• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre, atbalstot mērķfinansējuma piešķiršanu svarīgākajiem zinātnes virzieniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2005., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101424

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre, pārrunājot gatavošanos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem

Vēl šajā numurā

11.02.2005., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre, atbalstot mērķfinansējuma piešķiršanu svarīgākajiem zinātnes virzieniem

Ceturtdien, 10.februārī, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete apmeklēja Organiskās sintēzes institūtu (OSI). I.Druviete iepazinās ar institūta laboratorijām un tikās ar tā vadību. Ministre pauda atbalstu zinātnes kā prioritāras valsts nozares noteikšanai. 2005.gada valsts budžetā zinātnei piešķirtie 2,5 miljoni latu un Ministru kabineta protokollēmums par 2,5 miljoniem arī 2005.gada valsts budžeta grozījumos to apliecina, tāpēc I.Druviete aicināja jau laikus gatavot projektus.
OSI direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš informēja ministri par institūta zinātniskās darbības virzieniem un starptautisko sadarbību. Institūta direktors uzsvēra, ka OSI faktiski darbojas pašfinansējuma apstākļos, no valsts nesaņemot pat bāzes finansējumu institūta infrastruktūras nodrošināšanai. Tādēļ grūti piesaistīt jaunus zinātniekus un rast resursus pētījumiem, kas varētu valstij nest lielu peļņu.
Institūta pārstāvji pauda bažas par pētniecības iestādes statusa maiņu, kas pašlaik piedāvātajā variantā radītu lielas finansiālas problēmas.
OSI pārstāvji asi kritizēja Latvijas Zinātnes padomes darbu tās kontrolētā valsts finansējuma sadalē. Institūta darbinieki pauda neapmierinātību ar finansējuma struktūru un piešķiršanas kārtību kā starp nozarēm, tā arī starp fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem. Grantu sadale, pēc zinātnieku domām, ir nepārdomāta, sadrumstalota, nevis koncentrēta uz izvirzītajām prioritātēm.
OSI pārstāvji pauda atbalstu iespējami drīzākai likumprojekta “Par zinātnisko darbību” un Augstskolu likuma grozījumu pieņemšanai. Ministre aicināja zinātniekus aktīvāk un laikus paust savu viedokli, vēlams, pirms likuma pieņemšanas.
Institūta zinātniskās produkcijas eksports dotu lielu ieguldījumu Latvijas nacionālā kopprodukta pieaugumā, kā arī sekmētu zinātnē bāzētas ekonomikas attīstību, tādēļ nepieciešams lielāks valsts atbalsts prioritārajiem zinātnes virzieniem.
OSI zinātniskās darbības virzieni ir zāļu vielu konstruēšana un organiskās sintēzes, farmakoloģiskie un bioloģiskie pētījumi, klīniskie pētījumi, jaunas organiskās sintēzes tehnoloģijas un to lietojums. OSI ir plaši attīstīta sadarbība ar ārvalstu partneriem.

Laila Spaliņa, ministres padomniece komunikāciju lietās

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!