• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cildina ieguldījumu Latvijas un Itālijas attiecību veicināšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101593

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Biznesa prognozes Latvijā - visoptimistiskākās Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cildina ieguldījumu Latvijas un Itālijas attiecību veicināšanā

Dantes Aligjēri biedrība 22.februārī Aizrobežu mākslas muzejā pasniegs balvas par ieguldījumu Latvijas un Itālijas attiecību veicināšanā un Itālijas kultūras popularizēšanā. Kā informē biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Visockis, balvas saņems gleznotājs Aleksejs Naumovs, mākslas zinātniece Vita Ozoliņa, uzņēmējs Jevgeņijs Gombergs un tulkotāja Dace Meijere.

Alekseja Naumova mākslā ir ļoti daudz Itālijas motīvu. Savās izstādēs viņš bieži rādījis Itālijas arhitektūru un ainavas. Dantes Aligjēri biedrības viceprezidents. Ojārs Spārītis saka: “Mākslinieks Aleksejs Naumovs jau kopš deviņdesmito gadu sākuma uztur ciešus sakarus ar augstskolām Boloņā, Florencē, Milānā un citviet Itālijā. Viņš ved uz Itāliju Latvijas mākslinieku izstādes un pats ir sarīkojis vairākas personālizstādes Itālijā. Profesors palīdzējis veidot sakarus starp Latvijas un Boloņas mākslas akadēmijām. Saskaņā ar Rīgas un Florences pašvaldību sadarbības līgumu viņš aizveda studentu grupu uz Itāliju, kur viņi varēja profesionāli pilnveidoties mākslinieku darbnīcās un muzejos.”
Mākslas zinātniece Vita Ozoliņa Ārzemju mākslas muzejā jau daudzus gadus izglīto skolēnus, kas iesaistījušie jauno muzejnieku pulciņā. Viņa jaunatnei māca saprast Itālijas antīko un renesanses kultūru. Regulāri vedot uz Itāliju tūristu grupas, Vita Ozoliņa ir nodibinājusi ciešus sakarus ar itāļu māksliniekiem un Latvijā regulāri rīko mākslas izstādes. Piemēram, 2004.gada aprīlī Melngalvju namā notika itāļu avangarda mākslinieku darbu izstāde, kurā viņa vadīja grupas un mācīja tos izprast. Vēl līdz 22.februārim Ārzemju mākslas muzejā ir atvērta Vitas Ozoliņas rīkotā unikālā itāļu stikla mākslas izstāde.
Uzņēmējs Jevgeņijs Gombergs ļoti labi pazīst Latvijas kultūru un vēsturi. Tas viņu rosinājis atjaunot Rīgā vairākus zudušus pieminekļus. Dantes Aligjēri biedrības viceprezidents Ojārs Spārītis akcentē J.Gomberga ieguldījumu Rīgas un Vidzemes gubernatoram itālim Filipam Pauluči veltītā obeliska atjaunošanā: “1832.gadā uzstādīto obelisku pēc Otrā pasaules kara novāca, un pašlaik tas atrodas muzejā, taču tik sliktā stāvoklī, ka nav izstādāms. J.Gombergs pasūtīja obeliska kopiju un arī nokārtoja visus juridiskos šķēršļus, lai šis piemineklis varētu tikt uzstādīts Vērmanes dārzā. Pauluči bija Rīgas un Vidzemes gubernators no 1812. līdz 1819. gadam. Viņš panāca Vidzemes zemnieku dzimtbūšanas likvidēšanu. Tad dzimtā Itālija viņu uzaicināja kļūt par Dženovas mēru, un tas viņš bija līdz pat savai nāvei. Jevgeņijs Gombergs ir atdevis pieminekli cilvēkam, kas gan Itālijai, gan Latvijai ir bijis vēsturiski ļoti nozīmīgs.”
Dace Meijere balvu saņems par devumu Umberto Eko, Malapartes un citu itāļu autoru darbu tulkošanā, kā arī par darbu latviešu–itāļu un itāļu–latviešu vārdnīcas sastādīšanā.
Dantes Aligjēri biedrība ir dibināta 1996.gada pavasarī pēc Itālijas vēstnieka Umberto Pestalocas iniciatīvas. Biedrības mērķis ir aizsargāt un popularizēt pasaulē itāļu valodu un kultūru.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!