• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar zināšanu atslēgu veras vārti uz pasauli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2000., Nr. 302 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10152

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību kultūras jomā

Vēl šajā numurā

29.08.2000., Nr. 302

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar zināšanu atslēgu veras vārti uz pasauli

Piektdien, 25.augustā, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā jau otro gadu notika Starptautiskā bakalaurāta diplomu pasniegšanas ceremonija. Starptautiskā bakalaurāta diplomu iegūst pēc divu gadu mācību kursa apgūšanas vidusskolas pēdējās klasēs un veiksmīgas eksāmenu nokārtošanas. Šogad divdesmit deviņi Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas audzēkņi ieguva Starptautiskā bakalaurāta izglītību apliecinošu dokumentu, reizē arī iegūstot iespēju kvalificēties tālākajām studijām labākajās pasaules augstskolās. Starptautiskā bakalaurāta organizācija ir nevalstiska organizācija ar konsultatīvu statusu Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā (UNESCO — United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) un Eiropas Padomē. Diploma programmu apgūst skolēni simts pasaules valstu vairāk nekā 800 skolās.

Starptautiskā bakalaurāta koordinatore un Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktora vietniece Līga Reitere, uzrunājot absolventus, atzina, ka skolēnu un skolotāju kopīgā darba rezultāts ir šis otrais izlaidums, kas ir pierādījums arī tam, ka aizsāktais turpināsies. Starptautiskā bakalaurāta diploma ieguvējus uzrunāja arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns:

"Šodien ir īpaša diena — notiek izlaidums, kas parasti ir pavasarī, bet šoreiz — augustā. Šis izlaidums notiek Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, kas ir vienīgā Latvijas izglītības iestāde, kura iestājusies Starptautiskajā bakalaurāta organizācijā. Ir liels gods šodien jūs uzrunāt un sveikt. Vispirms gribu pateikties jūsu vecākiem, kuri jūs reiz 1.septembrī atveda uz skolu. Jums noteikti rokās bija ziedi — tāpat kā šodien, un tos jūs dāvājāt savai pirmajai klases audzinātājai vai audzinātājam. Jūsu vecāki un jūs uzticējāties skolotājiem. Šodien ir redzams rezultāts — jūs saņemat diplomu, kas ļauj iestāties dažādu valstu augstskolās. Esmu pārliecināts, ka jums noteikti veiksies. Pēc gadiem jūs atgriezīsities pie mums Latvijā, jums būs ģimenes, un jūs savus bērnus pie rokas vedīsit uz šo ģimnāziju. Viņiem būs rokās ziedi, un jūs savukārt uzticēsit viņus skolotājiem un pasniedzējiem, lai bērni izaugtu par gudriem, valstij nepieciešamiem cilvēkiem. No sirds jūs šodien apsveicu un pateicos vecākiem par rūpēm un uzticību izglītībai. Pateicos vecākiem par ticību bērnam, ka viņš varēs, spēs. Domāju, ka šī ir jūsu laimīgākā diena — jūsu bērni sēž ar ziediem rokās, saņems diplomus un turpinās izglītoties. Vēlu jums visiem veiksmi!"

Rīgas Valsts 1.ģimnāzija pagaidām ir vienīgā skola Latvijā, kas piedāvā minēto programmu. 1998.gada pavasarī Izglītības un zinātnes ministrija atzina Starptautiskā bakalaurāta organizācijas diplomu kā vidējo izglītību apstiprinošu dokumentu.

Ģimnāzijas absolvente Aija Brūvere pastāstīja, ka Starptautiskā bakalaurāta programma dod papildu iespējas, kaut visiem diploma ieguvējiem ir arī Latvijā atzīta vidējā izglītība. No vidusskolas izglītības tā atšķiras ar to, ka ir pasaulē atzīta, eksāmeni un arī mācību process lielākoties notiek angļu valodā. Iegūtā izglītība ir vispusīga apgūstamo priekšmetu izvēles ziņā un prasa no katra skolēna iesaistīšanos sabiedriskajā darbībā un aktivitātēs.

Absolvents Kristaps Sikora uzsvēra, ka, viņaprāt, šāda izglītība atšķirībā no Latvijas sistēmas ir efektīvāka, jo pēc katra apgūtā priekšmeta ir jānoliek eksāmens, kas zināšanas nostiprina. Latvijas vidējās izglītības mācību programmā apgūtais ātri vien aizmirstoties, jo nekas netiekot atkārtots, un pēc kārtējās ieskaites uzrakstīšanas ilgi vairs prātā nekas nepaliekot. Lai iegūtu diplomu, jauniešiem divus gadus paralēli mācībām bija jāizstrādā zinātniskais darbs, savukārt sertifikāta iegūšanai pieticis ar sekmīgi nokārtotiem bakalaurāta programmas eksāmeniem.

Absolvents Uģis Zeltiņš pastāstīja, ka šajā laikā iegūtais ir drīzāk gudrība, nevis zināšanas, jo cilvēkam ir jārada zināšanas, loģiski jādomā, nevis jābūt staigājošam faktu krājumam. Visi trīs absolventi piekrita, ka iegūtās zināšanas nākotnē noteikti būs noderīgas un izmantojamas tālākajām studijām ārzemēs un arī Latvijas augstskolās.

D4.JPG (17681 BYTES)

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns pasniedz diplomu Uģim Zeltiņam

ONKA.JPG (22072 BYTES) D6.JPG (33229 BYTES)

Absolventi Kristaps Sikors un Aija Brūvere        Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Kristīne Valdniece, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!