• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2005. gada 20. janvāra stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2005., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Krievijas Permas apgabala ekonomisko sadarbību

Vēl šajā numurā

27.01.2005., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2005. gada 20. janvāra stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, mēs uzsākam ziemas sesiju.
Šodien ir 20.janvāris. Atcerēsimies 20.janvāri pirms 14 gadiem. Toreiz, tajās aukstajās un baigajās dienās, galvenais bija likt pasaulei saprast, ka būt brīvai, neatkarīgai valstij – tā ir mūsu griba un mūsu vēlēšanās. Tautas īpašā vienotība un kopības sajūta barikāžu dienās, sabiedrības un varas savstarpējās uzticēšanās sajūta, mūsu gara spēks un sirds gudrība, tautas asins balss un brīvības alkas izšķīra mūsu valsts nākotni.
Šorīt, barikāžu aizstāvju atceres dienā, es lūdzu – ar klusuma brīdi pieminēsim un godināsim ikvienu, kas atdeva savu dzīvību par mūsu ticību Latvijai, valsts neatkarības atjaunošanai. (Klusuma brīdis.) Paldies.
Cienījamie kolēģi, sākam izskatīt Saeimas 20.janvāra sēdes darba kārtību!
Pirms izskatām sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Stepaņenko, Stalidzānes, Feldmanes, Petera un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 20.janvāra sēdes darba kārtībā un iekļaut lēmuma projektu “Par deputāta Pāvela Maksimova atsaukšanu no Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības maiņu? Nav.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 20.janvāra Saeimas sēdes darba kārtībā un kā darba kārtības 1.jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Madara Lasmaņa 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.” Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas 20.janvāra sēdes darba kārtībā un iekļaut lēmuma projekta “Par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Ziemeļu investīciju bankas Kontroles komitejā” izskatīšanu. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 20.janvāra sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās 23.punktu – likumprojektu “Grozījumi Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta. Paldies.
Sākam izskatīt darba kārtību.
Pirmais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Madara Lasmaņa 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Jāņa Reira iesniegumu par to, ka viņš noliek deputāta mandātu uz ministra amata pienākumu pildīšanas laiku.
Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ir Madars Lasmanis. Komisija ir saņēmusi Madara Lasmaņa iesniegumu, ka viņš piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Madara Lasmaņa 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Madaru Lasmani nodot svinīgo solījumu.
M.Lasmanis (JL).
Es, Madars Lasmanis, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsot par lēmuma projektu par Madara Lasmaņa 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –85, pret –1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Lūdzu Madaru Lasmani ieņemt vietu Saeimas plenārsēžu zālē.
Mēs pateicamies deputātam Jānim Reiram par paveikto darbu laikā, kad viņš pildīja deputāta pienākumus.
Turpinām izskatīt darba kārtību.
Cienījamie kolēģi! Tehnisku iemeslu dēļ – tādēļ, ka ir jāpārinstalē balsošanas iekārta, Prezidijs izsludina pārtraukumu –15 minūtes. Satiekamies zālē pulksten 9.20.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Cienījamie kolēģi! Pirms mēs turpināsim tālāk sēdi, es lūdzu vēlreiz visiem deputātiem reģistrācijas kartes ievietot balsošanas tehnikā!
Sēdes vadītāja.
Turpināsim izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.
Saeimas Prezidijs ierosina Nacionālās drošības komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Finanšu nodrošinājuma likums” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Vai deputātei Feldmanei ir kas sakāms par procedūru? Nav.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Finanšu instrumentu tirgus likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Komercķīlas likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Māra Grīnblata, Pētera Tabūna, Dzintara Rasnača, Jura Dobeļa un Imanta Kalniņa iesniegto likumprojektu “Par dzīvokļa īpašuma tiesību piešķiršanu Andrejam Eglītim” nodot Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.
Par likumprojekta nodošanu komisijai pieteicies runāt deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Tā nu ir tīri simboliski sanācis, ka reizē ar to, ka mēs šodien godinām barikāžu aizstāvjus, mēs varam godināt arī cilvēku, kura nopelni – īpašie nopelni Latvijas labā – ir neapstrīdami.
Un šodien Saeimai ir jāpauž sava attieksme pret patiesu Latvijas patriotu, pret mūsu latviešu tautas izcilo dzejnieku Andreju Eglīti.
Andrejs Eglītis ir dzīvojis ilgu piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem bagātu mūžu. Un viņa dzeju mēs pat okupācijas laikā šeit, Latvijā, pazinām, jo mums bija šī iespēja piekļūt arī informācijai ārpus dzelzs aizkara.
Un, ja jūs atceraties to ļoti populāro grāmatu “Latviešu tautas piedzīvojumi”, kuras autors ir Uldis Ģērmanis, tad gandrīz katras nodaļas sākumā tur bija Andreja Eglīša dzejas rindas. Nerunāsim par daudziem citiem dzejas darbiem, ar kuriem mūs ir iepriecinājis izcilais dzejnieks.
Ja jau mums, Saeimai, ir noteiktas tiesības lemt par to cilvēku, kam ir īpaši nopelni Latvijas labā, atbalstīšanu, tad šķiet, ka šeit ir īstais brīdis šo atbalstu izteikt arī mūsu izcilajam dzejniekam. Gribētu atgādināt, ka vairākkārt mēs šeit, Saeimā, esam piešķīruši pilsonību, Latvijas Republikas pilsonību dažādiem cilvēkiem arī par īpašiem nopelniem. Un reizēm Saeima ir pārcentusies, piešķirot pilsonību par acumirklīgi kaut ko izdarītu, un vēlāk šie cilvēki ir atteikušies no šādā veidā iegūtās Latvijas Republikas pilsonības.
Tātad, ja ir runa par īpašiem nopelniem Latvijas labā un par to, ka šos nopelnus Saeimai vajadzētu ņemt vērā, tad ir arī tas jādara praktiski.
Apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ir sagatavojusi likumprojektu, kur tieši ir paredzēta šāda mūža ieguldījuma vērtēšana, kur ir paredzēts tas, kas pienākas cilvēkam par īpašiem nopelniem Latvijas labā.
Gribētu arī aicināt, ja gadījumā šis dokuments nonāks līdz komisijai, jo ātrāk komisija to pieņems un iesniegs Saeimā, jo labāk. Jo viss tas, kas tur nesen ir skanējis ap dažādiem tur dzīvokļu jautājumiem, nedrīkst skart mūsu izcilo dzejnieku, un liksim viņam mieru un pateiksim paldies par to, ko viņš ir mūsu valsts labā darījis. Tā ka es ceru, ka vismaz katrs kārtīgs latvietis būs priecīgs atbalstīt šādu projektu.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Aleksandrs Golubovs. (Starpsaucieni no zāles: “Būtu nu labāk klusējis! Ej labāk uz kafejnīcu!”)
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Es negribu apstrīdēt, vai ir nopelni, vai nav nopelni. Bet šis cilvēks ir Latvijas Republikas pilsonis, par to, ka viņš šeit dzīvoja un bija Latvijas Republikas pilsonis, par to, ka viņš bija represēts arī, viņš saņēma savus sertifikātus un var privatizēt savu dzīvokli, cik viņš grib. Tas ir pirmais.
Un otrais. Ja nu šo dzīvokli jūs gribat piešķirt tieši šim cilvēkam, varbūt padomāsim arī par to, ka tie, kas dzīvo pašreiz denacionalizētās mājās un denacionalizētos dzīvokļos, viņiem arī ir nopelni Latvijas labā, un nopelni viņiem ir sakarā ar to, ka viņiem atņem tos dzīvokļus un viņiem mēs kaut kādā veidā dzīvokļus nepiešķiram. Nedarīsim nevienlīdzību un nedarīsim vēl to, ka es līdz šim momentam nezinu, kam pieder tā dzīvojamā māja un kāpēc līdz šim momentam tie paši tēvzemieši nepiedāvāja nacionalizēt to dzīvokli un kaut kādā veidā tikai pēc tam to piešķirt. Tā ka balsojiet, lūdzu, pret!
