• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dažādi sludinājumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2005., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102057

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dokumentu, zīmogu atsaukumi

Vēl šajā numurā

22.02.2005., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dažādi sludinājumi

Līdzdarbības līgums

Rīgā 2005.gada 8.februārī

Tiesu administrācija, reģ.nr.90001672316, tās direktores Ilonas Beierbahas personā, kas darbojas saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 16.decembra noteikumiem Nr.720 “Tiesu administrācijas nolikums’’, (turpmāk – Iestāde), un Nodibinājums “Latvijas Tiesnešu mācību centrs”, reģ.nr.5003253361, tā valdes Solvitas Kalniņas personā, kas darbojas uz statūtu pamata (turpmāk – Privātpersona), no otras puses, kopīgi saukti – Puses, pamatojoties uz pieteikumu “Par tiesībām nodrošināt rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu, apgabaltiesu tiesnešu, administratīvo tiesu tiesnešu, izmeklēšanas tiesnešu, zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu, tiesneša amata kandidātu un tiesu darbinieku apmācību” izvērtēšanas rezultātiem (2005.gada 7. februāra konkursa komisijas sanāksmes prot. Nr. 3, 2.§, 6.1.punkts), noslēdz –ādu Līdzdarbības līgumu (turpmāk – Līgums):

I Līguma priekšmets
1.Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40. – 53. pantu un Ministru kabineta 2003.gada 29.jūlija noteikumiem Nr.419 “Kārtība, kādā tiešās pārvaldes iestādes slēdz līdzdarbības līgumus, un līdzdarbības līgumu publiskošanas kārtība” ar šo Līgumu Iestāde pilnvaro Privātpersonu veikt 2003.gada 16.decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 720 “Tiesu administrācijas nolikums” 3.4. punktā noteikto funkciju izpildi attiecībā uz rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu, apgabaltiesu tiesnešu, administratīvo tiesu tiesnešu, izmeklēšanas tiesnešu, zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu, tiesnešu amata kandidātu un tiesu darbinieku apmācību (turpmāk – Mācības) līdz 2007.gada 31.decembrim atbilstoši –ī Līguma nosacījumiem.
2.Mācības tiek īstenotas saskaņā ar Mācību programmu (turpmāk – Programma), ko izstrādā Privātpersona. Programmu apstiprina Iestāde. Iestāde ir tiesīga veikt izmaiņas Programmā, bet ne vēlāk kā 3 (trīs) mēnešus pirms konkrēto mācību nodarbību sākuma. Ja nepieciešams izmainīt programmu, kad līdz mācību laika sākumam palicis mazāk par 3 (trīs) mēnešiem, Iestāde var mainīt programmu, vienojoties par to ar Privātpersonu. Iestādes apstiprinātajā programmā ir norādīti lekciju, semināru, patstāvīgo darbu un citu mācību nodarbību veidu tēmas, norises laiks un ilgums. Mācību programmu 2005.gadam apstiprina vienlaicīgi ar līguma noslēgšanu. 2006.gadam Programmu Iestāde apstiprina ne vēlāk kā līdz 2005.gada 30.augustam. 2007.gadam Programmu Iestāde apstiprina ne vēlāk kā līdz 2006.gada 30.augustam.

II Privātpersonas tiesības un pienākumi
3.Privātpersona apņemas veikt šī līguma 1.punktā norādīto personu apmācību atbilstoši Programmai.
4.Programmā norāda lekciju tēmas, lekciju norises laiku, pieaicināmos lektorus, mācību palīgmateriālus, kā arī citu informāciju par mācību saturu, ko Puses uzskata par nozīmīgu. Izstrādājot programmu, Privātpersona ņem vērā Iestādes ieteikumus mācību tēmu izvēlei un arī Augstākās tiesas tiesu prakses vispārinājumos skartās tēmas. 2005.gada Programmas projektu Privātpersona iesniedz Iestādei līdz līguma parakstīšanai. 2006.gadam Programmas projektu Privātpersona iesniedz Iestādei līdz 2005.gada 1.jūnijam. 2007.gadam Programmas projektu Privātpersona iesniedz Iestādei līdz 2006.gada 1.jūnijam.
5.Privātpersona informē Iestādi par plānotajām mācību nodarbībām sekojoši:
5.1.Pēc iespējas savlaicīgāk, bet 2006. un 2007.gadiem ne vēlāk kā 3 mēnešus iepriekš, izsūtot Iestādei elektroniski mācību nodarbību norises laika plānojumu un mācību nodarbību programmas;
5.2.Privātpersona var rakstiski ieteikt Iestādei izdarīt saturiskas izmaiņas, pilnībā nomainot lekciju tēmas, bet ne vēlāk kā 3 (trīs) mēnešus pirms konkrēto mācību nodarbību sākuma. Vēlāk iesniegtus Privātpersonas mācību programmas izmaiņu priekšlikumus Iestāde neizskata;
5.3.Privātpersona nodrošina semināru programmas pieejamību interneta mājas lapā, atjaunojot informāciju 2 (divu) dienu laikā pēc notikušajām izmaiņām, bet ne retāk kā reizi mēnesī;
5.4.Pēc Līguma 12. punktā minētā apstiprinājuma saņemšanas Privātpersona elektroniski izsūta semināra programmu un citu ar semināru saistītu informāciju attiecīgā semināra dalībniekiem.
6.Privātpersona informē Iestādi šādi:
6.1. Nosūtot elektroniski Iestādei šī Līguma 5.1., 5.3.un 5.4. apakšpunktos norādīto informāciju vienlaicīgi ar izsūtīšanu citiem adresātiem;
6.2.Ne vēlāk kā divus mēnešus pirms plānotā semināra, nosūtot elektroniski Iestādei semināram pieteikušos dalībnieku sarakstu.
7.Katra mēneša pirmajā otrdienā Privātpersona iesniedz Iestādei rakstisku atskaiti par semināra dalībnieku apmeklējumu, semināra programmu, semināra un lektoru novērtējumu. Privātpersonai ir pienākums nozīmēt pilnvarotu pārstāvi piedalīties katra mēneša pirmajā otrdienā Pušu darba apspriedē par nākošā perioda darba plānu.
8.Privātpersona nodrošina lektoru sagatavoto mācību izdales materiālu glabāšanu, un Iestādei jebkurā laikā pēc pieprasījuma ir tiesības ar tiem iepazīties.
9.Pēc Iestādes vai apmācāmās personas pieprasījuma Privātpersona sagatavo izziņu, par konkrētās personas mācību kursu apguvi.
10.Privātpersona –ajā līgumā noteikto saistību izpildi nodrošina, izmantojot savas telpas, materiāli tehniskos un administratīvos resursus.
11.Gadījumos, ja Privātpersonai, ar atsevišķu vienošanos, tiek uzlikts par pienākumu veikt zināšanu pārbaudi, –ādas pārbaudes novērtējums tiek iesniegts Iestādes norādītajai personai 10 (desmit) darba dienu laikā pēc zināšanu pārbaudes veikšanas.

III Iestādes tiesības un pienākumi
12.Iestāde ne vēlāk kā 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā pēc šī Līguma 6.2. punkta minēto semināra dalībnieku saraksta saņemšanas apstiprina sarakstu un nosūta to Privātpersonai.
13.Iestāde veic apmaksu, saskaņā ar līgumā Pušu norunāto savstarpējo norēķinu kārtību.
14.Konstatējot šī Līguma nepienācīgu izpildi apmācību organizēšanā vai to kvalitātē, Iestāde ne vēlāk kā 10 (desmit) darba dienu laikā no konstatācijas brīža rakstveidā iesniedz Privātpersonai pretenzijas par Līguma nosacījumu neizpildi un Privātpersona 10 darba dienu laikā sniedz paskaidrojumus par attiecīgajām pretenzijām. Ja iestāde neuzskata paskaidrojumus par pamatotiem, tā 10 darba dienu laikā pēc Privātpersonas paskaidrojumu saņemšanas, brīdina Privātpersonu par līguma laušanu.
15.Iestāde ir tiesīga jebkurā laikā rakstveidā uzdot Privātpersonai veikt nepieciešamos uzlabojumus apmācību organizēšanā vai mācību kvalitātē, un ne vēlāk kā 1 mēnesi pēc uzdevuma iesniegšanas saņemt apstiprinošu atskaiti par Privātpersonas veiktajiem konkrētiem uzlabojumiem mācību organizēšanā vai mācību kvalitātē.
16.Iestāde regulāri sniedz Privātpersonai precīzas ziņas par izmaiņām šī Līguma I sadaļas 1. punktā minēto personu sarakstā, norādot personas vārdu, uzvārdu, darba vietu, ieņemamo amatu.

