• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Strauji audzis mobilo tālruņu lietotāju skaits. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2005., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stunda Jelgavā. No tarifiem līdz teātriem

Vēl šajā numurā

16.02.2005., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Strauji audzis mobilo tālruņu lietotāju skaits

Laikā no 1995.līdz 2003.gadam Latvijā strauji pieaudzis mobilo telefonu lietotāju skaits. Savukārt fiksētie tālruņi tiek lietoti mazāk, ziņo Eiropas Savienības (ES) oficiālais statistikas birojs “Eurostat”. 1995.gadā mobilos telefonus Latvijā lietoja tikai 0,6% cilvēku, 2003.gadā lietotāju skaits pieaudzis līdz 52%.

TELEFONS.PNG (123399 bytes)
Mobilajiem sakariem ir nākotne, liecina “Eurostat” pētījums
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Tomēr Eiropas kopējā mērogā Latvija mobilo telefonu lietotāju skaita ziņā ierindojas tikai priekšpēdējā vietā, apsteidzot vienīgi Poliju. Tur mobilos telefonus lieto mazāk nekā puse iedzīvotāju – 46%. Samērā neliels mobilo telefonu lietotāju skaits ir arī Lietuvā (62%) un Slovākijā (68%).
ES vidēji mobilos telefonus izmanto 80% cilvēku. Visvairāk to ir Luksemburgā, kur uz vienu cilvēku ir pat vairāki mobilie telefoni (120%). Ļoti plaši mobilos sakarus izmanto arī Zviedrijā (98%) un Itālijā (96%).
Iespējams, ka šobrīd Latvija mobilo telefonu lietotāju skaita ziņā vairs tik ļoti neatpaliek no citām ES valstīm, jo novērotais lietotāju skaita pieaugums 2002./2003.gadā bija 33%, kas ir visaugstākais Eiropā. Zīmīgi, ka arī citās valstīs ar zemāko mobilo telefonu skaitu notiek straujākais lietotāju skaita pieaugums. No Latvijas tikai nedaudz atpaliek Kipra un Lietuva (32%).
Turpretī valstīs, kurās gandrīz katrs jau lieto mobilo telefonu, to skaits ievērojami nepalielinās. Pētījumā norādīts, ka visumā sagaidāma mobilo telefonu lietotāju skaita pieauguma palēnināšanās, īpaši tas attiecināms uz valstīm, kurās jau šobrīd ir liels mobilo telefonu skaits.
Vienlaikus Eiropā nedaudz samazinās fiksēto telefonu skaits. Latvija ir to valstu vidū, kurās 2002./2003.gada periodā noticis visstraujākais fiksēto telefona līniju skaita kritums – par 6,8%. Vēl nepopulārāka fiksēto sakaru līniju izmantošana bijusi Lietuvā (-11%) un Slovākijā (-7,7%). Arī kopējais fiksēto telefonu skaits šajās valstīs bijis zemākais Eiropā. Latvijā 2003.gadā fiksētos telefonus lietoja 28% iedzīvotāju, Lietuvā un Slovākijā – 24%. Tāpat kā mazs mobilo telefonu skaits, arī samērā neliels fiksēto līniju daudzums ir Polijā, kur tos lieto 32% iedzīvotāju.
Bet Eiropas vidējais rādītājs ir 50%, fiksētos tālruņus īpaši plaši lieto Dānijā, Vācijā un Kiprā, kur lietotāju skaits pārsniedz 60 procentus. Zīmīgi, ka, neraugoties uz straujo telefonu skaita pieaugumu, Latvijā, tāpat kā Lietuvā, Polijā un Slovākijā, ir vismazāk gan mobilo, gan fiksēto tālruņu.

Ieva Ušča

MABILA.PNG (56049 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!