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – 6, atturas – 6. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Eiropas Savienības un Islandes Republikas, un Norvēģijas Karalistes līgumu par to, kā piemērot dažus 2000.gada 29.maija Konvencijas par Eiropas Savienības dalībvalstu savstarpēju palīdzību krimināllietās un tās 2001.gada Protokola noteikumus” nodot Ārlietu komisijai, Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju!
Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Lindai Mūrniecei.
L.Mūrniece (JL).
Lūdzu likumprojektu nodot arī Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijai.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem iebildumu nav, tad likumprojekts tiks nodots arī šai komisijai.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – nav, atturas – 6. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Sadarbības nolīgumu starp Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Šveices Konfederāciju, no otras puses, par cīņu pret krāpšanu un citām nelikumīgām darbībām, kas apdraud to finanšu intereses” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Ārlietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas –nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Andreja Klementjeva, Jāņa Jurkāna, Vitālija Orlova, Aleksandra Bartaševiča un Jāņa Urbanoviča iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.
Deputāts Jānis Lagzdiņš ir pieteicies runāt “par” vai “pret”? “Pret”. Lūdzu.
J.Lagzdiņš (TP).
Godātie kolēģi deputāti! Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija daudzkārt ir izskatījusi komisijas sēdēs jautājumu par to, kā reglamentēt dzīvojamo māju apsaimniekošanu. Kolēģi no kreisā spārna ierosina veikt tikai vienu soli, proti, noteikt sodus tām personām, kuras nevīžīgi apsaimnieko savus namīpašumus. Diemžēl kā juristam man jāsaka, ka šobrīd šādus sodus noteikt mēs nevaram, jo joprojām ne valdībā, ne Saeimā nav izstrādāts un pieņemts likums par dzīvojamo māju apsaimniekošanu, kas būtu īpaši nepieciešams normatīvais akts, ņemot vērā to, ka šobrīd mūsu valstī ir privatizēti vairāk nekā 300 000 dzīvokļu. Faktiski daudzas lielas daudzdzīvokļu mājas ir privatizētas, un nav nekādas kārtības un sistēmas ar šo māju apsaimniekošanu. Un tādējādi kolēģu ierosinājums pēc būtības ir ļoti labs, bet pāragrs.
Tādēļ es aicinātu atturēties no šā likumprojekta pieņemšanas!
Sēdes vadītāja.
“Par” pieteicies runāt deputāts Boriss Cilevičs.
B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Ar visu cieņu pret Lagzdiņa kunga juridiskajām zināšanām, tomēr nekādā gadījumā nevaru piekrist viņa argumentācijai.
Mēs visi ļoti labi zinām, un man acīmredzot nevajag stāstīt jums par to, cik sāpīga ir šī problēma ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Faktiski mēs sakām: “Jā, mēs nevaram jūs aizstāvēt, tāpēc ka mēs neizpildījām savu darbu, ka mēs neizstrādājām attiecīgu likumdošanu!” Un es uzskatu, ka tas vienkārši nav godīgi. Jo tas ir ļoti slikti, ja Saeima, ja likumdevējs skaidri nostājas vienā pusē – vai namīpašnieku, vai īrnieku. Mums jāizstrādā godīgi spēles noteikumi, un tieši to mēs arī nedarām. Jā, mēs visi atceramies par visu to jampadraci ap īres griestiem un tā tālāk. Kaut kāds kompromiss ir panākts. Mēs visi, tiekoties ar vēlētājiem, īpaši pirms vēlēšanām, izsakām savu sašutumu un līdzjūtību šiem cilvēkiem, kas tiek izlikti no denacionalizētajām mājām. Viņiem nav vajadzīga mūsu līdzjūtība! Viņiem ir vajadzīga mūsu rīcība!
Un mums ir viens konkrēts priekšlikums, kā mēs kā likumdevējs varam aizstāvēt šo cilvēku intereses un tiesības. Un faktiski šis likums par māju apsaimniekošanu nebūt nav vajadzīgs, jo šeit viss ir pateikts. Runa ir vienkārši par to, lai abas puses godīgi pildītu sava līguma nosacījumus, jo šobrīd situācija ir nesimetriska. Jo, ja īrnieks nepilda līguma nosacījumus, nespēj apmaksāt šo dzīvokli, viņš vienkārši tiek izlikts no dzīvokļa. Savukārt, ja namīpašnieks nepilda savas saistības, nekādas sankcijas pret viņu pielietot nevar. Un tas nav godīgi!
Nekādu revolūciju mēs neiesakām. Mēs iesakām ļoti vienkāršu lietu – noteikt ar likumu mehānismu, kā panākt, lai ne tikai īrnieki, bet arī namīpašnieki pildītu savas saistības, kas ir noteiktas līgumā. Tas ir tīri tirgus mehānisms. Te nav nekāda sociālisma, nekāda voluntārisma. Tas ir pilnīgi normāli!
Un, zinot, cik zinošs un pieredzējis jurists ir Lagzdiņa kungs, man rodas zināmas šaubas, ka mēs nevis meklējam ceļus, kā atrisināt šo problēmu, bet mēs meklējam ieganstus, lai to nerisinātu, lai netieši aizstāvētu tomēr namīpašniekus, nevis īrniekus. Pilnīgi skaidrs, ka visas partijas ir ieinteresētas sponsoru atbalstā, un nav nekāds noslēpums, ka tieši namīpašnieki ir tie, kas var būt partiju sponsori, nevis īrnieki. Būsim godīgi taču!
Tāpēc es aicinu jūs atbalstīt šo priekšlikumu. Mēs jau izveidojām īres valdes, bet tās šobrīd ir absolūti “bezzobainas”. Mums ar likumu jānodrošina vismaz kaut kādas sankcijas par īres valžu lēmumu nepildīšanu. Un es gribu pateikt pilnīgi atklāti: tie, kas balsos pret šo priekšlikumu, izvairīsies no sava pienākuma pildīšanas. Un pēc tam jūs varat skaidrot ļoti ilgi, kā jūs rūpējaties par īrnieku interesēm. Diez vai jums noticēs!
Es vēlreiz aicinu jūs tomēr atbalstīt šo priekšlikumu!
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Viens deputāts ir runājis “par”, viens  – “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 56, atturas – 14. Likumprojekts komisijām nav nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts nodots komisijām.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības vienošanās par Baltijas bataljonu denonsēšanu” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta iesniegšanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 92, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Meža likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas –nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –82, pret – 6, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Pirms mēs tālāk izskatām sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Slaktera, Brigmaņa, Lagzdiņa, Breša, Muižnieces, Šmita un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas 20.janvāra Saeimas sēdes darba kārtībā, sadaļā “Prezidija ziņojumi” pirms iesniegtā lēmuma projekta “Par Krievijas Federācijas politiku un tās prezidenta izteikumiem” iekļaut izskatīšanai Saeimas lēmuma projektu “Par atbalstu Valsts prezidentes izstrādātajai deklarācijai”
“Par” pieteicies runāt... Par darba kārtības izmaiņu pieteicies runāt deputāts Jānis Lagzdiņš.