IV Savstarpējo norēķinu kārtība
17.Līguma summa 2005.gadā ir LVL 80000 (astoņdesmit tūkstoši lati, 00 santīmi), tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis. Par līguma summu un norēķinu kārtību katram nākamajam gadam Puses vienojas kārtējā gada beigās, bet ne vēlāk par 1.decembri.
18.Iestāde 17.punktā norādīto atlīdzību 2005.gadā Privātpersonai izmaksā šādā kārtībā:
18.1.Avansa maksājumu 20% (divdesmit procentu) apmērā, kas sastāda Ls 16000 (sešpadsmit tūkstoši lati, 00 santīmi) pasūtītājs maksā 5 (piecu) darba dienu laikā pēc līguma parakstīšanas un Privātpersonas rēķina saņemšanas;
18.2.Atlikušās summas apmaksa par mācībām notiek uz Privātpersonas izrakstīta rēķina pamata 10 (desmit) dienu laikā pēc rēķina, finanšu atskaites par piešķirto līdzekļu izlietojumu un Pušu divpusēji parakstīta darbu pieņemšanas un nodošanas akta saņemšanas Iestādē saskaņā ar šādu grafiku:
2005.gada 10.maijs – Ls 16000 (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli);
2005.gada 11.jūlijs - Ls 16000 (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli);
2005.gada 10.oktobris – Ls 16000 (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli);
2005.gada 20.decembris – Ls 16000 (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli).
19.Maksājumi izdarāmi ar pārskaitījumu uz Privātpersonas norēķinu kontu bankā. Par maksājuma izdarīšanas dienu tiek uzskatīta diena, kurā veikts maksājuma uzdevums bankā.

V Uzdevuma izpildes kvalitātes novērtējuma kritēriji un sasniedzamie rezultāti
20. Uzdevuma izpildes procesā jāveic rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu, apgabaltiesu tiesnešu, administratīvo tiesu tiesnešu, izmeklēšanas tiesnešu, zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu, tiesnešu amata kandidātu un tiesu darbinieku kvalitatīva apmācība, saskaņā ar Iestādes apstiprināto Programmu.
21.Privātpersona apkopo un analizē mācību novērtējuma materiālus, ņem vērā norādītos ieteikumus, tādējādi uzlabojot mācību saturu un norisi, un ne retāk kā vienu reizi ceturksnī iesniedz Iestādei rakstisku atskaiti par mācību vērtējumu, tā analīzi un veiktajiem uzlabojumiem mācību procesā.
22.Tiesnešu mācību procesā Privātpersona īpašu vērību velta tēmām un uzlabojumiem, kas paaugstina tiesu spriedumu kvalitātes uzlabošanu, veicina vienotas tiesību izpratnes veidošanu, kā arī 1.punktā norādītās personas sagatavo kvalitatīvam tiesu darbam Eiropas Savienības tiesību sistēmā.

VI Pušu atbildība
23.Par līguma saistību neizpildi vai nepilnīgu izpildi Puses atbild saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un šo līgumu.
24.Puses tiek atbrīvotas no atbildības par līguma nepildīšanu, ja tā rodas nepārvaramas varas vai ārkārtēju apstākļu ietekmes rezultātā, kuru rašanās apstākļus Puses nevar ietekmēt.

VII Privātpersonas darbības uzraudzības kārtība
25.Par 1.punktā norādīto personu apmācību atbildīgā Iestādes amatpersona veic uzraudzību pār Privātpersonas darbību, kas saistīta ar līgumā paredzēto saistību izpildi. Iestāde ir tiesīga ar rakstisku uzdevumu papildus jau līgumā noteiktajām atskaitēm un informācijai jebkurā laikā pieprasīt no Privātpersonas visa veida informāciju, kas saistīta ar šajā līgumā noteikto saistību izpildes darbībām, to skaitā finanšu izlietojumu un tā pamatotību, mācību programmās veiktajām izmaiņām, apmācāmo personu piedalīšanos mācību nodarbībās un citu ar līguma izpildi saistītu informāciju. Privātpersonai ir pienākums ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc šāda rakstiska pieprasījuma saņemšanas iesniegt rakstiski pieprasīto informāciju Iestādei.

VIII Līguma spēkā stāšanās kārtība un darbības termiņš
26.Līgums stājas spēkā no tā parakstīšanas brīža un ir spēkā līdz 2007.gada 31.decembrim un pilnīgai pušu saistību izpildei.
27.Puses var izbeigt līgumu, savstarpēji rakstiski vienojoties.
28.Pirms termiņa Iestāde ir tiesīga vienpusēji lauzt līgumu, rakstiski brīdinot par to 30 (trīsdesmit) dienas iepriekš, šādos gadījumos:
28.1.Privātpersona nepilda līgumā noteikto;
28.2.Iestāde normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā konstatē, ka piešķirtie finansu līdzekļi tiek izmantoti neracionāli vai līgumā neparedzētiem mērķiem;
28.3.Iestāde konstatē, ka Mācības tiek veiktas nepienācīgā kvalitātē.
29.Pirms termiņa Privātpersona ir tiesīga vienpusēji lauzt līgumu, rakstiski brīdinot par to Iestādi 30 (trīsdesmit) dienas iepriekš, tikai šādos gadījumos:
29.1.Iestāde ilgāk par trīs mēnešiem nav veikusi uz abu Pušu apstiprināta nodošanas un pieņemšanas akta pamata izrakstīta privātpersonas rēķina apmaksu.
29.2.Iestāde nepilda līguma noteikumus.

IX Noslēguma noteikumi
30.Visi līguma grozījumi un papildinājumi ir spēkā tikai tad, ja tie noformēti rakstveidā, ir Pušu parakstīti, apzīmogoti un par līguma grozījumiem vai papildinājumiem atbilstoši apzīmēti. Šādi līguma grozījumi vai papildinājumi ar to parakstīšanas brīdi kļūst par līguma neatņemamu sastāvdaļu.
31.Privātpersona nav tiesīga bez otras puses rakstiskas piekrišanas nodot kādu no līgumā noteikto saistību izpildi trešajām personām, izņemot gadījumus, kad puses saistības pārņem tās likumīgais tiesību pārņēmējs vai ar Iestādes saskaņojumu. Iestāde savu līgumu saistību izpildi var nodot trešajai personai, par to rakstiski informējot Privātpersonu ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms saistību faktiskās nodošanas.
32.Līgums sastādīts latviešu valodā uz 6 (sešām) numurētām lapām 2 (divos) identiskos eksemplāros ar vienādu juridisko spēku, pa vienam eksemplāram katrai Pusei.
33.Pušu juridiskās adreses un rekvizīti:

Iestāde:
Tiesu administrācija
Mārstaļu iela 19, Rīga, LV-1050
Reģ. nr. 90001672316
Latvijas Banka
Kods. LACBLV2X
Konta nr. LV17TREL2190371360200
2005.gada 8.februārī
_________________________
I.Beierbaha

Privātpersona:
Nodibinājums “Latvijas Tiesnešu mācību centrs”
Alberta iela 13, Rīga, LV-1010
Reģ. nr. 50003253361
Latvijas Unibanka
Kods UNLALV2X
Konta nr. LV53UNLA0001002469437
2005. gada 8.februārī
________________________________
S.Kalniņa

Nodibinājuma “Latvijas Tiesnešu mācību centrs”
Piedāvātais mācību saturs tiesnešu un tiesu darbinieku mācībām 2005.gadam

Apmācāmo personu kategorija

Kopējais apmācāmo personu skaits
(grupu skaits) Apmācības ilgums un veids

Mācību semināru tēmas un nodarbību apjoms

Plānotais semināru
norises laiks

Regulārie semināri

TIESNEŠU KANDIDĀTU MĀCĪBAS

rajona (pilsētu) tiesu tiesnešu kandidāti

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai
:

Komentāri:

15
1
20 dienas
80 nodarbības

Mācību nodarbības semināru, diskusiju un tiesu izspēļu formā.

