• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slovēnija ratificējusi konstitucionālo līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2005., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vai struktūrfondi veicina Latvijas ilgtspējīgu attīstību?

Vēl šajā numurā

08.02.2005., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Slovēnija ratificējusi konstitucionālo līgumu

Pagājušajā nedēļā Slovēnijas parlaments teicis “jā” Līguma par konstitūciju Eiropai (turpmāk – konstitucionālais līgums vai ES konstitūcija) ratifikācijai. Par konstitūcijas ratifikāciju balsoja 79 no 90 deputātiem. Tikai viens Slovēnijas parlamentārietis balsojis pret svarīgo dokumentu. Slovēnijas likumdošana paredz, ka par konstitucionālā līguma ratifikāciju bija jānobalso divām trešdaļām deputātu.

LUBLANA.PNG (107376 bytes)
Skats uz Slovēnijas galvaspilsētu Ļubļanu
Avots: Eiropas Komisijas Audiovizuālā bibliotēka

Lai gan Slovēnijas parlamenta atbalsts bija pārliecinošs, vairāki deputāti izteica kritiku, jo lēmums pieņemts lielā steigā, bez diskusijām. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Eiropas Savienības konstitūciju atbalsta ne tikai parlaments, bet arī lielākā daļa valsts iedzīvotāju. Pirms mēneša publicētā aptauja liecina, ka atbalstu konstitūcijai pauduši 54% Slovēnijas pilsoņu.
Slovēnijas parlamenta pozitīvo balsojumu apsveikusi Eiropas Savienības institucionālo attiecību un komunikācijas komisāre Margota Vallstrema. “Slovēnija rāda pārliecinošu signālu pārējām ES dalībvalstīm. Konstitūcija dos daudz pozitīvu lietu.”
Līdz ar Slovēnijas jāvārdu konstitūcija ratificēta jau trīs ES dalībvalstīs. Pērn līgumu ratificēja Lietuva un Ungārija. Līdz šim izšķirošo lēmumu pieņēmuši attiecīgo valstu parlamenti. Pirmais referendums par līguma ratifikāciju gaidāms jau pavisam drīz – 20. februārī – Spānijā. Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero izteicis cerību, ka Spānijas tauta rādīs pozitīvu piemēru pārējām ES valstīm.
Konstitucionālais līgums ratificējams visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Citās valstīs par līguma ratifikāciju lemj tauta, citās – parlaments. Konstitūcijas spēkā stāšanās iecerēta 2006.gadā. Tas nozīmē, ka līdz nākamā gada novembrim tai jābūt ratificētai visās valstīs.

“LV” informācija

Uzziņai:

Valstis, kurās par konstitucionālā līguma ratifikāciju gaidāmi referendumi:
• Čehija;
• Dānija;
• Francija;
• Īrija;
• Luksemburga;
• Nīderlande;
• Spānija;
• Portugāle;
• Lielbritānija.

Avots: BBC

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!