J. Lagzdiņš (TP).
Kolēģi deputāti! Runāšu īsi un skaidri. Latvijas iekšpolitikai un ārpolitikai jābūt konsekventai, drosmīgai un vienotai. Man kā Augstākās padomes un visu iepriekšējo Saeimu deputātam ir bijusi iespēja diemžēl praksē pārliecināties, ka daudz ko labu savai valstij mēs neesam varējuši sasniegt tādēļ, ka neesam bijuši vienoti.
Pēdējās dienās daudz sabiedrības un arī politiķu vidū ir runāts par to, kā vērtēt Valsts prezidentes 12.janvāra deklarāciju, ar kuru Valsts prezidente ļoti izsvērti, vēsturiski argumentēti, politiski korekti un drosmīgi ir griezusies pie Rietumvalstu un citu demokrātisko valstu vadītājiem ar aicinājumu izvērtēt okupācijas periodu Latvijā un citus mums tik ļoti svarīgus vēsturiskus faktus.
Tautas partijas pozīcija ir ļoti vienkārša. Lai mēs varētu panākt okupācijas fakta atzīšanu, Otrā pasaules kara vēsturisko notikumu, kas radīja tik svarīgas pārmaiņas Latvijas vēsturē, izvērtēšanu, ir nepieciešams Valsts prezidentes izstrādātajai deklarācijai, ja tā varētu teikt, vēl piedot lielāku svaru, parlamentāru svaru, lielāku starptautisku nozīmi, un tādējādi Tautas partija ir izstrādājusi, saskaņojusi un informējusi arī koalīcijas partnerus un saņēmusi no lielākās daļas koalīcijas partneriem tiešu atbalstu. Diemžēl ne visu, un tādēļ Tautas partija ierosina pieņemt ļoti vienkāršu lēmumu, ar kuru mēs varētu nodemonstrēt valdības, Valsts prezidenta institūcijas un Saeimas vienotību šajā ļoti svarīgajā ārpolitiskajā jautājumā.
Un tādējādi mēs ierosinām pieņemt šādu lēmuma projektu, ka Saeima nolemj izteikt atbalstu Latvijas Republikas Valsts prezidentes izstrādātajai un 2005.gada 12.janvārī izplatītajai deklarācijai un uzskata to par principiāli svarīgu Latvijas sarežģītās vēstures skaidrošanai pasaulē, panākot Latvijas okupācijas fakta starptautisku atzīšanu.
Otrkārt, kas ir ļoti svarīgi, manuprāt, ka mēs aicinām to izvērtēt parlamentārā līmenī Eiropā un citās demokrātiskās valstīs, un proti, aicināt Eiropas Savienības un citu demokrātisko valstu parlamentus paust atbalstu Latvijas Republikas Valsts prezidentes izstrādātajai un Saeimas atbalstītajai deklarācijai, veicinot izpratni par Otrā pasaules kara un totalitāro režīmu sekām Eiropā.
Es aicinātu kolēģus būt vienotiem un atbalstīt šī projekta iekļaušanu darba kārtībā un pēc iespējas ātrāku pieņemšanu parlamentā.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Vladimirs Buzajevs. Pret darba kārtības izmaiņu.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Pēdējā brīdī šeit, Saeimā, parādījās šis dokuments. Kādēļ tik pēkšņi mums ir nepieciešams pieņemt diezgan svarīgu lēmumu, ja pēc Satversmes mēs esam ne prezidentāla, bet tomēr parlamentāra republika? Bija vienas sievietes viedoklis, ka ir nepieciešams braukt uz Maskavu un svinīgos Krievijas svētkos runāt par okupāciju un tā tālāk. Un kādas ir sekas? Vai kāds tika analizējis, vai tikai šie desmit, kas parakstīja šo vēstuli? Ko mēs gribam no Krievijas saņemt 9.maijā? Protams, parakstīt robežlīgumu. Un vai ir Ārlietu ministrijas slēdziens? Ja mēs pieņemsim un apstiprināsim arī ar Saeimas lēmumu šo prezidentes viedokli, vai tas palīdzēs mums parakstīt svarīgu dokumentu vai ne? Informācijas nav. Un saskaņā ar to nav nekādas nepieciešamības tieši šodien bez Ārlietu ministrijas slēdziena pieņemt šo deklaratīvo, bet ļoti svarīgo dokumentu.
Es aicinu neiekļaut to dienas kārtībā!
Sēdes vadītāja.
Viens deputāts ir runājis “par”, viens – “pret” par darba kārtības izmaiņām. Lūdzu deputātus balsot par darba kārtības izmaiņām, iekļaujot sadaļā “Prezidija ziņojumi” pirms iesniegtā lēmuma projekta “Par Krievijas Federācijas politiku un tās prezidenta izteikumiem” izskatīšanai lēmuma projektu “Par atbalstu Valsts prezidentes izstrādātajai deklarācijai”. Lūdzu zvanu! (Starpsauciens: “Par ko mēs balsojam?”) Mēs balsojam par iekļaušanu darba kārtībā sadaļā “Prezidija ziņojumi”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret – 13, atturas – 9. Lēmuma projekts darba kārtībā ir iekļauts.
Cienījamie kolēģi! Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Krievijas Federācijas politiku un tās prezidenta izteikumiem”. Prezidijs ziņo par to...
Tātad nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par atbalstu Valsts prezidentes izstrādātajai deklarācijai” saskaņā ar iepriekšējo balsojumu. Tātad Prezidijs ziņo par to, ka ir saņemts deputātu Slaktera, Lagzdiņa, Brigmaņa, Breša, Kalniņa, Muižnieces un citu deputātu iesniegums par šāda lēmuma projekta pieņemšanu Saeimā. Vai deputātiem ir iebildumi par lēmuma projekta pieņemšanu? (Starpsauciens: “Ir!”) Ja deputātiem ir iebildumi par lēmuma projekta pieņemšanu, tad saskaņā ar Kārtības rulli Saeima var lemt par to, ka lēmuma projekts tiks izskatīts nākamajā Saeimas sēdē, vai arī par to, ka lēmuma projekts tiek nodots komisijām. Kādi būtu deputātu priekšlikumi?
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam.
J.Lagzdiņš (TP).
Godātie kolēģi deputāti! Iesniedzēju vārdā es aicinātu pieņemt
lēmumu – iekļaut nākamās Saeimas sēdes darba kārtībā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Aigaram Pētersonam.
A.Pētersons (JL).
Komisijai!
Sēdes vadītāja.
Kurai komisijai?
A.Pētersons.
Ārlietu komisijai.
Sēdes vadītāja.
Tātad ir saņemti divi priekšlikumi. Pirmais priekšlikums – iekļaut nākamās sēdes darba kārtībā. Otrais priekšlikums – nodot lēmuma projektu Ārlietu komisijai. Tātad, deputāti, mēs balsojam ieteikumu iesniegšanas kārtībā.
Tātad vispirms par izskatīšanu nākamās sēdes darba kārtībā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 48, pret – 41, atturas – 1. Lēmuma projekts ir iekļauts nākamās sēdes darba kārtībā. Otrs priekšlikums, protams, tātad vairs nav balsojams.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Krievijas Federācijas politiku un tās prezidenta izteikumiem”.
Cienījamie kolēģi! Ir saņemti deputātu Klementjeva, Bartaševiča iebildumi: “Saeimas Kārtības ruļļa 117.panta noteiktajā kārtībā iebilstam pret Saeimas lēmuma projekta “Par Krievijas Federācijas politiku un tās prezidenta izteikumiem” izskatīšanu 20.janvāra plenārsēdē.”
Tātad, cienījamie kolēģi! Ja ir izteikti iebildumi, tātad mums jālemj tieši tāpat kā par iepriekšējo lēmuma projektu. Tātad ir divas iespējas: izskatīt nākamajā sēdē vai arī nodot komisijai. Kādi ir deputātu priekšlikumi?