VISPĀRĪGĀ UN TIESĪBU TEORIJA (16 nodarbības)
Tiesību avoti un tiesību normu hierarhija Lektors: J.Neimanis/ D.Iļjanova;
Tiesību tekstu interpretācija Lektors: J. Neimanis;
Tiesību normu spēks laikā, telpā un attiecībā pret personām
Lektors: E.Kalniņš/ D.Iļjanova;
Tiesību normu kolīzijas
Lektors: E.Kalniņš;
Pierādīšanas teorijas pamatnostādnes Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Ekspertīzes veidi un iespējas
Lektors: G.Bebris/ M.Čentoricka;
Tiesneša iesniegums Satversmes tiesā Lektors: A.Endziņš;
Juridiskā argumentācija tiesu nolēmumos Lektors: L.Hartmane;
Valodas kultūra procesuālajos dokumentos Lektors: M.Melne;
Procesa vadība tiesā. Kāzusu izspēles būtība un dalībnieku uzdevumi
Lektors: tiks precizēts.
KRIMINĀLTIESĪBAS UN KRIMINĀLPROCESS (26 nodarbības)
Kriminālprocesa noklausīšanās un spriedums krimināllietā;
Krimināltiesību normu konkurence un noziedzīgu nodarījumu ideālā kopība teorētiskie aspekti un praktiskā problemātika Lektors: V.Liholaja/ U.Krastiņš/ D.Mežulis;
Kriminālatbildību izslēdzošie apstākļi – tendences, aktuālie jautājumi
Lektors: A.Judins;
Nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem
Lektors: A.Judins;
Nepilngadīgais kā kriminālprocesa dalībnieks – īpatnības
Lektors: S.Petrova/ Ā.Meikališa;
Cilvēktiesību normu ievērošana kriminālprocesā
Lektors: I.Reine;
Vienkāršotie kriminālprocesi un to īpatnības iztiesāšanā Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Pierādīšanas priekšmeta un robežu noteikšana krimināllietās - nodarbība ar nelielu teorētisko daļu un lielāku praktikumu Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Izmeklēšanas darbības un to rezultātu izmantošana pierādīšanā krimināllietās (tai skaitā procesuālo defektu ietekme uz pierādījumu pieļaujamību) – nodarbība ar nelielu teorētisko daļu un lielāku praktikumu
Lektors: Ā.Meikališa;
Kriminālprocesa izspēle;

Piespiedu līdzekļu piemērošana iztiesāšanas laikā (t.sk. piespiedu līdzekļu piemērošana par tiesas kārtības neievērošanu)
Lektors: Ā.Meikališa;
Process privātsūdzību lietās
Lektors: P.Dzalbe;
Process medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai
Lektors: G.Kveska;
Tiesneša sadarbība ar Valsts probācijas dienestu
Lektors: Demjentjevs;
Nopratināšanas taktika Lektors: U.Miķelsons;
Sastādīto nolēmumu analīze
Lektors: I.Ose;
CIVILTIESĪBU BLOKS (26 nodarbības)
Civilprocesa principi, tiesas loma lietu iztiesāšanā. Likums par tiesu varu
Lektors: G.Aigars;
Tiesvedība civillietās pirmās instances tiesā. Prasības, pieteikuma pieņemšana, lietas ierosināšana, atstāšana bez virzības, atteikšanās pieņemt Lektors: A.Zāģeris/ G.Aigars/ E.Vernuša;
Tiesvedība civillietā pirmās instances tiesā. Lietas izskatīšana tiesas sēdē. Sacīkste. Lietas izskatīšana pēc būtības. Lietas atlikšana. Lietas apturēšana. Lietas atstāšana bez izskatīšanas
Lektors: A.Zāģeris/ G.Aigars/ E.Vernuša;
Tiesvedība pirmās instances tiesā. Pierādījumi civilprocesā. Lēmumi civillietā. Apelācijas sūdzība un lietas nosūtīšana apelācijas instances tiesai
Lektors: A.Zāģeris/ G.Aigars/ E.Vernuša;
Sprieduma uzbūve un tā sastādīšanas praktiskie jautājumi Lektors: R.Saulīte;
Tiesāšanās izdevumi
Lektors: R.Saulīte;
Ar ģimenes tiesiskajām attiecībām saistīto lietu izskatīšana. Laulības –ķiršana. Aizgādība. Laulāto mantiskās attiecības

Lektors: A.Rektiņa;
Ar ģimenes tiesiskajām attiecībām saistīto lietu izskatīšana. Bērnu izcelšanās. Adopcija Lektors: A.Rektiņa;
Lietu izskatīšana, kas izriet no īres tiesiskajām attiecībām Lektors: R.Krauze;
Tiesvedība lietās par juridisko faktu konstatēšanu Lektors: R.Saulīte/ I.Šepteris;
Kāzusa izspēle un galveno vadlīniju noteikšana tiesas spriedumu sastādīšanai;
Tiesas procesu klausīšanās un pārrunāšana Kuratore: V.Gailīte;
Lietu tiesības. Valdījums. Īpašums Lektors: L.Liepa;
Lietu tiesības. Īpašuma aprobežojumi. Servitūti. Ķīlas tiesība. Izpirkuma tiesība Lektors: L.Liepa;
Saistību tiesības. Darījumi un to iztulkošana. Darījumu forma. Saistību tiesību pastiprināšana
Lektors: tiks precizēts;

3.-28. oktobris

Saistību tiesības. Prasījumi no dažādiem pamatiem. Zaudējumi. Kaitējums Lektors: Bitāns/ Torgāns/ B.Broka; Sastādīto tiesas spriedumu analīze
Lektors: apgabaltiesas vai AT civillietu tiesnesis;
Prasības nodrošināšana Lektors: G.Višņakova;
Darba tiesības. Aktuālās problēmas darba tiesību jomā
Lektors: I.Skultāne;
Starptautiskā tiesiskā sadarbība līgumu un konvenciju ietvaros
Lektors: M.Martinsone/ D.Palčevska;
STARPTAUTISKĀS PUBLISKĀS TIESĪBAS UN ES TIESĪBAS LATVIJAS TIESĪBU KONTEKSTĀ (11 nodarbības)
Starptautisko tiesību sistēma (īpaši avoti – līgumi, paražas, principi, judikatūra) Starptautiskās publiskās un ES tiesības nacionālo tiesību kontekstā
Lektors: I.Ziemele/ M.Lejnieks;
Vispārējie principi: diskriminācija, tiešā iedarbība, subsidiaritāte un legalitāte, proporcionalitāte, lojalitāte, izdevumu atlīdzināšana un kompensācijas
Lektors: I.Makare, S.Novicka;

Tiesību avoti: Internets kā informācijas avots – kādas ir pieejamās datu bāzes Cilvēktiesību, SPT un ES jomās? Kā visefektīvāk atrast tiesību aktus, spriedumus, komentārus, rakstus? Kā lasīt šos dokumentus?
Lektors: L.Gjortlere;
Tiesu izspēles uzdevumi: Ko dara tiesnesis, kuram rodas aizdomas, ka viņam iedotā lieta skatāma no ES tiesību aspekta? Ko dara tiesnesis, kura lietā viena no pusēm atsaucas uz kādu ES tiesību avotu? Kādos gadījumos griezties pēc prejudiciāla nolēmuma
Lektors: A.Buka/ J.Gromovs;
Cilvēktiesību pārkāpuma identificēšana. Cilvēktiesību aizsardzības sistēma (ANO, EP) Lektors: M.Mits/ I.Ziemele/ A.Kučs;
Cilvēktiesību normu un principu piemērošana Latvijas tiesu spriedumos
Lektors: M.Mits/ I.Ziemele/ A.Kučs;
VISPĀRĪGĀS UN TIESĪBU TEORIJAS NOBEIGUMS
Saskarsmes psiholoģija tiesneša darba specifikā
Lektors: tiks precizēts;
Tiesneša ētika
Lektors: A.Zakatistovs

1.2. izmeklēšanas tiesnešu kandidāti

piezīme: izmeklēšanas tiesnešu kandidātu mācību programma tiks pielāgota, kad būs pieņemts KPL, kas noteiks šīs tiesnešu kategorijas atbildības jomas.

