• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības atbalstu privatizācijas jumta likuma tālākvirzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2005., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs, tiekoties ar Somijas aizsardzības ministru

Vēl šajā numurā

17.02.2005., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības atbalstu privatizācijas jumta likuma tālākvirzībai

Otrdien, 15.februārī, Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātā likumprojekta “Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likums” tālāko virzību. Likumprojekts kalpos kā ceļvedis privatizācijas procesa un sertifikātu izmantošanas pabeigšanā. Valdība lūgs Saeimu šo likumprojektu apstiprināt steidzamības kārtībā, lai to varētu pieņemt jau līdz marta beigām.
Privatizācijas pabeigšanas jumta likumā paredzēts kā pēdējo privatizācijas pieteikumu iesniegšanas termiņu noteikt 2005.gada 30.decembri gadījumiem, kad privatizācija var notikt, izmantojot sertifikātus. Tātad, ja likums Saeimā tiks pieņemts martā, privatizācijas sertifikātu īpašniekiem būs 9 mēneši laika iesniegt pieteikumus par privatizāciju, lai varētu izmantot viņu rīcībā esošos sertifikātus.
Privatizācijas pabeigšanas likumā nav paredzētas privatizācijas sertifikātu kompensācijas pret naudu vai kompensācijas sertifikātiem, jo tas īpašumu apjoms, ko valsts un pašvaldības var piedāvāt privatizācijai, ir pietiekams, lai varētu izlietot šobrīd iedzīvotāju rīcībā esošo sertifikātu daudzumu. Līdz šim izmantoti jau vairāk nekā 90% privatizācijas sertifikātu.
Likumā ir skaidri definēti tie lielie valsts uzņēmumi, kas netiks nodoti privatizācijai – valsts akciju sabiedrība “Latvenergo”, valsts akciju sabiedrība “Latvijas pasts”, valsts akciju sabiedrība “Starptautiskā lidosta “Rīga””, valsts akciju sabiedrība “Latvijas dzelzceļš”, valsts akciju sabiedrība “Latvijas gaisa satiksme” un valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”, un šo sabiedrību akcijas nevar privatizēt. Bet trīs mēnešu laikā pēc likuma spēkā stāšanās Ministru kabinetam, izvērtējot pārējos valstij piederošos uzņēmumus vai uzņēmumu kapitāldaļas, jāpieņem lēmums, kurus pārdot tikai par naudu.
Privatizācijas sertifikātus varēs izmantot dzīvokļu, nekustamā īpašuma, nomā un lietošanā esošās zemes, kā arī to valsts uzņēmumu vai uzņēmumu kapitāldaļu privatizācijā, kurus Ministru kabinets nebūs noteicis kā tikai par naudu pārdodamus.
Likumā skaidri definēti nosacījumi zemes privatizācijā. Privatizācijas pabeigšanas likumā tiek nostiprināta latu un sertifikātu attiecība zemes privatizācijai, ko līdz šim noteica Ministru kabinets. Savukārt zemes privatizācijas objektiem cena tiks noteikta tikai un vienīgi atbilstoši tirgus vērtībai. Kā pierāda līdzšinējā pieredze valsts zemes privatizācijā, kopš ieviesta privatizācija pēc tirgus vērtības, ienākumi valstij pieauguši par 115%, salīdzinot ar situāciju, ja īpašums tiktu privatizēts par kadastrālo vērtību, kā tas tika darīts iepriekšējos desmit gadus.
Likums paredz arī noņemt birokrātiskos šķēršļus privatizācijas procesā, būtiski atvieglojot privatizāciju, kad persona vēlas iegūt īpašumā zemi, uz kuras atrodas tai piederoša ēka vai īpašums, kas reģistrēts uz personas vārda zemesgrāmatā. Persona zemi īpašumā varēs iegūt ar Privatizācijas aģentūras lēmumu, ja zeme pieder valstij, vai pašvaldības lēmumu, ja zeme pieder pašvaldībai.
Pašlaik Latvijā realizētās masveida privatizācijas mērķis pamatā ir sasniegts, jo šajā procesā vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir ieguvuši valsts vai pašvaldības īpašumus, t.i., akcijas, dzīvokļus, zemes gabalus un citus īpašumus, otrkārt, trīs ceturtdaļas iekšzemes kopprodukta veidojas privātajā sektorā, kā arī ir izmantoti vairāk nekā 90% privatizācijas sertifikātu.

Ieva Zīberga, ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!