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Kārlim Šadurskim.
K.Šadurskis (JL).
Lūdzu nodot Ārlietu komisijai.
Sēdes vadītāja.
Tātad ir priekšlikums nodot šo lēmuma projektu Ārlietu komisijai. Vai ir citi priekšlikumi? Lūdzu, deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Lūdzu nodot Ārlietu komisijai, Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Nacionālās drošības komisijai, jo pēc šitāda parlamentā pieņemtā lēmuma mēs varam sagaidīt arī kaut ko stiprāku no mūsu kaimiņiem.
Sēdes vadītāja.
Tātad ir divi priekšlikumi. Tātad nodot Ārlietu komisijai, un otrs priekšlikums – nodot Ārlietu komisijai, Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Nacionālās drošības komisijai.
Balsojam par pirmo priekšlikumu – nodot lēmuma projektu tikai Ārlietu komisijai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 33, pret – 20, atturas – 41. Tātad Ārlietu komisijai šis lēmuma projekts netiek nodots.
Lūdzu deputātus balsot par to, ka lēmuma projekts tiek nodots Ārlietu komisijai, Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Nacionālās drošības komisijai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 31, pret – 15, atturas – 46. Lēmuma projekts komisijām nav nodots. Tātad lēmuma projekts ir noraidīts un nav izskatāms. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – bezalgas atvaļinājuma piešķiršana deputātam Mihailam Pietkevičam.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Pietkeviča iesniegumu ar lūgumu piešķir bezalgas atvaļinājumu šā gada 20. un 27.janvārī. Lūdzu deputātus balsot par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Pietkevičam. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu!
Par – 84, pret un atturas – nav. Bezalgas atvaļinājums deputātam piešķirts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Pētera Dzalbes apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Lūdzu balsot par lēmuma projektu – apstiprināt Pēteri Dzalbi par Augstākās tiesas tiesnesi!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 6, neviens deputāts neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Pāvela Maksimova atsaukšanu no Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – 1, neviens deputāts neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Ziemeļu investīciju bankas Kontroles komitejā”.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Priekšsēdētājas kundze! Kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē atbalstīja... Ziemeļu investīciju bankas Kontroles komitejai atbalstīja vienu kandidatūru – Valdi Dombrovski, ņemot vērā, ka viņam ir pieredze gan Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas darbā, gan finanšu ministra darbā, un, trijiem deputātiem atturoties, pārējie atbalstīja.
Lūdzu atbalstīt viņa kandidatūru!
Sēdes vadītāja.

Cienījamie kolēģi! Gribu atgādināt, ka šis ir slēgts balsojums. Tātad lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu “Par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Ziemeļu investīciju bankas Kontroles komitejā!” Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –71, pret –11, atturas –6. Lēmums pieņemts. Paldies.
Pirms mēs tālāk izskatām sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Liepiņas, Kļaviņa, Strēļa un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu mainīt sēdes darba kārtību un iekļaut lēmuma projektu “Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi pret sēdes darba kārtības izmaiņu? Darba kārtība ir mainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī deputātu Liepiņas, Ceriņas, Mūrnieces, Rībenas, Strēļa un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 20.janvāra sēdes darba kārtībā un iekļaut lēmuma projektu “Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saimnieciskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Nagļa, Stalidzānes, Feldmanes, Strazdiņa un citu deputātu lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 20.janvāra Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut lēmuma projektu “Par deputāta Andreja Radzeviča atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir mainīta.
Kā arī saņemts deputātu Nagļa, Stalidzānes, Feldmanes, Strazdiņa un citu deputātu lūgums – izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot lēmuma projektu “Par deputāta Andreja Radzeviča ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā –deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. Uz otro lasījumu iesniegti šādi priekšlikumi.
1.priekšlikumu Juridiskā komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
2.priekšlikumu ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
3.priekšlikumu –atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
4.priekšlikums. Atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
5.priekšlikumu –atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
6.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 6, atturas – 3. Likums “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par grozījumu Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumā par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanas jomā”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Kiršteins.
A.Kiršteins (TP).
Godājamie deputāti! Uz otro lasījumu mēs neesam saņēmuši nevienu priekšlikumu. Aicinu atbalstīt likumu, kurš dos iespēju mums izvest kodoldegvielu no Salaspils reaktora. Atbildīgā par šo likumu būs Iekšlietu ministrija. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –76, pret –nav, atturas –5. Likums “Par grozījumu Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumā par sadarbību masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršanas jomā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās””. Otrais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā –deputāts Vilnis Edvīns Bresis.
V.E.Bresis (ZZS).
Godātie kolēģi! Izskatām jautājumu par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās. Izskatāmā dokumenta nr.3409-B. Tātad ir izstrādāti un saņemti kopā 5 priekšlikumi.
1. –finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Komisija uzskata par vajadzīgu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
V.E.Bresis.
2.priekšlikums, ko izstrādājis finanšu ministrs Spurdziņa kungs. Komisija uzskata par nepieciešamu atbalstīt tā būtību, bet tomēr papildus precizēt redakciju un noteikt to konkrētāk un precīzāk. Tāpēc lūdzu varbūt neatbalstīt 2.priekšlikumu, bet atbalstīt 3., kuru ir iesniegusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu... Vai deputātiem ir iebildumi? Tātad par 2. un 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
V.E.Bresis.
4.priekšlikumu ir iesniedzis finanšu ministrs Spurdziņa kungs. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
V.E.Bresis.
Tāpat arī 5.priekšlikumu izstrādājusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un, protams, arī atbalsta šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
V.E.Bresis.
Vairs priekšlikumu nav. Lūdzu atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –80, pret –1, atturas –5. Likums “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” pieņemts. Paldies.
Cienījamie kolēģi! Pirms mēs tālāk izskatām darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 20.janvāra sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās līdz turpmākajam komisijas lēmumam 28.punktu – likumprojektu “Grozījums likumā “Par aviāciju””.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Patvēruma likumā”. Trešais lasījums.
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāte Ingrīda Circene.
I.Circene
(JL).
Strādāsim ar dokumentu nr.2488. Likumprojekta trešajam lasījumam saņemti 27 priekšlikumi.
1. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra D.Turlā priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 2.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 1. un 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
2.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
3.priekšlikums – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Turlā priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
4.priekšlikums – Saeimas Juridiskais birojs. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
5.priekšlikums – Saeimas deputāta Cileviča priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Boriss Cilevičs.
B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Es iesniedzu vairākus priekšlikumus šim likumprojektam, un lielākā daļa no tiem tiek noraidīti, apspriežot komisijā. Man ir ļoti žēl, jo faktiski gandrīz visi mani priekšlikumi balstās uz ANO augstā komisāra bēgļu jautājumos rekomendācijām, kas bija pieejamas visiem komisijas deputātiem. Protams, ar ANO Bēgļu konvenciju ir... tā saucamo Ženēvas konvenciju, situācija ir diezgan īpatnēja. Tur nav tāda stingra īstenošanas mehānisma, un dalībvalstīm ir zināmas diezgan plašas robežas, kurās var īstenot tos veidus, kā realizēt šo konvenciju.
Diemžēl mēs izvēlamies tādu minimālistisku ceļu, un es šeit tam neredzu nekādu pamatu. Vai patiešām Latvijā ir pārāk daudz bēgļu? Mēs visi ļoti labi zinām, ka kopš konvencijas ratifikācijas brīža mums kopumā pat desmit bēgļu nav Latvijā. Un var saprast varbūt citas Eiropas dalībvalstis, kurās ir simtiem tūkstošu bēgļu, un patiešām tā ir zināma finansiāla nasta. Mums tādu problēmu nav. Tāpēc man absolūti nav skaidrs, kāpēc mums jāpadara šie nosacījumi vēl stingrāki, nekā tas ir šobrīd. Un tas tiek darīts diezgan demonstratīvi. Es baidos, ka, ja šis likumprojekts tiks pieņemts tādā veidā, kādā tas šobrīd ir, mums vajadzēs atgriezties pie tā, un tas noteikti kaitēs Latvijas starptautiskajam prestižam.