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai
:

Komentāri:

20
1
15 dienas
60 nodarbības

Mācību nodarbības semināru, diskusiju un lekciju formā.

VISPĀRĪGĀ UN TIESĪBU TEORIJA (12 nodarbības)
Tiesību avoti un tiesību normu hierarhija Lektors: J.Neimanis/ D.Iļjanova;
Tiesību tekstu interpretācija
Lektors: J.Neimanis;
Tiesību normu spēks laikā, telpā un attiecībā pret personām
Lektors: E.Kalniņš/ D.Iļjanova;
Tiesību normu kolīzijas
Lektors: E.Kalniņš;
Pierādīšanas teorijas pamatnostādnes Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Ekspertīzes veidi un iespējas
Lektors: G.Bebris/ M.Čentoricka
Tiesneša iesniegums Satversmes tiesā Lektors: A.Endziņš;
Juridiskā argumentācija tiesu nolēmumos Lektors: L.Hartmane;
Valodas kultūra procesuālajos dokumentos
Lektors: M.Melne;
Procesa vadība tiesā. Kāzusu izspēles būtība un dalībnieku uzdevumi
Lektors: tiks precizēts;
Saskarsmes psiholoģija tiesneša darba specifikā Lektors: tiks precizēts;
Tiesneša ētika Lektors: A.Zakatistovs
KRIMINĀLPROCESS un KRIMINĀLTIESĪBAS (20 nodarbības)
Kriminālprocesa noklausīšanās un spriedums krimināllietā;
Krimināltiesību normu konkurence un noziedzīgu nodarījumu ideālā kopība – teorētiskie aspekti un praktiskā problemātika
Lektors: V.Liholaja/ U.Krastiņš/ D.Mežulis;
Kriminālatbildību izslēdzošie apstākļi – tendences, aktuālie jautājumi
Lektors: A.Judins;
Nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem
Lektors: A.Judins;
Nepilngadīgais kā kriminālprocesa dalībnieks – īpatnības
Lektors: S.Petrova/ Ā.Meikališa;
Cilvēktiesību normu ievērošana kriminālprocesā Lektors: I.Reine;
Vienkāršotie kriminālprocesi un to īpatnības iztiesāšanā

Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Pierādīšanas priekšmeta un robežu noteikšana krimināllietās - nodarbība ar nelielu teorētisko daļu un lielāku praktikumu
Lektors: K.Strada-Rozenberga;

Izmeklēšanas darbības un to rezultātu izmantošana pierādīšanā krimināllietās (tai skaitā procesuālo defektu ietekme uz pierādījumu pieļaujamību) – nodarbība ar nelielu teorētisko daļu un lielāku praktikumu Lektors: Ā.Meikališa;
Kriminālprocesa izspēle;
Piespiedu līdzekļu piemērošana iztiesāšanas laikā (t.sk. piespiedu līdzekļu piemērošana par tiesas kārtības neievērošanu)
Lektors: Ā.Meikališa;
Process privātsūdzību lietās
Lektors: P.Dzalbe;
Process medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai Lektors: Kveska;
Tiesneša sadarbība ar Valsts Probācijas dienestu Lektors: Dementjevs;
Nopratināšanas taktika
Lektors: U.Miķelsons;
Sastādīto nolēmumu analīze
Lektors: I.Ose;
CIVILTIESĪBU BLOKS (20 nodarbības)
Civilprocesa principi, tiesas loma lietu iztiesāšanā. Likums par tiesu varu
Lektors: G.Aigars;
Tiesvedība civillietās pirmās instances tiesā. Prasības, pieteikuma pieņemšana, lietas ierosināšana, atstāšana bez virzības, atteikšanās pieņemt
Lektors: A.Zāģeris/ G.Aigars/ E.Vernuša;
Tiesvedība civillietā pirmās instances tiesā. Lietas izskatīšana tiesas sēdē. Sacīkste. Lietas izskatīšana pēc būtības. Lietas atlikšana. Lietas apturēšana. Lietas atstāšana bez izskatīšanas Lektors: A.Zāģeris/ G.Aigars/ E.Vernuša;
Tiesvedība pirmās instances tiesā. Pierādījumi civilprocesā. Lēmumi civillietā. Apelācijas sūdzība un lietas nosūtīšana apelācijas instances tiesai
Lektors: A.Zāģeris/ G.Aigars/ E.Vernuša;
Sprieduma uzbūve un tā sastādīšanas praktiskie jautājumi Lektors: R.Saulīte;
Tiesāšanās izdevumi Lektors: R.Saulīte;
Tiesvedība lietās par juridisko faktu konstatēšanu
Lektors: R.Saulīte/ I.Šepteris;
Lietu tiesības. Valdījums. Īpašums Lektors: L.Liepa;
Lietu tiesības. Īpašuma aprobežojumi. Servitūti. Ķīlas tiesība. Izpirkuma tiesība
Lektors: L.Liepa;
Saistību tiesības. Darījumi un to iztulkošana. Darījumu forma. Saistību tiesību pastiprināšana Lektors:tiks precizēts;
Saistību tiesības. Prasījumi no dažādiem pamatiem. Zaudējumi. Kaitējums Lektors: Bitāns/ Torgāns/ B.Broka;
Sastādīto tiesas spriedumu analīze

5.-23. septembris

Eksāmens
26.septembris

Lektors: apgabaltiesas vai AT civillietu tiesnesis;
Prasības nodrošināšana Lektors: G.Višņakova;
STARPTAUTISKĀS PUBLISKĀS TIESĪBAS
(8 nodarbības)
Starptautiskā tiesiskā sadarbība līgumu un konvenciju ietvaros;
Starptautisko tiesību sistēma (īpaši avoti – līgumi, paražas, principi, judikatūra) Starptautiskās publiskās un ES tiesības nacionālo tiesību kontekstā
Lektors: I.Ziemele/ M.Lejnieks;
Vispārējie principi: diskriminācija, tiešā iedarbība, subsidiaritāte un legalitāte, proporcionalitāte, lojalitāte, izdevumu atlīdzināšana un kompensācijas
Lektors: I.Makare/ S.Novicka;
Cilvēktiesību pārkāpuma identificēšana. Cilvēktiesību aizsardzības sistēma (ANO, EP) Lektors: M.Mits/ I.Ziemele/ A.Kučs;
Cilvēktiesību normu un principu piemērošana Latvijas tiesu spriedumos
Lektors: M.Mits/ I.Ziemele/ A.Kučs;
Tiesību avoti: Internets kā informācijas avots – kādas ir pieejamās datu bāzes Cilvēktiesību, SPT un ES jomās? Kā visefektīvāk atrast tiesību aktus, spriedumus, komentārus, rakstus? Kā lasīt –os dokumentus?
Lektors: L.Gjortlere
Tiesu izspēles uzdevumi: Ko dara tiesnesis, kuram rodas aizdomas, ka viņam iedotā lieta skatāma no ES tiesību aspekta? Ko dara tiesnesis, kura lietā viena no pusēm atsaucas uz kādu ES tiesību avotu? Kādos gadījumos griezties pēc prejudiciāla nolēmuma
Lektors: A.Buka/ J.Gromovs.

