zobu protezēšanas vai ārstēšanas apmaksas kvīti;

53.4. Pabalsta saņemšanai, atbrīvojoties no brīvības atņemšanas vietām, — Ieslodzījumu vietu pārvaldes izdotu izziņu.

XVI. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

54. Pabalstu piešķiršanas komisijas vai p/ie “Sociālo lietu pārvalde” pieņemto lēmumu paziņo iesniedzējam, informējot par lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

55. Atteikumu piešķirt pabalstu iesniedzējam paziņo rakstiski, norādot atteikuma pamatojumu, lēmuma apstrīdēšanas kārtību un citas ziņas saskaņā ar Administratīvā procesa likuma prasībām un citiem normatīvajiem aktiem.

56. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu var apstrīdēt Jelgavas domē viena mēneša laikā no lēmuma stāšanās spēkā.

57. Jelgavas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

Jelgavas domes priekšsēdētājs A.Rāviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!