Konkrēti par šo priekšlikumu. Es gribu vienkārši uzdot jautājumu visiem kolēģiem. Mana priekšlikuma būtība ir ierakstīt, ka tomēr bērniem, kuri ir jaunāki par 14 gadiem, pirkstu nospiedumi netiek ņemti. Ja mēs noraidām šo priekšlikumu, vai tas nozīmēs, ka varēs ņemt pirkstu nospiedumus tiem jaunajiem bērniem? Jā vai nē? Cik daudzi no jums zina, vai tas ir iespējams vai nē? Kāpēc es uzdodu šo jautājumu? Tāpēc, ka saskaņā gan ar Eiropas Savienības nosacījumiem, gan ar mūsu pašu likumdošanu, vienalga, tā darīt nedrīkst. Tātad šeit vienkārši tiek atkārtota tā norma, kas jau darbojas Latvijā. Un motivācija, kāpēc komisija šo priekšlikumu noraidīja, ir tieši tāda: tas jau ir ierakstīts citā likumā, un tāpēc nav vērts atkārtoties. Tas ir diezgan apšaubāmi no juridiskā viedokļa, no juridiskās tehnikas viedokļa, bet es apgalvoju, ka ļoti liela daļa cilvēku, kas būs iesaistīti šajā procesā, vienkārši nezina par šo aizliegumu. Un tieši tāpēc to vajadzētu ierakstīt šajā likumā.
Vēl vairāk. Arī personām, uz kurām attiecas šis likums, būtu jāzina savas tiesības un savi pienākumi. Un, protams, viņus būtu jāiepazīstina pirmām kārtām ar šī likuma normām. Un manā skatījumā tas būtu pilnīgi loģiski, ja šī norma tiktu iekļauta arī šajā likumā. Tāpēc es saku – par tādu demonstratīvi stingru likumu, kam praktiskas nozīmes it kā nav, bet mēs demonstrējam, ka Latvija nav labvēlīga valsts bēgļiem, un tas absolūti nav pareizi. Mēs esam Eiropas Savienības sastāvdaļa, mums ir zināmas starptautiskas saistības. Mēs kā likumdevēji nevaram pakļauties tiem mītiem un stereotipiem, ka sabiedrībā diemžēl ļoti bieži tiek sajaukti bēgļi un patvēruma meklētāji ar ekonomiskajiem migrantiem. Tās ir absolūti citas kategorijas, un tās ir mūsu saistības, mūsu pienākums cilvēktiesību jomā.
Es neatkārtošu visu to pašu un netaisos aizstāvēt pārējos manus priekšlikumus, kurus komisija noraidīja, bet tomēr es aicinu jūs atbalstīt šo manu priekšlikumu, un es aicinu jūs tomēr saprast, ka līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā mēs esam ieguvuši ne tikai zināmas tiesības, bet arī zināmus pienākumus.
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Lūdzu, deputāte Ingrīda Circene.
I.Circene.
Šī norma jau ir noteikta Dublinas regulā, un sakarā ar to, ka šī regula jau tiek piemērota, lūdzu neatbalstīt šo priekšlikumu un balsot par komisijas lēmumu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 5. – deputāta Cileviča priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 55, pret – 20, atturas – 6. Priekšlikums ir atbalstīts.
I.Circene.
6. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
7. – Saeimas deputāta Cileviča priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 35, atturas – 5. Priekšlikums nav atbalstīts.
I.Circene.
8. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Turlā priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
9. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
10. – deputāta Cileviča priekšlikums. Neatbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 60, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.
I.Circene.
11. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
12. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Turlā priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
13. – Saeimas deputāta Cileviča priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Protams, Zālamana cienīgs priekšlikums. Vienmēr, kad ir iespēja izmantot cēlas idejas kaut kādu īpatnēju mērķu sasniegšanai, tad arī parādās īpatnēji priekšlikumi.
Ļoti interesants teikums: nepilngadīgam bērnam, kas nav noslēdzis laulību, ir tiesības uzņemt pie sevis no ārvalsts ieradušos māti un tēvu. Līdz šai vietai bija skaidrs. Tā bija. Ko pieliek klāt iesniedzējs? Viņš pieliek klāt arī: no ārvalsts ieradušos adoptētājus. Liek kombināciju, kas dod iespējas šeit nokārtot ar veiklu juristu palīdzību adoptācijas procesu, un pēc tam nav lielu problēmu sameklēt dzīvesvietu, par to vispār nav šaubu, un veikli juristi nokārtos arī tālāk, un adoptētāji no Magadanas, no Petropavlovskas un varbūt vēl tālākas vietas ieradīsies slaidi šeit, Latvijā, uz pastāvīgu dzīvi.
Tā ka esiet, lūdzu, uzmanīgi! Cilvēciski izklausās ārkārtīgi skaisti un jauki, un var tur atsaukties uz pasaules praksi, uz Eiropas Padomi un visu ko, uz ko grib. Un tā ir tā traģikomēdija! Tā ir traģikomēdija, kas ir raksturīga arī Krievijas ārpolitikai, ka ar skaistu vārdu palīdzību mēģina iekombinēt iekšā kaut ko tādu, kas kādam ir atsevišķi izdevīgi. Latvijai tāpat ir milzum daudz problēmu ar šeit nelikumīgi iebraukušajiem simtiem tūkstošu cilvēku daudzu gadu garumā.
Nē. Mums, redziet, ar to nepietiek! Mums vēl vajag problēmas! Mēs tagad veicināsim cita veida iebraukšanu.
Nebrauks jau šeit cilvēki, kas mēģinās Latvijai kā valstij palīdzēt. Šeit, uz šejieni brauks pavisam cita tipa cilvēki. Līdz ar to mēs ļoti jauki dodam iespēju lieku reizi sarežģīt šeit savas problēmas.
Es saprotu iesniedzēju. Iesniedzēja politika un taktika visus gadus ir skaidra tā kā vislabākais kristāls – viņš tūlīt nāks un stāstīs, cik tas ir cilvēciski vajadzīgs un kādi šausmoņi ir tie, kas to nesaprot. Vai tiešām mēs... nu es nezinu, jau tomēr skaitāmies, ka mēs šogad atzīmēsim 15 gadus, kopš vairāk vai mazāk sākām cerīgi domāt par neatkarību. 15 gadi mums bija vajadzīgi, lai beidzot sacerētu kaut kādus dokumentus, it kā ļoti nopietnus dokumentus par vēsturi. 15 gadi it kā nebija pietiekami ilgs laiks, lai par to runātu. Un 15 gadus mums ir jācīnās ne tikai par to, lai beidzot kāds saprastu, kas te savā laikā ir noticis. Visus šos 15 gadus mums ir pasaulei jāpierāda, cik daudz cilvēku šeit ir ieradušies ar nolūku meklēt sev labāku dzīvi.
Tagad Latvijas Republikas Saeima 4.maija LR Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 15.gadā labprātīgi ir gatava vēl vairāk sarežģīt šo problēmu un ļaut šeit iebraukt vēl zināmam skaitam cilvēku. Varbūt viņu nebūs daudz, nav jau par to runa! Ir runa, kas tie tādi būs par cilvēkiem.
