• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām tiesībām pasažieriem, izmantojot aviopakalpojumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2005., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem antidempinga pasākumiem dažu Horvātijas un Ukrainas izcelsmes dzelzs un tērauda ražojumu importam

Vēl šajā numurā

22.02.2005., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām tiesībām pasažieriem, izmantojot aviopakalpojumus

Sākot ar 2005.gada 17.februāri, Eiropas pilsoņiem, izmantojot aviopakalpojumus, būs jaunas tiesības. Pateicoties jaunai regulai, kas piemērojama visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, pasažieriem būs lielāka aizsardzība gadījumos, ja tiek atteikta iekāpšana, atcelts reiss vai ja tas ilgi kavējas.
Žaks Baro, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un transporta lietu komisārs, atzīmēja: “Līdz ar aviopārvadājumu straujo attīstību ir pienācīgi jāaizsargā pasažieru tiesības. Šis ir konkrēts piemērs tam, kā Eiropas Savienība uzlabo cilvēku ikdienu. Konkurētspēja un konkurence aviopārvadājumu nozarē iet roku rokā ar pasažieru tiesību garantijām.”
Neraugoties uz aviopārvadājumu nozares centieniem, pasažieriem, izmantojot aviopārvadājumus, dažkārt ir grūti īstenot savas tiesības gadījumos, kad viņi saskārušies ar problēmām, piemēram, Eiropas aviolīnijās 2004.gadā vairāk nekā pieci miljoni bagāžas vienību pazaudētas vai sabojātas un 2002.gadā 250 000 pasažieriem atteikta iekāpšana.
Jaunā regula stājas spēkā 17.februārī un paredz būtiskus aviopasažieru tiesību aizsardzības uzlabojumus Eiropas Savienībā. Šai regulai būtu jāsekmē atteikto iekāpšanas gadījumu krasa samazināšanās, jo šādos gadījumos aviolīnijām būs jāmaksā kompensācija (250 eiru par reisiem līdz 1500 km, 400 eiru par reisiem no 1500 līdz 3500 km un 600 eiru par reisiem, kas pārsniedz 3500 km). Pasažieriem tiks piešķirta kompensācija par reisa atcelšanu, ja par to nav laikus paziņots, kā arī tiks sniegta palīdzība ilgstošas kavēšanās gadījumā. Kompensāciju par reisa atcelšanu nevarēs saņemt, ja aviolīnija varēs pierādīt, ka bijuši ārkārtas apstākļi, kurus nebija iespējams novērst.
Regula attiecas uz visiem reisiem, tostarp fraktētiem, kurus nodrošina Eiropas aviolīnijas no vai uz lidostām Eiropā, kā arī visiem reisiem no Eiropas Savienības. Eiropas Komisija ir pārliecināta, ka šo jauno noteikumu piemērošana palīdzēs būtiski uzlabot kvalitāti tiem pakalpojumiem, ko Eiropas aviolīnijas piedāvā saviem klientiem. Tā rezultātā šīs aviolīnijas kļūs konkurētspējīgākas.
Lai pasažieri varētu efektīvi izmantot savas tiesības, viņiem jābūt pienācīgi informētiem. Tādēļ Eiropas Komisija ir nolēmusi sākt informācijas kampaņu lidostās un ceļojumu aģentūrās visā Eiropas Savienībā. Arī aviolīnijām ir pienākums informēt pasažierus par viņu tiesībām.
Jaunajā regulā arī ietverta prasība katrā valstī izveidot neatkarīgu institūciju, kas izskata pasažieru sūdzības un viņu strīdus ar aviolīnijām, līdz ar to palīdzot izvairīties no ilgām un dārgām tiesas prāvām. Pašreiz tikai 15 valstīs ir izveidotas šādas institūcijas. Ja pārējās dalībvalstis neievēros šo prasību, Eiropas Komisija griezīsies Eiropas Kopienu tiesā. Turklāt Eiropas Komisija ir gatava informēt pasažierus un izskatīt tos gadījumus, kad viņu tiesības nav ievērotas. Pēdējos trijos gados Eiropas Komisija jau ir izvērtējusi vairāk nekā 2000 iesniegto sūdzību.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!