• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stratēģiskas nozīmes preču kontroli un citiem aktuāliem muitas jautājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pamatnostādnēm Latvijas valsts un privātās partnerības veicināšanai

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stratēģiskas nozīmes preču kontroli un citiem aktuāliem muitas jautājumiem

10.februārī notika kārtējā Muitas un uzņēmēju konsultatīvās padomes sanāksme, ko rīkoja Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde (VID GMP).
Atklājot sanāksmi, pārvaldes direktors Andis Drulle informēja par muitas dienesta darba rezultātiem 2004.gadā, tanī skaitā par aprēķinātajiem muitas maksājumiem, kuru kopējā summa pārsniedz 404,8 miljonus latu, par muitas kontroles rezultātiem un citiem rādītājiem. Runājot par muitas kontroles punktu (MKP) infrastruktūras tālāko modernizāciju, A.Drulle norādīja, ka 2005.gadā plānots sākt Šķirotavas preču stacijas MKP būvniecību, paredzēti infrastruktūras uzlabošanas pasākumi arī citos objektos.
Šajā sanāksmē tika sniegta plaša, detalizēta informācija par stratēģiskas nozīmes preču importa, eksporta un tranzīta kontroli. Ar nosacījumiem, kas uzņēmējiem jāievēro, importējot, eksportējot vai pārvietojot tranzītā militārās preces, dubultā pielietojuma preces, kā arī jonizējošā starojuma avotus, uzņēmējus iepazīstināja VID GMP un Ārlietu ministrijas Drošības departamenta speciālisti. Uzņēmējiem tika atgādināts, ka katra atsevišķa stratēģiskās nozīmes preču eksporta, importa un tranzīta krava drīkst šķērsot Latvijas Republikas valsts robežu tikai ar attiecīgo licenci. Licences izsniedz Ārlietu ministrijas Stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles nodaļa. Noformējot deklarāciju, 44.ailē ir jānorāda licences numurs, izdošanas datums un derīguma termiņš.
Valsts augu aizsardzības dienesta un VID GMP amatpersonas informēja uzņēmējus par abu dienestu sadarbības līgumu par Krievijas fitosanitāro prasību izpildi un izmaiņām normatīvajos aktos, kas veiktas, lai noteiktu gadījumus, kad saskaņā ar Krievijas prasībām jāveic tranzītā vesto kravu fitosanitārā kontrole. Ja Latvijā tiek atvērta uz Krieviju vestā augu un to produktu tranzīta krava, muitas procedūra tiek pabeigta tikai pēc fitosanitārās kontroles un fitosanitārā sertifikāta saņemšanas. Muitas darbinieki kontrolē, lai pirms kravas izvešanas uz Krieviju tiktu uzrādīts fitosanitārais sertifikāts. Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāvis informēja, ka no šā gada 1.aprīļa plānots ieviest jaunu, pret viltojumiem aizsargātu fitosanitārā sertifikāta formu. Uzņēmēji tika informēti arī par gaidāmajām izmaiņām ES normatīvo aktu prasībās par koksnes iepakojamo materiālu, ievedot dažādas kravas no trešajām valstīm, kā arī par nosacījumiem, kas būs jāievēro, importējot koksni no Krievijas.
Izskatīts arī jautājums par VID Akcīzes preču pārvaldes izstrādātā Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekta “Par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem” virzību. Normatīvā akta projektu plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā apmēram divu mēnešu laikā, pirms tam dodot iespēju iepazīties ar to un izteikt priekšlikumus arī uzņēmēju pārstāvjiem.
Sanāksmes otrajā daļā VID GMP amatpersonas sniedza atbildes uz uzņēmēju jautājumiem par atsevišķu MKP darbību, plānotajiem pasākumiem rindu novēršanā, kravu kontroli, izmantojot svēršanu, sadarbību ar Krievijas muitas dienestu, korupcijas gadījumu izskaušanas iespējām u.c.
Runājot par korupcijas apkarošanu, A.Drulle uzsvēra, ka nav un nekādi nevar būt attaisnojamas amatpersonu nelikumīgas darbības. VID iestādēs ir skaidri definēti jautājumi saistībā ar dienesta ētikas kodeksa normu ievērošanu, tanī skaitā muitas amatpersonu atbildību par dažādiem pārkāpumiem. VID vadība uzskata – ierēdņiem ir jāievēro noteiktās prasības. Ja muitas darbinieku rīcība ir nelikumīga vai tā ir pretrunā ar ētikas normām, jāsaņem atbilstošs sods. A.Drulle aicināja uzņēmējus aktīvāk sadarboties gan ar VID GMP, gan ar citām kontrolējošām iestādēm, informējot par muitnieku nelikumīgas rīcības gadījumiem. Lai gan VID regulāri veic pārbaudes un pasākumus korupcijas risku mazināšanai, uzņēmēju atbalsts cīņā pret korupciju ir ļoti vajadzīgs. Katrā muitas kontroles punktā ir redzams VID GMP uzticības tālruņa numurs: 7047555. Pa to var zvanīt, lai ziņotu par muitas amatpersonu nelikumīgu rīcību. No muitas klientiem saņemtā informācija tiek izmantota, veicot riska analīzi, kas nepieciešama, lai organizētu papildu pārbaudes.
Vairāki uzņēmēji atbildes uz iesniegtajiem jautājumiem vakar klātienē nesaņēma, taču tuvākajā laikā viņiem tiks nosūtītas vēstules ar skaidrojumiem par interesējošajiem jautājumiem.
Sanāksmes dalībnieki vienojās turpmāk šādas tikšanās rīkot reizi divos mēnešos. Nākamajā sanāksmē uzņēmējiem plānots sniegt plašu informāciju par pēcmuitošanas pārbaudēm.

Marika Salmiņa, VID Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!