Un tāpēc žēl, ka komisija atbalstīja šādu priekšlikumu. Man šādu iespēju nav, un es aicinātu šādu priekšlikumu neatbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Pēteris Tabūns.
P.Tabūns (TB/LNNK).
Cienījamie kolēģi! Mani visvairāk pārsteidz Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmums – atbalstīt šo Cileviča priekšlikumu. Atnāciet, lūdzu, no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, kas ir šobrīd vadītājs tur, un pastāstiet mums, kādas bija šīs debates un kāpēc jūs izšķīrāties par šādu lēmumu! Vai Latviju nav laiks nepadarīt par caurbraucamo sētu? Tāda jau tā ir bijusi 50 gadus, un šeit sabraukuši gan bērni, gan mazbērni, gan vecmāmiņas, gan vectētiņi, gan radu radi no visurienes. Un visi šeit meklējuši laimi.
Un tagad atkal paplašināsim to personu loku, kuras varēs ierasties pie bēgļa bērna. Pie bēgļa bērna likums jau paredz, ka var ierasties māte un tēvs, tātad vecāki. Vai ar to nepietiek? Vai tas jau arī nav par daudz? Bet nē! Nepietiek! Arī adoptētāji. Tātad arī adoptētāji varēs ierasties šeit. Nākamais solis (un es brīnos, kā Cileviča kungs nav iesniedzis arī šajā reizē), ka varēs ierasties visi radi un draugi – visi šī bērna, kuram iedots bēgļa statuss, radi un draugi. Vārdu sakot, tam sekos viens milzīgs bars cilvēku no citas zemes.
Vai tas nav nenormāli, draugi mīļie? Es vēlreiz lūdzu: atnāciet, lūdzu, no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un pastāstiet, kā tapa šāds nepieņemams lēmums!
Un, cienījamie kolēģi, es lūdzu, balsojiet pret šādu priekšlikumu! Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Vladimirs Buzajevs.
I.Circene.
Tā kā šis precizējums atbilst arī bērnu tiesību... Es atvainojos!
V.Buzajevs
(PCTVL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Es gribētu atsaukties uz kolēģa Tabūna aicinājumu un pastāstīt, kāda bija šī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde. Pēc tam, kad mēs pieņēmām Patvēruma likuma grozījumus otrajā lasījumā, mēs saņēmām ANO Bēgļu komitejas slēdzienu praktiski par katru priekšlikumu. Un ko izdarīja mans kolēģis Cilevičs? Viņš katru šo ANO komitejas priekšlikumu pārcēla uz deputāta blankas un atdeva mūsu komisijai izskatīšanai. Ne vairāk! Un arī šim ar komisijas lēmumu akceptētajam Cileviča priekšlikumam praktiski avots ir tāds pats – ANO Bēgļu komitejas slēdziens saskaņā ar Latvijai obligātiem starptautiskiem līgumiem. Un ne vairāk! Un saskaņā ar to nav nekāda pamata noraidīt praktiskas starptautiskās rekomendācijas.
Un vēl vairāk. Atbildot uz vienu Dobeļa repliku, kad viņš nosauca manas partijas biedra Petropavlovska uzvārdu: cienījamais Dobeļa kungs! Petropavlovskis nav bēglis. Viņš iebrauca Latvijā no Rīgas Virsnieku nama...
Sēdes vadītāja.
Buzajeva kungs...
V.Buzajevs. Un saskaņā ar to, ko jūs visi izdarījāt ar Petropavlovski, tas ir juridisks nonsenss un Latvijas kauns. Un nevar atkārtot savas kļūdas. Un es lūdzu atbalstīt šo Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumu, kuru mēs apspriežam šobrīd.
Sēdes vadītāja.

Deputāts Boriss Cilevičs.
B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Kā mēs redzam, šajā jautājumā Saeimas opozīcijas rindās vienprātības nav, jo opozīcijā arī balsis un viedokļi šobrīd dalās.
Man šķiet, ka mūsu kolēģi no “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK tomēr cītīgi gatavojas citai diskusijai, par citu dokumentu, bet šodien šī diskusija izpalika, un tāpēc viņi savas sagatavotās emocijas mēģināja izmantot, runājot par pavisam citu jautājumu. Pēc būtības runa ir par ļoti maznozīmīgu precizēšanu, kas būtībā atbilst ne tikai ANO augstā komisāra bēgļu jautājumos rekomendācijām, bet arī Eiropas Savienības likumdošanai, jo no juridiskā viedokļa nav nekādas starpības starp, teiksim, īstajiem vecākiem un adoptētāju. Šī situācija ir pilnīgi hipotētiska. Cik man zināms, līdz šim Latvija nav sastapusies ar šādu situāciju un diez vai sastapsies arī turpmāk, jo mēs diemžēl neesam pievilcīga valsts patvēruma meklētājiem.
Bet es nedomāju, ka šis balsojums ir principiāls, un es nedomāju, ka šeit ir īstais brīdis, kad vajadzētu demonstrēt savu politisko stāju. Tā ir slikta prakse, jo mēs tērējam laiku un budžeta naudu tādēļ, lai demonstrētu savu stāju jautājumos, kas būtībā neko neizšķir un kam nav nekādas praktiskas nozīmes.
Es nedomāju, ka vajadzētu politizēt humanitāros jautājumus. Manā skatījumā, šis bija pilnīgi tehnisks precizējums. Un komisija, pilnīgi dabiski, to atbalstīja. Un nevajadzētu histēriju taisīt, piedodiet, kolēģi!
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Rasnačs.
Dz.Rasnačs (TB/LNNK).
Godātie kolēģi! Es tiešām nesaprotu, kāpēc mēs mēģinām skriet pa priekšu ratiem. Parasti ir tomēr, nu, tā lieta sakārtota citādi. Šis likums ir likums, kurš nosaka kārtību, kādā var iegūt konkrēto statusu. Ja mēs kaut kādā vietā kaut kādā pantā padarām šo sietu ar lielākiem caurumiem jeb, respektīvi, lielāku šo caurlaišanas spēju, tad mums ir jārēķinās, ka atpakaļceļa nav. Iestājas paļāvības princips. Kas mums liek šo sietu padarīt ar lielākām acīm vai caurumiem? Vai ir kāds starptautiskas tiesas spriedums? Vai ir kāds Latvijai saistošs lēmums, kolēģi no “Jaunā laika”? Nav. Kāpēc mums iet šādu praksi un veidot Latviju par imigrantu zemi? Tas absolūti nav vajadzīgs! Protams, te runa būs par atsevišķiem gadījumiem. Bet, ja runājam par principu, mēs nedrīkstam veidot tādu precedentu, ka mēs nepārtraukti mīkstinām šo atvieglojumu, šo ieplūšanu Latvijā dažāda veida imigrantiem.