JAUNO RAJONU TIESU TIESNEŠU MĀCĪBAS (STĀŽS LĪDZ 1 GADAM)

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:

Komentār

14
1
10 dienas
40 nodarbības

Mācību nodarbības semināru, diskusiju, tiesu izspēļu formā.

KRIMINĀLTIESĪBU BLOKS ( 10 nodarbības)
Procesa izspēle un Procesa izspēles gaitā sastādīto nolēmumu analīze
Lektors: I.Ose/ L.Poļakovs;
Nepilngadīgais kā kriminālprocesa dalībnieks – īpatnības
Lektors: S.Petrova/ Ā.Meikališa;
Nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem
Lektors: A.Judins;

Vārda brīvības un goda un cieņas aizsardzības samērojamība. Diskusija
Lektors: A.Kučs;
CIVILTIESĪBU BLOKS (16 nodarbības)
Vispārējo civiltiesību principu piemērošana tiesu nolēmumos civillietās
Lektors: A.Bitāns;
Prasības nodrošināšana un iespējamās prasības nodrošināšana. Aktuālās problēmas un biežāk pieļautās kļūdas Lektors: A.Zāģeris;
Komerctiesības, aktuālās problēmas Lektors: J.Endziņš;
Ģimenes tiesību aktuālās problēmas Lektors: A.Rektiņa/ Zalpētere;
Darba tiesības. Ar darba tiesībām saistīto lietu aktualitātes un problēmas
Lektors: I.Skultāne;
Tiesas procesa izspēle (izspēle vērsta uz CPL normu izpratni un piemērošanu)
Vadītājs: I.Mieze;
Lietu izskatīšana, kas izriet no dzīvojamo telpu īres līgumiem Lektors: R.Krauze;
Brīdinājuma process – problēmas un risinājumi Lektors: S.Strence;
ES regulu piemērošana civilprocesā (lietu sagatavošana, dokumentu nosūtīšana, nolēmumu nosūtīšana) Lektors: D.Palčevska;
Diskusija (apaļais galds) ar apgabaltiesas vai AT tiesnesi par CPL piemērošanas prakstiskiem jautājumiem un problēmām Vadītājs: AT vai apgabaltiesas tiesnesis;
Sastādīto tiesas spriedumu analīze. Kolektīvās un individuālās pārrunas
Vadītājs: G.Aigars;
ES TIESĪBU un CILVĒKTIESĪBU BLOKS
(14 nodarbības)
Ievadlekcija par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 5.pantu (krimināltiesības);
Ievadlekcija par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 6.pants (civiltiesības);
Spriedumu gatavošana un iesniegšana;
Cilvēktiesību normu ievērošana kriminālprocesā

Lektors: I.Reine;
Tiesnešu iesniegto spriedumu analīze (krimināltiesības un civiltiesības);
Ievadlekcija par ES tiesību piemērošanu krimināllietās un civillietās;
Spriedumu gatavošana un iesniegšana un tiesnešu iesniegto spriedumu analīze;
Lektori: M.Mits/ I.Ziemele/ A.Kučs/ J.Gromovs/ A.Buka/ S.Novicka

15.-27.augusts

IZMEKLĒŠANAS TIESNEŠI

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

60
2
2 dienas
8 nodarbības
16 nodarbības

Izmeklēšanas tiesnešu programma tiks pilnveidota tiklīdz tiks pieņemts KPL un saskaņota ar izmeklēšanas tiesnešu kandidātu programmu

Izmeklēšanas tiesnešu būtības, funkciju kriminālprocesā vispārīgs apskatsŠ kas tie ir, ko dara, kad atstata, kad noraida, kas to izlemj, kam pārsūdz lēmumus utt.
Lektors: G. Kūtris
Drošības līdzekļi kriminālprocesā un izmeklēšanas tiesnešu loma to piemērošanā.
Lektors: Ā.Meikališa
Izmeklēšanas darbības kriminālprocesā un izmeklēšanas tiesnešu funkcijas to veikšanā.
Lektors: Ā.Meikališa
Citas izmeklēšanas tiesnešu funkcijas. Lektors: G. Kūtris
Cilvēktiesību pārkāpuma identificēšana. Cilvēktiesību aizsardzības sistēma (ANO, EP). Lektors: Mārtiņš Mits, Ineta Ziemele, Artūru Kučs
Cilvēktiesību normu un principu piemērošana Latvijas tiesu spriedumos. Lektori: Mārtiņš Mits, Ineta Ziemele, Artūrs Kučs

1.grupa
27.-28.septembris
2.grupa
29.-30.septembris

RAJONA (PILSĒTU) TIESU TIESNEŠI
(stāžs virs 1 gada)

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:




234
7
3 dienas
12 nodarbības
84 nodarbības

Nodarbības ietver praktiskus uzdevumus, diskusijas un pārrunas par likuma interpretācijas problēmām

KRIMINĀLTIESĪBAS (4 nodarbības)
Nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem
Lektors: A.Judins;
Noziedzīgu nodarījumu subjektīvā puse un ar to saistītā problemātika
Lektors: V.Liholaja;
Noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijas problēmas saistībā ar autotransporta līdzekļu nelikumīgu “zudumu”
Lektors: V.Liholaja;
Nopratināšanas taktika
Lektors: U.Miķelsons;
VISPĀRĒJIE TIESĪBU PRINCIPI (2 nodarbības)
Juridiskā argumentācija tiesu nolēmumos Lektors: L.Hartmane;
Valodas kultūra
Lektors: M.Melne;
ES TIESĪBAS UN CILVĒKTIESĪBAS (2 nodarbības)
Starptautisko tiesību sistēma (īpaši avoti – līgumi, paražas, principi, judikatūra);
Starptautiskās publiskās un ES tiesības nacionālo tiesību kontekstā;
Lektori: I.Ziemele/ M.Lejnieks/ I.Makare
CIVILTIESĪBAS UN CIVILPROCESS (4 nodarbības)
Eiropas civiltiesību saistība ar Latvijas civiltiesībām un civilprocesu, regulas, kuras jāpiemēro civiltiesības
Lektors: D.Palčevska;
Ģimenes tiesības
Lektors; A.Rektiņa/ Zalpētere

Tiesneši ar darba stāžiem
1-3 gadi
18.-20.aprīlis

3-6 gadi
1.grupa
25.-27.aprīlis
2.grupa
21.-23.novembris

7-10 gadi
1.grupa
14.-16.novembris
2.grupa
5.-7.decembris

virs 10 gadiem
1.grupa
30.novembris - 2.decembris
2.grupa
14.-16.decembris

APGABALTIESU TIESNEŠI (114)

Krimināllietu kolēģijas tiesneši

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

57
2
2 dienas
7 nodarbības
14 nodarbības

VISPĀRĒJIE TIESĪBU PRINCIPI un ES TIESĪBU NORMU PIEMĒROŠANA (2 nodarbības)
Valodas kultūra procesuālajos dokumentos
Lektors: M.Melne;
ES tiesību aktu piemērošana nacionālās tiesās, ES un nacionālo tiesību hierarhija, EKT judikatūras izmantošanas.
Lektors: J.Gromovs/ I.Makare/ K.Bārdiņa;
KRIMINĀLTIESĪBAS (5 nodarbības)
Nepilngadīgo kriminālatbildības īpatnības un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem Lektors: A.Judins;
Noziedzīgu nodarījumu subjektīvā puse un ar to saistītā problemātika
Lektors: V.Liholaja;
Noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijas problēmas saistībā ar autotransporta līdzekļu nelikumīgu “zudumu” (tēma precizējama)
Lektors: V.Liholaja;
Pratināšanas taktika
Lektors: U.Miķelsons

1.grupa
3.- 4.novembris

2.grupa
7.- 8.novembris

Civillietu kolēģijas tiesneši

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:



57
2
3 dienas
11 nodarbības
22 nodarbības



VISPĀRĒJIE TIESĪBU PRINCIPI (2 nodarbības)
Valodas kultūra procesuālajos dokumentos
Lektors: M.Melne
CIVILTIESĪBU BLOKS (6 nodarbības)
Ģimenes tiesības (aktuālās problēmas) Lektors: A.Rektiņa;
Kopīpašuma sadale, laulāto kopīgas mantas sadale Lektors: tiks precizēts;
Saistību tiesību aktuāli jautājumi Lektors: K.Torgāns;
Publiska persona, atvasināta publiska persona, orgāni, iestāde
Lektors: E.Levits;
Komerctiesības (Eiropas sabiedrība, Eiropas ekonomisko interešu grupa)
Lektors: J.Endziņš;
Servitūti, pirmpirkums, izpirkums Lektors: G.Višņakova
ES TIESĪBU PIEMĒROŠANA (3 nodarbības)
Ievadlekcija par ES tiesību piemērošanu (ES tiesību aktu piemērošana nacionālās tiesās, ES un nacionālo tiesību hierarhija, EKT judikatūras izmantošanas
Lektors: A.Buka/ I.Makare/ K.Bārdiņa

1.grupa
31.oktobris –2.novembris

2.grupa
9.-11.novembris

ADMINISTRATĪVO TIESU TIESNEŠI

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri

33
1
3 dienas
12
12

Mācības tiks organizētas 3 atsevišķās mācību dienās, 2 dienas lekciju formā, viena diena diskusija par aktuāliem prakses jautājumiem

ADMINISTRATĪVĀ PROCESA AKTUALITĀTES
(12 nodarbības)
Būvniecības regulējums, administratīvie akti būvniecības procesā, patvaļīga būvniecība
Lektors: I.Čepāne/ Meijere;
Vides tiesības, administratīvais process vides aizsardzības jomā, dabas resursu aizsardzībā. Diskusija
Lektors: I.Čepāne/ Meijere;
Pierādīšanas līdzekļi, pierādīšanas pienākums, pierādījumu pietiekamība (VID lietās)
Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesu prakses apkopojums un analīze administratīvajā lietās
Lektors: I.Reine;
Administratīvā procesa aktuālie jautājumi diena tiek veltīta dažādu aktuālu jautājumu analīzei – diskusijai. Pirms diskusijas tiesneši tiks lūgti iesūtīt aktualitāšu formulējumus Lektori: E.Levits/ A.Dravnieks;
Kasācijas instances tiesas (Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta) tiesu prakses apkopojums, analīze, secinājumi – procesuālajos jautājumos (blakus sūdzības); odokļu lietās; ietās pret pašvaldībām
Lektors: tiks precizēts

1.diena
6.maijs

2.diena
2.septembris

3.diena
17.novembris

ZEMESGRĀMATU TIESNEŠI

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

69
1 grupa 2 reizes gadā
4 dienas (2x2 dienas)
16 nodarbības
16 nodarbības

Zemesgrāmatu tiesnešu mācību aktualitātes tiek noteiktas 2 mēnešus pirms plānoto semināru datumiem

Aktualitātes un problēmas zemesgrāmatu tiesnešu darbā

1.seminārs
11.-12.aprīlis

2.seminārs
29.-30.septembris

TIESNEŠU PALĪGI
Piezīme: tiesnešu palīgi var izvēlēties mācību apjomu un intensitāti.

Jaunie (nav piedalījušies LTMC 2004. gada organizētajās mācībās)

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

50
2
3 dienas
12 nodarbības
24 nodarbības

2006. gadā tiks turpinātas mācības, apmācot vēl 67 jaunos tiesnešu palīgus

Ievadlekcija. Tiesneša palīga statuss, pienākumi, ētika un deontoloģija (1 nodarbība) Lektors: J.Muižnieks;
Krimināllietu sagatavošana izskatīšanai tiesā; tiesas sēdes protokols (1 nodarbība)
Lektors: V.Eilande;
Tiesas nolēmumu projektu sastādīšana (2 nodarbības) Lektors: L.Poļakova/ I.Ose;
Valodas kultūra procesuālajos dokumentos (2 nodarbības)
Lektors: M.Melne;
Soda noteikšana krimināllietās (1 nodarbība)
Lektors: V.Eilande;
Pierādīšanas teorijas pamatnostādnes kriminālprocesā (1 nodarbība)
Lektors: K.Strada-Rozenberga;
Tiesību avoti: Internets kā informācijas avots – kādas ir pieejamās datu bāzes Cilvēktiesību, SPT un ES jomās? Kā visefektīvāk atrast tiesību aktus, spriedumus, komentārus, rakstus? Kā lasīt šos dokumentus? (1 nodarbība)
Lektors: L.Gjortlere/ M.Melne
Saskarsmes prasmes. Darbs ar grūtiem klientiem (3 nodarbības)
Lektors: Silva Omarova

1.grupa
21. – 23.marts

2.grupa
30.marts –1.aprīlis

Palīgi, kas iepriekš piedalījušies LTMC organizētajās mācībās

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

100
4
1 diena
4 nodarbības
16 nodarbības

2006. gadā tiks turpinātas mācības, apmācot vēl 48 tiesnešu palīgus

Tiesību avoti: Internets kā informācijas avots – kādas ir pieejamās datu bāzes Cilvēktiesību, SPT un ES jomās? Kā visefektīvāk atrast tiesību aktus, spriedumus, komentārus, rakstus? Kā lasīt šos dokumentus? (1 nodarbība)
Lektors: L.Gjortlere/ M.Melne
Saskarsmes prasmes. Darbs ar grūtiem klientiem (3 nodarbības)
Lektors: Silva Omarova

1.grupa
08.aprīlis
2.grupa
15.aprīlis
3.grupa
22.aprīlis
4.grupa
28.aprīlis

TIESAS SĒŽU SEKRETĀRI

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

75
3
1 diena
4 nodarbības
12 nodarbības

2006. gadā tiks turpinātas mācības, apmācot vēl 195 tiesas sēžu sekretārus

Valodu kultūra procesuālajos dokumentos (1 nodarbības)
Lektors: M.Melne
Darba ētika. (tiesas prestižs un sēžu sekretāra loma)
Lektors: V.Sīle;
Saskarsmes prasmes. Darbs kolektīvā (2 nodarbības)
Lektors: M.Pļaveniece/ B.Martinsone/ I.Kalve

1.grupa
18.marts
2.grupa
29.marts
3.grupa
5.maijs

TIESU TULKI

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

60
2
1 diena
4 nodarbības
8 nodarbības

2006. gadā tiks turpinātas mācības, apmācot vēl 40 tiesas tulku

Darba ētika
Lektors: V.Sīle
Valodu kultūra procesuālajos dokumentos
Lektors: M.Melne
Juridiskā terminoloģija civilprocesā un kriminālprocesā Lektors: tiks precizēts

1.grupa
29.augusts

2.grupa
30.augusts

TIESU PRIEKŠSĒDĒTĀJI

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:


53
2
2 dienas
8 nodarbības
16 nodarbības

35 Rajonu tiesu priekšsēdētāji) + 18 (apgabaltiesu priekšsēdētāji, tiesu kolēģiju priekšsēdētāji
un tiesu priekšsēdētāju vietnieki. Mācību forma: interaktīva diskusija

Lektore Ieva Kalve
Vadības psiholoģijas pamati
Cilvēku izturēšanās bioloģiskie pamati
Mūsdienu hierarhijas, attiecības organizācijā un seno pirmcilvēku bars
Aristoteļa vai Platona “Valsts”
Vadības stili
Neatliekamie un stratēģiskie
Abas inteliģences – intelektuālā un emocionālā Personības profesionālā deformācija
Sadegšana
Stress un tā vadība
Saskarsmes un komunikācijas būtība.
Komunikācijas veidi.
Lietišķā komunikācija
Komunikācijas barjeras un traucējumu iemesli
Pārskats par ikdienas darbā izmantojamajām psiholoģiskajām tipoloģijām
Sanāksmes
Sešu domāšanas cepuru metode
Darbs grupās un komandās
konflikti darbā
“Labie” un “sliktie” konflikti

1.grupa
6.- 7.aprīlis

2.grupa
13.-14.aprīlis

Tematiskie semināri

Komunikācija ar mēdijiem

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

8
1
1 diena
5 nodarbības
5 nodarbības

Kopējais apmācāmo skaits ir 69 tiesu priekšsēdētāju nozīmēti tiesu pārstāvji.
2005. gadā tiks novadīta tikai viena grupa, bet mācības tiks turpinātas 2006. gadā

Lektori: Ģirts Pūle, Andris Morkāns un Katrīna Pasternaka
Latvijas mediju sistēma, specifika,
sagatavošanās intervijām, televīzijas intervijas,
runas māksla un ķermeņa valoda,
atkārtota TV intervija, tās noskatīšanās un analīze

Juridiskā psiholoģija

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

60
2
1 diena
8 nodarbības
16 nodarbības

Lektors: Ivars Austers
sociālā identitāte, tās ietekme uz domāšanu un spriedumiem;
kļūdas uzvedības cēloņu analīzē;
atmiņas kļūdas;
kļūdas un neprecizitātes pieņemot lēmumus.

