• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Nodokļu atvieglinājumi Igaunijā pievilina kaimiņus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2000., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pārdzīvoja atentātu pirms diviem gadiem"

Vēl šajā numurā

25.08.2000., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Nodokļu atvieglinājumi Igaunijā pievilina kaimiņus"

"Äripäev"

— 2000.08.21.

 

Lietuvas un Latvijas varas orgāni atzīmē, ka to biznesmeņi, lai izvairītos no vietējiem nodokļiem, ir sākuši reģistrēt savus uzņēmumus Igaunijā, kā ierobežošanai tiek gatavoti aizsardzības pasākumi.

Lietuvas nodokļu inspekcija atzīmē, ka biznesmeņi, lai nebūtu jāmaksā savās mājās 24% uzņēmumu ienākumu nodoklis, ir sākuši reģistrēt savus uzņēmumus Igaunijā, kur investīcijas ir atbrīvotas no nodokļiem. Tā piektdien teica inspekcijas ārējo sakaru nodaļas vadītājs Jevgeņijs Soldotkovs. "Mēs pašlaik noskaidrojam Igaunijas nodokļu likuma iespaidu uz nodokļu ieņemšanu Lietuvā, lai izstrādātu pasākumus kontrolei un likumu mainīšanai," teica Soldotkovs.

Arī Latvijas Ekonomikas ministrijas nodokļu politikas nodaļā apstiprināja, ka arī Latvijas uzņēmēji lielos apjomos var pārnest savas finansu operācijas uz Igauniju, lai izmantotu nodokļu atvieglinājumus. "Ministrija apsver priekšlikumu par Latvijas un Igaunijas līguma par neaplikšanu ar dubultnodokļiem mainīšanu vai vietēju administratīvu pasākumu ieviešanu, lai novērstu to, kad Latvijas uzņēmēji, izmantojot Igaunijas likumus, atstāj nodokļus nemaksātus," teica ierēdnis, kurš vēlējās palikt nepazīstams.

Lietuvas vēstniecības Igaunijā pirmais sekretārs Tomass Irnivs teica, ka viņam līdz šim trūkst ziņu par Igaunijā esošajiem uzņēmumiem ar Lietuvas kapitālu. Irnivs teica, ka viņš pagājušajā nedēļā nosūtījis Igaunijas uzņēmumu reģistram pieprasījumu par Lietuvas izcelsmes uzņēmumiem, uz ko cer šonedēļ saņemt atbildi.

Kā Latvijas, tā Lietuvas ierēdņi apstiprināja, ka viņi līdz oktobra sākumam, kad Latvijā notiks triju Baltijas valstu finansu ministriju speciālistu un OSCD kopēja sanāksme nodokļu politikas un ar dubultnodokļiem neaplikšanas jautājumos, savāks materiālus par saviem uzņēmējiem, kas izmanto Igaunijas nodokļu vidi.

Problēmas par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līgumu par neaplikšanu ar dubultnodokļiem pārskatīšanu līdz šim nav bijis, jo jautājums ir tikai par līgumu interpretēšanu, teica Igaunijas finansu ministrijas nodaļas vadītāja Lemmi Oro. "Pēc jaunā nodokļu likuma pieņemšanas Igaunijā nekas būtiski nav mainījies," skaidroja Oro. "latviešiem un lietuviešiem ir grūti pierast pie principa, ka peļņa tiek aplikta ar nodokļiem tikai pēc sadalīšanas."

Uzņēmumu investīciju atbrīvošana no ieņēmumu nodokļa Igaunijā saņēma dienvidu kaimiņu asu kritiku jau pagājušajā gadā, kad Finansu ministrija sagatavoja jauno likumu par uzņēmumu ienākumu nodokli. Līgums par izvairīšanos no dubultnodokļiem bija viens no pirmajiem Baltijas valstu savstarpējiem līgumiem ekonomikā.

Andress Reimers

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!