Tāpēc es aicinātu Cileviča kunga priekšlikumu neatbalstīt, un es aicinu kolēģus no Tautas partijas un no “Jaunā laika” pārbalsot 5.priekšlikumu, kurš kļūdaini tika atbalstīts. (No zāles deputāts L.Ozoliņš: “Pareizi!” Un deputāts J.Dobelis: “Pārbalsot 5.priekšlikumu!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāts Juris Dobelis, otro reizi.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi, redziet, mums bieži pārmet neizdarību, likumu nepilnību, dažādu sīkumu neievērošanu. Šis ir tas gadījums! Jā, it kā nekas sevišķs. It kā tāda sīka normiņa, bet faktiski ar tālu ejošām sekām. Bieži mums pārmet, ka ierēdņi nevar izdarīt to un to, jo likums to neparedz. Tieši tāpēc pie katra likuma ir jāstrādā. Un, godīgi sakot, anekdotiski, man iznāca klausīties deputāta Buzajeva izteikumus, kurš sajauca Krievijā esošo pilsētu Petropavlovsku ar savu draugu Petropavlovski. Buzajeva kungs, es runāju par Krievijas teritoriju, par pilsētām Krievijā. Magadana atrodas Krievijā. Nu varbūt jūs slikti zināt ģeogrāfiju. Es jums varu šo to pastāstīt. Un Petropavlovska arī ir Krievijas pilsēta, pie tam Krievijā ir vairākas Petropavlovskas. Bet laikam jums interesē tikai viens Petropavlovskis. Es runāju par tiem, kas ierodas no Krievijas, kuri var ierasties gan no Petropavlovskas vienas, otras, gan no Magadanas. Petropavlovskis jau šeit ir ieradies, un viņš nav nepilngadīgs bērns, un viņu vairs adoptēt neviens nevar. Arī jūs, Buzajeva kungs, šo Petropavlovski vairs adoptēt nevarat! Bet, vienalga, 13.priekšlikumu es neatbalstu.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātam Agešinam pietiks ar divām minūtēm? Lūdzu, deputāts Valērijs Agešins.
V.Agešins (TSP).
Cienījamie kolēģi! Šodien patiešām Saeimā notiek tādas briesmīgas un neparastas lietas, jo ir atbalstīta jau vesela virkne deputāta Cileviča priekšlikumu. Patiešām, ak, Dievs, briesmas!
Bet kas attiecas uz priekšlikumu būtību un adoptētajiem bērniem, kā arī adoptētājiem, tad deputāta Cileviča nostāja pilnībā atbilst mūsu Valsts prezidentes diezgan liberālajai nostājai šajā jautājumā par adopciju, un visi to ļoti labi zina. Un saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem mums tik un tā nāksies liberalizēt likumdošanas normas šajā jautājumā par patvērumu, par adopciju un tā tālāk. Un priekšlikums ir savlaicīgs un, protams, atbalstāms.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, debates turpināsim pēc pārtraukuma. Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm. Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Cienījamie kolēģi, atļaujiet man šodien visu deputātu vārdā dzimšanas dienā sveikt mūsu kolēģi Pēteri Tabūnu! Daudz laimes! (Ovācijas, aplausi.)
Atļaujiet šodien arī apaļajā jubilejā sveikt vēl vienu mūsu kolēģi –deputātu Māri Grīnblatu. Daudz laimes! (Aplausi.)
Kolēģi, kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Andrim Ārgalim.
A.Ārgalis (TP).
Cienījamie kolēģi! Pārtraukumā Dzeltenajā zālē tiks dibināta Latvijas un Korejas Republikas parlamentārās sadarbības grupa. Visus ieinteresētos aicinu piedalīties dibināšanas sapulcē!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātei Silvai Goldei.
S.Golde (TP).
Cienījamie Baltijas asamblejas
delegācijas locekļi! Lūdzu šeit pat steidzami blakus Dzeltenajā zālē uz sanāksmi!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Staņislavam Šķesteram.
S.Šķesters (ZZS).
Es lūgtu pēc 5 minūtēm Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātus uz sēdi! Paldies!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Aleksandram Kiršteinam.
A.Kiršteins (TP).
Ārlietu komisijas dalībniekus lūdzu apspriest dubultās nodokļu neaplikšanas likumu ar Gruziju Ārlietu komisijas telpās. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Marekam Segliņam.
M.Segliņš (TP).
Juridiskās komisijas sēde šajā pārtraukumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam.
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).
Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Māra Ceriņa, Vilis Krištopans, Mihails Pietkevičs, Anta Rugāte, Viesturs Šiliņš, Māris Kučinskis, Vladimirs Buzajevs. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Mēs turpinām izskatīt likumprojektu “Grozījumi Patvēruma likumā” trešajā lasījumā.
Pašreiz mums būtu jāuzsāk jeb jāturpina debates par 13. – deputāta Borisa Cileviča – priekšlikumu.
Deputāts Boriss Cilevičs. Otro reizi.
B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Es gribētu vienīgi atgādināt Rasnača kungam... diemžēl klāt neesošajam Rasnača kungam, ka mēs apspriežam nevis Imigrācijas likumu, bet Patvēruma likumu. Un es ļoti ceru, ka Rasnača kungs kā bijušais tieslietu ministrs tomēr saprot atšķirību starp šiem diviem jēdzieniem. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?
I.Circene.
Šis precizējums atbilst arī Bērnu tiesību aizsardzības likumam, un tādēļ šis priekšlikums ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu deputātus balsot par 13. – Saeimas deputāta Borisa Cileviča priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 46, pret – 9, atturas – 3. Priekšlikums ir atbalstīts.
I.Circene.
14.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
15.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
16.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
17.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
18.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
19.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
20.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
21.priekšlikums – neatbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
22.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
23.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
24.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
25.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
26.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
I.Circene.
Un 27.priekšlikums – arī atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
I.Circene.
Lūdzam balsot kopumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –55, pret –16, neviens deputāts neatturas. Likums “Grozījumi Patvēruma likumā” pieņemts.
Cienījamie kolēģi, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Jaunupa, Bendrātes, Škapara, Lagzdiņa, Zommeres un citu deputātu priekšlikumu ar lūgumu pārbalsot 5.priekšlikumu likumprojektā “Grozījumi Patvēruma likumā”.
Tātad vispirms deputātiem būtu jābalso par pārbalsošanu. Tad lūdzu deputātus balsot par pārbalsošanas iespējamību! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret –16, neviens deputāts neatturas.
Tālāk mēs pārbalsosim 5.priekšlikumu likumprojektā “Grozījumi Patvēruma likumā” (reģistrācijas numurs 760). Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –16, pret –57, atturas –4. Pārbalsojums... Tātad priekšlikums nav atbalstīts.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par radiācijas drošību un kodoldrošību””. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Izskatīsim dokumentu nr.3581. Saņemti 3 priekšlikumi.
1.priekšlikumu iesniedzis vides ministrs Vējoņa kungs. Tas ir par speciālo atļauju un licenču izsniegšanu par darbību ar jonizējošā starojuma objektiem. Komisija ir atbalstījusi šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Seile.
2.priekšlikumu arī ir iesniedzis ministrs Vējonis. Komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Seile.
3.priekšlikumu, kurš būtībā ir redakcionāls, iesniedzis Vējoņa kungs. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Seile.
Visi priekšlikumi izskatīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –76, pret –2, neviens deputāts neatturas. Likums “Grozījumi likumā “Par radiācijas drošību un kodoldrošību”” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Trešais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu ar reģistrācijas numuru 675! Šajā likumprojektā uz trešo lasījumu saņemti 5 priekšlikumi.
Juridiskā komisija 1.priekšlikumu ir daļēji atbalstījusi un iekļāvusi 3. – Juridiskās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
2.priekšlikums arī daļēji atbalstīts un iekļauts 3. – Juridiskās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.

Pret 2. un 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
3.priekšlikums ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
4.priekšlikums ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5. – Juridiskās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
Visi priekšlikumi izskatīti. Lūdzu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku likums”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā... Es atvainojos! Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Lūdzu jūs paņemt dokumentu nr.3289 – likumprojektu “Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku likums”, ko ir izstrādājusi Tautas partijas frakcija. Informēju jūs, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā šis likumprojekts guva vienprātīgu visu frakciju deputātu atbalstu.
Kā zināms, UNESCO ir iekļāvusi mūsu Dziesmu svētkus Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Taču vairāk nekā visai pasaulei šie svētki ir būtiski mums pašiem. Dziesmu svētki nekad nav bijuši tikai un vienīgi kopdziedāšanas svētki. Tie visos laikos ir bijuši tautas pašapliecināšanās svētki. Jau 19.gadsimta Rīgā un 4.Dziesmu svētku laikā arī Jelgavā mēs apliecinājām valdošajām vācu aprindām un cara patvaldībai savu varēšanu.
