• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Īpašu uzdevumu ministrs: - jautājumā par mērķa reģionu izvēli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2000., Nr. 302 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10148

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrs: - tiekoties ar Vācijas bīskapu

Vēl šajā numurā

29.08.2000., Nr. 302

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Īpašu uzdevumu ministrs:

— jautājumā par mērķa reģionu izvēli

Īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle nosūtījis izskatīšanai Ministru kabineta 29.augusta sēdē jautājumu par mērķa reģionu izvēli ES "Phare" 2001.gada programmas Ekonomiskās un sociālās kohēzijas (ESK) sadaļai.

Valdības sēdē šā gada 18.jūlijā tika pieņemts daļējs lēmums par "Phare" 2001.gada programmas finansējuma sadali. Ministru kabinetā tika nolemts ne mazāk kā 9 miljonus eiro no Latvijai pieejamā "Phare" 2001.gada programmas 30 miljonu finansējuma paredzēt "Institūciju stiprināšanas", bet 2 miljonus eiro "Pārrobežu sadarbības" projektam. Tādējādi pārējām programmas sadaļām — investīcijām acquis un investīcijām ekonomisko un sociālo apstākļu izlīdzināšanai mērķa reģionos — sadalāmi ne vairāk kā 19 miljoni eiro.

"Kā vairākkārt norādījusi arī Eiropas Komisija, šī nauda ne tik daudz varēs izlīdzināt ekonomiskos un sociālos apstākļus reģionos — tā vairāk domāta tam, lai mēs mācītos strādāt ar ES struktūrfondu līdzekļiem, kuru apjoms, Latvijai kļūstot par ES dalībvalsti, būtiski palielināsies. Tāpēc pašreiz būtu lietderīgi "Phare" projektu realizācijā iesaistīt iespējami lielāku skaitu reģionu," izteicies Roberts Zīle.

Noteiktajā likumdošanas kārtībā jautājums pirms iesniegšanas MK ir saskaņots ar visām iesaistītajām valsts institūcijām. Apzināts arī nevalstisko organizāciju viedoklis. Visa apkopotā informācija iesniegta valdības ministriem.

Pērn "Phare" 2000.gada programmas ietvaros par mērķa reģioniem valdība noteica Latgali un Zemgali. "Phare" 2000.gada programmas ietvaros Latgale pretendē uz 6,21 miljonu eiro, bet Zemgale — uz 2,79 miljoniem eiro lielu ES līdzfinansējumu saviem projektiem. Tādējādi jau otro gadu investīcijas sociālajā un ekonomiskajā kohēzijā saskaņā ar EK prasībām tiek novirzītas konkrētiem reģioniem. EK ieteiktie reģionu atlases kritēriji ir: 1) iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju, 2) ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits un 3) bezdarba līmenis.

Kaut gan valdība vēl nav izšķīrusies par mērķa reģioniem "Phare" 2001.gada programmai, ir sākta projektu gatavošana pārējām "Phare" programmas sadaļām. Projekti iesniegti saskaņā ar valdības noteiktajām prioritātēm, gatavojoties iestājai Eiropas Savienībā. Kopumā no ministrijām tika saņemti 14 projektu pieteikumi, kuri pēc starpministriju darba grupas izvērtējuma jau šī mēneša beigās tiks nosūtīti uz Briseli. Sākot ar 2000.gadu, "Phare" programmas investīcijas ekonomiskajā un sociālajā kohēzijā jeb izlīdzināšanā (proti, tās ir investīcijas, kas domātas kāda reģiona vai valsts ekonomiskā un sociālā līmeņa izlīdzināšanai, salīdzinot ar citu reģionu vidējo līmeni) jāvirza uz noteiktiem reģioniem. Saskaņā ar EK vadlīnijām ES "Phare" programmas gada finansējums Latvijai ir 30 miljoni eiro, un tie tiek novirzīti pieciem pamatmērķiem:

1) institūciju stiprināšanai;

2) investīcijām, lai pārņemtu ES likumdošanu (investīcijas acquis );

3) investīcijām ekonomiskajā un sociālajā kohēzijā jeb izlīdzināšanā;

4) pārrobežu sadarbībai;

5) finansējumam Latvijas dalībai Eiropas Kopienas programmās.

Īpašu uzdevumu ministra sadarbībā ar starptautiskajām finansu institūcijām preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!