1.grupa
4.aprīlis

2.grupa
8.decembris

Saskarsmes prasmes

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

50
2
1 diena
4 nodarbības
8 nodarbības

10% semināra laika – teorijas pārskats, galvenās teorijas atziņas, pētījumu secinājumi par komandas lomu lēmumu pieņemšanā un mērķu sasniegšanā. 90% praktiskas nodarbības prasmju trenēšanā – lomu spēles, grupu darbs, kritiskās domāšanas metodes.

Lektori: Maija Pļaveniece, Amanda Ķeruže, Silva Omarova
Komandas un grupas – kādas atšķirības
Komandas mērķi un komandas loma mērķu sasniegšanā
Komandas dalībnieku lomas, to nozīme mērķu sasniegšanā
Vadība un līderisms
Grupas/komandas iekšējo procesu dinamika
Grupas/komandas saliedēšana
Lēmumu pieņemšana grupā
Konflikti grupā

1.grupa
29.novembris

2.grupa
12.decembris

Stresa un laika vadīšana

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

50
2
1 diena
4 nodarbības
8 nodarbības

Lektori: Baiba Martinsone, Maija Pļaveniece, Amanda Ķeruže
Kā pareizi sadalīt savu laiku darbam un brīvajai atpūtai;
kā atšķirt svarīgo no nesvarīgā – prioritāšu noteikšana;
laika zagļi darba kolektīvā;
atbrīvošanās no stresa praktiskās nodarbības

1.grupa
5.aprīlis

2.grupa
9.decembris

Tematiskais seminārs ES tiesībās. Briseles I regula, Ņujorkas konvencija

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

60
1
1 diena
4 nodarbības
4 nodarbības

1958.gada konvencija par starptautiskās arbitrāžas lēmumu atzīšanu un izpildīšanu
Lektors: S.Novicka/ I.Makare;
ANO konvencija par kontraktiem attiecībā uz starptautisko preču pārdošanu
Lektors: S.Novicka/ I.Makare;
Regulas par piekritības noteikšanu un spriedumu atzīšanu un izpildīšanu civilās un komerclietās
Lektors: G.Precinieks

13.decembris

Juridiskā vācu valoda

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentārs:

13
1

120 nodarbības
120 nodarbības

Mācības tiek sadarbībā ar Gētes institūtu un tiek nodrošinātas tikai Rīgas un pie Rīgas tiesu tiesnešiem

Gētes institūta un Vācijas apmaiņas programmas (DAAD) pasniedzēji:
Sarunas valodas pilnveidošana,
Juridisko terminu mācīšanās un pielietojums praksē

1 seminārs:
17. janvāris – 25. februāris

2. seminārs:
14. marts – 27. maijs

18. Angļu valoda

18.1. E-learning

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentārs

20
1

18 nodarbības
18 nodarbības

Lektors: Chis Goddard
Juridiskās angļu valodas terminu mācīšanās, juridisko tekstu lasīšanas prasmju attīstīšana

18.2. angļu valoda

Papildus valsts finansētajām programmām Nodibinājums “Latvijas Tiesnešu mācību centrs” piedāvā papildus mācību programmas, kas tiek finansētas no citiem finansu avotiem.

19. Kriminālprocesa likums

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:





310
6
5 dienas
20 nodarbības
120 nodarbības





Ievadvārdi – kāpēc bija vajadzīgs jauns likums, kas būtiski mainās, tai skaitā izmaiņas procesa mērķa un uzdevumu definēšanā. Izmaiņas tiesas lomā procesā. Publiskās un privātās apsūdzības sadalījums
Procesa uzbūves un principu izmaiņas
Procesa dalībnieki (tai skaitā interešu konflikta apstākļi utt.)
Apsūdzētā nodošana tiesai
Iztiesāšanas vispārīgie jautājumi
Iztiesāšanas robežas
Iztiesāšanas norise 1.instancē
Spriedums – pieņemšana, saturs utt., pārsūdzēšana, pārsūdzību izskatīšana, spriedumu atcelšana
Izmeklēšanas darbības
Procesuālie piespiedu līdzekļi un sankcijas
Mantiskie jautājumi KP
Pierādīšanas teorija (kopējās nostādnes un atsevišķi pierādījumu veidi)
Vienkāršotie procesi
Sevišķie procesi (privātsūdzības lietas, pret mirušo, it sevišķi par noziedzīgi iegūtu mantu utt., tas, kas projektā dēvēts “Kriminālprocesa īpatnības atsevišķu kategoriju lietās)






ASV vēstniecība

20. “Morālais kaitējums”

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā

60
1
1.5 diena,
6 nodarbības
6 nodarbības

Tematiskais seminārs par morālā kaitējuma institūtu. Par personas goda un cieņas civiltiesisko aizsardzību, un par veselībai nodarītā kaitējuma atlīdzību.

Vācijas Juridiskās sadarbības fonds

21. Sociālās tiesības

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

66
1 grupa
1.5 diena
6 nodarbības
6 nodarbības

Seminārs par Vācijas Sociālo tiesu praksi, izpratni, principiem un pierādījumiem

Vācijas Juridiskās sadarbības fonds

22. Ekonomika, uzņēmējdarbība un nodokļi

Finanses

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

25
1
1.5 diena x 2
12 nodarbības
24 nodarbības

Lektori: Vadims Jerošenko, Laura Kostomarova
Finansu atskaite, kā tie atšķiras un ko var izlasīt no šiem dokumentiem, kas parasti tieks slēpts;
Grāmatvedības uzskaites pirmdokumenti
Finanšu analīze, rentabilitāte, likvidācija, maksātnespēja, segums, efektivitāte
Biznesa vērtības noteikšana




Lielbritānijas, Global Opportunieties Fund finansējums

Nodokļi

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

25
1
1.5 diena x 2
12 nodarbības
24 nodarbības

Lektori: vēl tiks precizēti
Darba algas nodokļu aprēķins
Civilprasības, kas izriet no nodokļu parādiem;
Parāda veidošanās;
VID audits un nodokļu piedziņa;
Izvairīšanās no nodokļu maksāšanas;
Krāpšanas ar PVN

23. Cilvēku tirdzniecība

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā:

Komentāri:

200
5
1 diena, reģionāls
3 nodarbības
16 nodarbības

4 reģionālie semināri + noslēguma seminārs Rīgā

Kas ir cilvēku tirdzniecība – tās elementi, statistika un gadījumi Latvijā, kā arī pasaulē. (nodarbību vada - Andra Tallija, Krīzes centra “ Skalbes” juriste)
Kas rada pamatu cilvēku tirdzniecībai, upuru raksturojums (nodarbību vada - Sandra Zalcmane, Krīzes centra “Marta” psiholoģe)
“Lily forever”filmas noskatīšanās un diskusija
Kāpēc cilvēku tirdzniecība ir nopietns cilvēktiesību pārkāpums (Andra Tallija)
Starptautiskās saistības, kas nosaka Latvijas uzdevumus cīņā pret cilvēku tirdzniecību un par apiešanos ar cilvēku tirdzniecības upuriem (Andra Tallija)
ANO Cilvēku tirdzniecības protokols (2002), Konvencija par jebkuras sieviešu diskriminācijas izkaušanu (CEDAW), Lektore: Andra Tallija
Eiropas Cilvēktiesību konvencija (ECHR), Starptautiskais pakts par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām (ICCPR), Konvencija pret Spīdzināšanu (CAT),
Lektore: Andra Tallija
LR Krimināllikuma piemērošana cilvēku tirdzniecības gadījumos un ar to saistītās problēmas.
Lektors: Latvijas tiesu prakšu apskats un analīze cilvēku tirdzniecības lietās Aivars Bergmanis, Prokurors, Organizētās noziedzības apkarošanas nodaļa