Arī padomju laikos, soļojot Dziesmu svētku gājienā vai vērojot to, mūsos bija lepnuma sajūta, ka Rīga vismaz tobrīd piederēja latviešiem, jo ikdienā viss apliecināja pretējo.
Cara patvaldības un padomju okupācijas laikā darbošanās koros, dziedāšana deva iespēju pulcēties, kopt kopības garu, izvirzīt kopīgus mērķus ne vien kopdziedāšanā, kordziedāšanā, bet visas tautas dzīvē.
Šodien situācija ir mainījusies. Brīvība ir devusi iespēju izpausties jebkurā jomā. Turklāt modernākie sabiedrības saziņas līdzekļi ļauj kopdarboties, neatstājot pat mājokļu sienas. Internets paver gandrīz neierobežotas sazināšanās iespējas. Popmūzikas pasākumi milzīgam skatītāju pulkam rada līdzdarbošanās sajūtu, nekā nedarot, bet tikai patērējot.
Jauniešiem šodien ir ārkārtīgi daudz dažādu iespēju izpausties visdažādākajās jomās. Un tas, protams, dziedātgribētāju skaitu nevairo.
Var jau, protams, uzskatīt, ka dziedāt vai nedziedāt ir katra paša darīšana. Tomēr Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atbalsta likumprojekta autoru viedokli, ka tieši šobrīd mūsu koru kustībai ir nepieciešams valsts jeb, pareizāk sakot, visas sabiedrības atbalsts, lai arī nākotnē nodrošinātu šīs pasaules mērogā izcilās parādības – Dziesmu svētku – māksliniecisko kvalitāti un neatgriezenisku, es vēlreiz atkārtoju: neatgriezenisku turpmāku pastāvēšanu, ir nepieciešams garantēt valsts atbalstu diriģentiem un deju kopu vadītājiem, dziesmu autoriem, lauku koristu un dejotāju transporta izdevumu segšanai, Dziesmu svētku organizēšanai.
Starp citu, mēs ļoti labi zinām, ka mūsu vidū šeit, deputātu vidū, ir ne tikai bijušie Dziesmu svētku dalībnieki. Mēs varam lepoties, ka mūsu vidū ir arī divi izcili komponisti – Dziesmu svētku dziesmu autori –Raimonds Pauls un Imants Kalniņš.
Es aicinu Saeimu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā atbalstīt Tautas partijas izstrādāto likumu, kas garantē valsts atbalstu šiem unikālajiem pasaules mēroga svētkiem – Dziesmu svētkiem, mūsu kordziedāšanas un tautas dejas attīstībai.
Es ceru, kolēģi, ka jūs piekritīsiet komisijas deputātu viedoklim!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –77, pret –1, atturas –2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
Dz.Ābiķis.
Komisijas vārdā es pateicos Saeimas deputātiem par gandrīz vienprātīgo atbalstu un aicinu iesniegt priekšlikumus līdz šā gada 28.janvārim.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam –28.janvāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Kolēģi, Juridiskā komisija ir izskatījusi likumprojektu nr.1053 un atbalstījusi pirmajā lasījumā. Lūdzu atbalstīt arī jūs!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –70, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
M.Segliņš.
28.janvāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 28.janvāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Eiropas komercsabiedrību likums”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Likumprojekta izskatīšanai otrajā lasījumā nav saņemts neviens priekšlikums. Tā ka lūdzu pieņemt šo likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!
M.Segliņš.
28.janvāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 28.janvāris.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Kolēģi, likumprojekta reģistrācijas nr.742. Ir saņemti 76 priekšlikumi.
1.priekšlikumu Juridiskā komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
2.priekšlikumu – atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
3.priekšlikumu – atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
4.priekšlikumu – atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
5.priekšlikumu – atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
6.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
7.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
8.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
9.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
10.priekšlikums – atbalstīts un iestrādāts Juridiskās komisijas 11.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Par 10. un 11.priekšlikumu deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
12.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
13.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
14.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
15.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
16.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
17.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
18.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
19.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
20.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts Juridiskās komisijas 21.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
21.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
22.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts 23.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš
.
23.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
M.Segliņš
.
24.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts Juridiskās komisijas 25.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
26. priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts Juridiskās komisijas 27.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
28.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts Juridiskās komisijas 29.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
30.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts 31.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
32.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
33.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
34.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
35.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts Juridiskās komisijas 36.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš
.
37.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
38.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
39.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
40.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
41.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
42.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
43.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
44.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš
.
45.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts 46.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
47.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts 48.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
49.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts komisijas 50.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
51.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
52.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts komisijas 53.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
54.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
55.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
56.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš
.
57.priekšlikums – atbalstīts daļēji un iestrādāts komisijas 58.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
59.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
60.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
61.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
62.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
63.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
64.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
65.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš
.
66.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
67.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
68.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
69.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
70.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
71.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
72.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
73.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš
.
74.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
75.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
76.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
M.Segliņš.
28.janvāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 28.janvāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības piedalīšanos Eiropas Savienības vadītajā militārajā operācijā Bosnijā un Hercegovinā”.
Ja nav neviena ziņotāja, lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – 5, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Madara Lasmaņa ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Vai deputāts Jānis Strazdiņš vēlas runāt par procedūru? Nē. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Andreja Radzeviča atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Andreja Radzeviča ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Cienījamie kolēģi! Līdz ar to visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti.
Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, es gribētu informēt Saeimas deputātus par to, ka pulksten 16.00 notiks ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un pulksten 18.00 pie Saeimas tiks iedegts piemiņas ugunskurs barikāžu dienām. Tā ka visi deputāti ir laipni aicināti!
Vārds paziņojumam arī deputātei Jevgenijai Stalidzānei.
J.Stalidzāne (LPP).
Cienījamie kolēģi! Sociālo un darba lietu komisijas sēde ir pulksten 11.45 Sociālo un darba lietu komisijas telpās. Pulksten 11.45!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātei Lindai Mūrniecei.
L.Mūrniece (JL).
Cienījamie Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas kolēģi! Komisijas sēde pulksten 12.30 komisijas sēžu zālē!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Viesturam Šiliņam.
V.Šiliņš (JL).
Nevalstisko organizāciju darbību reglamentējošo likumu izstrādes apakškomisijas sēde pulksten 12.30. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir arī saņēmis deputātu Ribakova, Agešina, Vidavska, Cileviča un Bartaševiča jautājumu Latvijas Republikas iekšlietu ministram Jēkabsona kungam “Par Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošo institūciju darbību, sagatavojot dokumentus pasu izsniegšanai personām, kuras nokārtojušas naturalizācijas pārbaudījumus”. Šis jautājums tiek nodots Jēkabsona kungam.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Bekasova, Deņisova, Golubova, Fjodorova un Solovjova jautājumu iekšlietu ministram Jēkabsona kungam ar jautājumiem par pieminekļa apgānīšanas fakta izmeklēšanu un par to, vai ir ierosināta krimināllieta. Tātad arī šis jautājums tiek nodots Jēkabsona kungam.
Cienījamie kolēģi, vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāram Šmita kungam!
J.Šmits (8.Saeimas sekretārs).
Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Ēriks Škapars, Edgars Jaunups, Andis Kāposts, Vilis Krištopans, Ināra Ostrovska, Mihails Pietkevičs, Anta Rugāte, Mareks Segliņš, Māris Kučinskis, Elita Šņepste, Dzintars Zaķis un Ausma Ziedone-Kantāne. Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!