• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšlaicīgas pensionēšanās iespējām Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2005., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101783

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Sāremā-Ventspils prāmju līnijas prezentāciju

Vēl šajā numurā

17.02.2005., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšlaicīgas pensionēšanās iespējām Latvijā

Likumā “Par valsts pensijām” noteikts, ka priekšlaicīgu vecuma pensiju varēs pieprasīt tikai līdz 2005.gada 30.jūnijam. Pašlaik pastāv iespēja priekšlaikus pensionēties divus gadus pirms likumā noteiktā pensijas vecuma.
Tiesības uz priekšlaicīgu vecuma pensiju ir sievietēm, kuras sasniegušas 58 gadu vecumu, un vīriešiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu, t.i., sievietēm, kuras dzimušas ne vēlāk kā līdz 1947.gada 30.jūnijam, un vīriešiem, kuri dzimuši ne vēlāk kā līdz 1945.gada 30.jūnijam.
Gan sievietēm, gan vīriešiem priekšlaicīgas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešams pierādīt vismaz 30 gadu apdrošināšanas stāžu. Kopējā stāžā var tikt ieskaitīts darbs no 15 gadu vecuma līdz pensijas pieprasīšanas mēnesim.
Līdz īstā pensijas vecuma sasniegšanai priekšlaicīgu vecuma pensiju izmaksā 80% apmērā no pilnā piešķirtā apmēra. Sasniedzot īsto pensijas vecumu, tā netiek piešķirta no jauna, bet izmaksāta pilnā apmērā, kurš jau tika aprēķināts, piešķirot priekšlaicīgo vecuma pensiju. Īstais pensijas vecums pašlaik sievietēm ir 60 gadu, bet vīriešiem – 62 gadi.
Jāņem vērā, ka priekšlaicīgo vecuma pensiju nemaksā, ja pensionārs strādā. Ja cilvēks nolēmis turpināt strādāt, tad pieprasīt priekšlaicīgu pensiju nav izdevīgi, jo pensijas sistēma balstās uz principu: jo ilgāk tiek atlikta pensijas pieprasīšana, jo pensijas apmērs ir lielāks.
Ja cilvēks no darba tiek atbrīvots, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā vajadzētu konsultēties gan par iespējamo bezdarbnieka pabalsta, gan priekšlaicīgās pensijas pieprasīšanas laiku un apsvērt iespēju vispirms saņemt bezdarbnieka pabalstu un tikai tad pieprasīt priekšlaicīgu vecuma pensiju.
2004.gadā no visām piešķirtajām vecuma pensijām 39% bija priekšlaicīgās vecuma pensijas. Priekšlaicīgo vecuma pensiju bija pieprasījis 5361 cilvēks (2556 sievietes un 2805 vīrieši).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!