24. Diskusiju semināri par ētiku

Dalībnieku skaits:
Grupu skaits:
Mācību ilgums 1 grupai:
Lekciju skaits 1 grupai:
Lekciju skaits kopā
:

80
6
1 diena
3 nodarbības
18 nodarbības

Ētika un tiesnešu personīgās īpašības – neatkarība, objektivitāte un neietekmējamība, faktiska un –ķietama. Lektors: V. Jonikāns, A. Zakatistovs
Starpdisciplinārā ētika – tiesnešu ētika un advokātu ētika. Lektors: Lauris Liepa
Tiesnešu ētikas psiholoģiskie jautājumi – personīgie aizspriedumi un subjektīvais viedoklis argumentācijā un lēmumu pieņemšanā, saistībā ar morāles jautājumiem, dažādām sabiedrības parādībām – piemēram, homoseksualitāti, eitanāziju, u.tml.). Lektors: vēl tiks apstiprināts
Tiesneši un viņu attiecības ar masu medijiem, mediju pieeja tiesu sistēmai, tiesu sistēmas caurspīdīgums. Lektori: A. Zakatistovs, V. Kalniņš, J. Domburs
Tiesnešu ētikas institucionālais aspekts – jautājums par Ētikas komitejas izveidi, –ajā tematā tiktu analizēta citu valstu pieredze, vadošie principi tiesnešu ētikas aizsardzības un nostiprināšanas mehānismā.
Lektors/ diskusijas vadītājs: A. Guļāns,
Tiesneši un korupcija.
Lektors: V. Kalniņš

ASV vēstniecības finansējums

*vienas nodarbības ilgums ir 90 minūtes

I. Beierbaha S. Kalniņa

Grozījumi AS “Parex banka” obligāciju emisijas Prospektā

Papildināt prospekta 6.3.nodaļu “Bilance” ar šādu tekstu, iekļaujot to nodaļas beigās:
“Jauni sindicētie aizņēmumi
Parex banka 2005.gada 15.februārī noslēdza sindicētā aizņēmuma līgumu ar aizdevēju sindikātu, kura vadītājs ir Mizuho Corporate Bank, Ltd. Tādā veidā Parex banka piesaistīja sev finansējumu par kopējo summu EUR 69,5 miljoni uz 364 dienām par likmi EURIBOR/LIBOR plus 0,65% gadā. Vēl Parex banka ir tiesīga izmantot aizdevuma daudzvalūtas iespēju, kas ļauj bankai izvēlēties starp EUR, USD, JPY (Japānas jēna) un AUD (Austrālijas dolārs) valūtām. Sindikātā kopumā piedalās 18 bankas no Japānas, Hongkongas, Taivānas, Singapūras un dažas Eiropas valstu bankas, kas ir izvērsušas darbību Āzijas reģionā.”

AS “Parex banka”

SABIEDRISKO PAKALPOJUMU REGULĒŠANAS KOMISIJA 2005.gada 22.februārī plkst. 14 Rīgā, Brīvības ielā 55, 3.stāvā, ORGANIZĒ UZKLAUSĪŠANAS SANĀKSMI par projektu “Noteikumi par konsultāciju kārtību, nosakot konkrētos elektronisko sakaru pakalpojumu tirgus”.

Interesenti ar projektu un sanāksmes norises kārtību iepazīties un pieteikt dalību sanāksmē var līdz 2005.gada 25.februārim var Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā Brīvības ielā 55, 2.stāvā, no plkst. 10 līdz 17 (kontaktpersona I.Saveļjeva, tālr. 7097200).

Paziņojums

Jēkabpils pilsētas dome uzaicina pieteikties visas personas, kurām kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz nekustamo īpašumu Jēkabpilī, Jēkaba ielā 88, ar kadastra nr.56010022846 3 (trīs) mēnešu laikā no sludinājuma publicēšanas.

SIA “Namu apsaimniekošana” informē:

2005. gada 9.februārī Lielrīgas reģionālajā vides pārvaldē ir pieņemts mūsu uzņēmuma B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas pieteikums. Atļaujas sagatavošanas termiņš ir 90 dienas.
Sabiedrība līdz tālāk norādītajam datumam var rakstiski iesniegt Lielrīgas reģionālai vides pārvaldei savus priekšlikumus vai viedokli par atļaujas izsniegšanu vai tās nosacījumiem.
Piesārņojošās darbības veids:
Veicot robežpārejas sanitāro kontroli, pārtikas produktiem tiek ņemti kontroles paraugi. Pēc veiktajām analīzēm pārtikas kontrolparaugus paredzēts iznīcināt speciālā krāsnī, kas paredzēta šādām darbībām.
Datums , līdz kuram sabiedrība var iesniegt pārvaldē rakstiskus priekšlikumus: 24.03.2005.
Pārvalde, kura atbildīga par atļaujas izsniegšanu, tās adrese: Lielrīgas reģionālā vides pārvalde, Rūpniecības iela 23, Rīga, LV-1045

SIA “Namu apsaimniekošana” Cēsu iela 15, Rīga, LV-1012.

Paziņojums

Rīgas pilsētas pašvaldība paziņo, ka saskaņā ar Latvijas Republikas likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” Pārejas noteikumu 20.punktu, ir izstrādāts sadales projekts šādam kopīpašumam Rīgā, Brīvības ielā 148. Iepriekš minētā kopīpašuma īrniekiem ir iespēja iepazīties ar sadales projektu Rīgas domes Īpašuma departamenta Īpašuma pārvaldē (Rīgā, Riharda Vāgnera ielā 5, 402.kabinetā.).

Paziņojums par mednieku mācību organizēšanu

I/u “EVA-93”, reģ.nr. 41502010659, organizēs mednieku mācības pēc 40 stundu apmācības programmas saskaņā ar LR MK noteikumiem nr.110, kas stājās spēkā no 01.01.2005.

Paziņojums

2005.gada 13.janvārī ievesta civillieta Madonas rajona Cesvaines pilsētas ar lauku teritoriju domes, reģistrācijas numurs 90000054727, pieteikumā par īpašuma iegūšanu ar ieilgumu uz nekustamo īpašumu – kultūras namu ar būves kadastra nr.70070040085001, kas atrodas Pils ielā 8, Cesvainē. Visām personām, kurām ir tiesības vai pretenzijas uz minēto īpašumu, trīs mēnešu laikā no šī sludinājuma publicēšanas jāpiesakās Madonas rajona tiesā Madonā, Avotu ielā 8. Termiņā nepieteiktās tiesības tiks dzēstas.

Paziņojums

Pamatojoties uz Jēkabpils pilsētas domes 26.01.2005. lēmumu nr.29 (protokols nr.3, 9.§), tika nolemts dzēst I.MEŽAKA i/u , reģistrēta LR UR 22.01.1998. ar reģ.nr.540200899, juridiskā adrese: Nameja ielā 36-3, Jēkabpilī, Jēkabpils pilsētas budžetā ieskaitāmos iedzīvotāju ienākumu nodokļa parādus (kopsummā – Ls 455,20).
No tiem:
1) pamatparādu Ls 356,49;
2) pamatparāda palielinājumu Ls 15,28;
3) nokavējuma naudu Ls 83,43.

KB.PNG (1677758 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!