• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Policijas viedoklis: mafijas bumbas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2000., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10071

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pret "Rimi" vērsta terora bumba"

Vēl šajā numurā

25.08.2000., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Policijas viedoklis: mafijas bumbas"

"VG"

— 2000.08.18.

 

Nolūks bija nogalināt: abas bumbas bija noslēptas bagāžas uzglabāšanas vietās pie ieejas. Tomēr norvēģu tirdzniecības centrā Rīgā neviens dzīvību nezaudēja.

Policija domā, ka jāvaino latviešu mafija. Norvēģis, kurš strādā ICA/RIMI ķēdē, ir starp 21 ievainoto.

— Viņam ir ievainotas kājas un ir otrās — trešās pakāpes apdegumi, bet mēs tiekam galā labi — saka Pērs Venbakens (43 gadi), Group Four Securitas (drošības centrs) vadītājs.

Viņa meita bija centrā, kad bumbas sprāga, bet nav cietusi.

 

Pārpilns

Linstow–Varner tirdzniecības centrs Rīgas vecpilsētā vakar pēcpusdienā bija pircēju pārpilns. Drošības centrāles pulkstenis rādīja 17.29.11, kad pirmā bumba eksplodēja centra bagāžas glabātuvē blakus galvenajai ieejai.

10 minūšu vēlāk, apjukuma vidū un kamēr sargi dzenāja cilvēkus ārā no centra, atkal sprāga tajā pašā vietā. Šī eksplozija bija pat spēcīgāka.

— Šis ir terora gadījums. Bumbas bija novietotas tā, lai nogalinātu pēc iespējas vairāk cilvēku, vakar vakarā sacīja Latvijas iekšlietu ministrs Mareks Segliņš.

Viņš sasauca valdības tikšanos pāris stundu pēc bumbu sprādzieniem-visnopietnākās terorisma akcijas Latvijā kopš tās atbrīvošanās no Padomju savienības 1991. gadā.

 

Jauns sprādziens

Amerikānis Kens Nokss–Vūsijs sēdēja kādā ielas kafejnīcā 20 metru no ieejas, kad notika sprādziens:

— Mēs dzirdējām sprādzienu, bet neticējām, ka tā ir eksplozija. Pēc 10 minūtēm mēs atkal izdzirdējām jaunu sprādzienu, kas noteikti bija eksplozija, — saka amerikānis.

Pirmais, ko viņš redzēja, bija stipri savainots vīrietis ar deformētu kāju, kas gulēja asins peļķē centra galvenās ieejas priekšā. Noks–Vūsijs domājis, ka viņš nokritis no jaunās ēkas pie ieejas, ka viņu aizmetis trieciena vilnis.

Pēc policijas teiktā, trīs no 21 cietušā ir ļoti smagi ievainoti.

— Mēs nezinām, kas aiz tā stāv, — teica Rīgas Kriminālpolicijas vadītājs Valdis Pumpurs pēc sprādzieniem.

 

Viegli ievainots

Viņš ieradās centrā pēc pirmā sprādziena un tika viegli ievainots otrā sprādziena laikā.

— Trieciena vilnis bija tik spēcīgs, ka logi centra otrā pusē tika izsisti, saka Pērs Venbakens, kas ieradās dažas minūtes vēlāk.

Bagāžas glabātuves kiosks ir pilnīgi sabojāts, tāpat arī nelielā aptieka un bankas filiāle, kas atradās aiz sienas.

Bet ne "Rimi", veikals pretējā pusē, ne "Narvesen" kiosks un parfimērijas veikals "Clinique", kurš atrodas dažus metrus no centra ieejas, netika materiāli bojāts.

Bet vairāki "Rimi" darbinieki tika ievainoti. Asaras tecēja, kamēr viņi cits citu mierināja uz ietves centra ārpusē, bet policija neļāva viņiem runāt ar žurnālistiem. Latvijas prezidente Vaira Vīķe- Freiberga vakar vakarā nosodīja bumbu akciju ar spēcīgiem vārdiem:

— Tā ir gļēva un ļauna darbība, — viņa teica.

Policijas preses sekretārs Kriss Leiškalns domāja, ka bumbas ir bijusi teroristu akcija, lai nestu nāvi un iedvestu bailes, bet iespējams arī biznesa nolūks.

— Šo sprādzienu pamatā var būt ekonomiskā noziedzība. Šeit, Latvijā, ir cilvēki, kuri īsteno savu biznesu dīvainā veidā, — teica Leiškalns ziņu aģentūrai AFP.

Securitas vadītājs Pērs Venbakens pašreiz jūtas drošs, ka tas nebija uzbrukums norvēģu interesēm, kā īpašniekiem un centra vadītājiem:

— Šeit, Rīgā ir 10 reižu mierīgāk nekā Oslo. Bet esmu ņēmis vērā, ka pēdējā laikā ir vairāki nemieri Krievijā, — saka Venbakens.

Jorgens Johansons un

Alfs Bjarne Johansens

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!