• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumi Nr. 294 "Noteikumi par vietu nosaukumu, iestāžu, sabiedrisko organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumu un pasākumu nosaukumu veidošanu un lietošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2000., Nr. 302 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.295

Noteikumi par vārdu un uzvārdu rakstību un identifikāciju

Vēl šajā numurā

29.08.2000., Nr. 302

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 294

Pieņemts: 22.08.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.294

Rīgā 2000.gada 22.augustā (prot. Nr.39 48.§)
Noteikumi par vietu nosaukumu, iestāžu, sabiedrisko organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumu un pasākumu nosaukumu veidošanu un lietošanu
Izdoti saskaņā ar Valsts valodas likuma 18.panta piekto daļu
I. Vispārīgais jautājums
1. Šie noteikumi nosaka:

1.1. Latvijas vietu nosaukumu (turpmāk — vietvārdi) veidošanas un lietošanas kārtību;

1.2. Latvijas teritorijā dibināmo iestāžu, sabiedrisko organizāciju un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumu veidošanas un lietošanas kārtību;

1.3. Valsts valodas likuma 11.panta pirmajā un otrajā daļā noteikto pasākumu nosaukumu veidošanas un lietošanas kārtību.
II. Vietvārdu veidošana un lietošana
2. Latvijas vietvārdi veidojami un lietojami latviešu valodā, bet Lībiešu krasta teritorijā - arī lībiešu valodā.
3. Katrai administratīvajai teritorijai, apdzīvotai vietai, ielai un nekustamajam īpašumam var būt tikai viens oficiālais nosaukums.
4. Latviešu valodā rakstītos oficiālos dokumentos vietvārdus raksta saskaņā ar latviešu valodas normām (ievērojot arī vietvārdu rakstības un lietošanas tradīcijas). Cita veida tekstos un kartēs vietvārdu rakstībā var ņemt vērā attiecīgā novada vietvārdu lietošanas un pieraksta īpatnības un tradīcijas.
5. Juridiski identi ir:

5.1. vienādi rakstīti vietvārdi;

5.2. vietvārdi, kuru rakstībā ir tikai:

5.2.1. tādas atšķirības, kas izriet no dažādu laikposmu pareizrakstības normām un pieraksta tradīcijām;

5.2.2. atšķirības, kuru rašanās saistīta ar vietvārdu pieraksta formas precizēšanu;

5.3. atšķirīgi vietvārdi, kas nomainījuši viens otru oficiālā pārdēvēšanā kā viena un tā paša ģeogrāfiskā objekta nosaukumi.
6. Ja vietvārda pieraksta forma tiek precizēta, īpašumtiesību dokumentos un personu apliecinošos dokumentos vietvārda ierakstu nemaina, ja vien to nepieprasa dokumenta īpašnieks vai personu apliecinoša dokumenta turētājs. Vietvārda precizēto formu lieto visos pēc precizēšanas sastādītajos oficiālajos dokumentos.
7. Citu valstu vietvārdus latviešu valodā raksta iespējami tuvu to izrunai oriģinālvalodā, izņemot gadījumus, kad latviešu valodā tradicionāli tiek lietota no oriģinālvalodas atšķirīga forma. Šos vietvārdus, izņemot nelokāmos, iekļauj latviešu valodas gramatiskajā sistēmā (ar vīriešu vai sieviešu dzimtes vienskaitļa vai daudzskaitļa galotni), ievērojot attiecīgās valodas īpašvārdu atveides noteikumus un latviešu valodas normas.
8. Ekspertu atzinumus pēc fizisko vai juridisko personu lūguma sniedz:

8.1. Valsts zemes dienests — par vietvārdu identitāti;

8.2. Valsts valodas centrs — par vietvārdu pareizrakstību.
III. Iestāžu, sabiedrisko organizāciju un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumu veidošana un lietošana
9. Latvijas teritorijā dibināmo valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu un tiesu sistēmai piederīgo iestāžu, valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī uzņēmējsabiedrību, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, nosaukumus veido un lieto latviešu valodā, izņemot citos likumos noteiktos gadījumus. Lībiešu krasta teritorijā šos nosaukumus var veidot un lietot arī lībiešu valodā.
10. Šo noteikumu 9.punktā minēto institūciju nosaukumus (institūciju apzīmējumi, kas lietojami to identifikācijai juridiskas personas statusā) valsts valodā veido un raksta saskaņā ar latviešu valodas normām. Simboliskajos nosaukumos var izmantot arī jaundarinājumus, kas iekļaujas latviešu valodas skaņu un formu sistēmā, kā arī klasisko valodu vārdus vai teicienus, kas tradicionāli lietoti daudzu tautu kultūrā.
11. Sabiedrisko organizāciju, privāto organizāciju un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumu rakstībā sabiedriski administratīvās uzraudzības ietvaros lietojami vienīgi latviešu valodas vai latīņu alfabēta burti. Nosaukumos nedrīkst lietot sabiedrisko tikumību aizskarošus vārdus un izteicienus.
12. Citu institūciju nosaukumus vai personvārdus (vārdu kopā ar uzvārdu) uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumos drīkst izmantot tikai ar šo institūciju vai personu rakstisku atļauju. Ja vairākām personām ir vienāds personvārds, tā izmantošanai pietiek ar vienas šādas personas atļauju.
13. Atzinumu par iestāžu, sabiedrisko organizāciju un uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) nosaukumu atbilstību latviešu valodas normām un citām ar šo noteikumu prasībām saistītām normām sniedz Valsts valodas centrs.
IV. Pasākumu nosaukumu veidošana un lietošana
14. Valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu un tiesu sistēmai piederīgo iestāžu, valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī uzņēmējsabiedrību, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, rīkoto pasākumu nosaukumus veido un lieto valsts valodā.
15. Ja valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu un tiesu sistēmai piederīgo iestāžu, valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī uzņēmējsabiedrību, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, rīkotajos pasākumos kā darba valoda tiek lietota viena vai vairākas svešvalodas, pasākuma nosaukumu var veidot visās darba valodās, bet nosaukumam valsts valodā ierādāma galvenā vieta.
V. Noslēguma jautājumi
16. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.septembri.
17. Šo noteikumu 11.punkts attiecībā uz nosaukumu rakstību ar latīņu alfabēta burtiem stājas spēkā ar 2001.gada 1.janvāri.
Ministru prezidents A.Bērziņš

Tieslietu ministre I.Labucka

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!