• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas liktenis šķērsgriezumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2005., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100193

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pabalsts bojāgājušo tuviniekiem

Vēl šajā numurā

26.01.2005., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas liktenis šķērsgriezumā

“Mums ir ļoti svarīgi, lai šeit būtu vienā sējumā apkopots daudzpusīgs, pēc iespējas objektīvs traktējums par pagājušā gadsimta Latvijas vēsturi, un ir ļoti svarīgi, lai šis traktējums būtu pieejams arī krievu valodā,” vakar grāmatas “Latvijas vēsture: 20.gadsimts” atvēršanas svētkos Rīgas pilī sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

GRAMATA.PNG (112502 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga kopā ar autoru kolektīvu – Dainu Bleieri, Aivaru Strangu, Inesi Feldmani, Ilgvaru Butuli un Antoniju Zundu
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Kā teica valsts vadītāja, ir tik daudzi miljoni ļaužu, kas par to, kas Latvijā notika, “nav neko citu dzirdējuši kā tikai vienu vienīgu versiju un vienu vienīgu skaidrojumu, kam nav zināmi fakti par to, kas šeit notika, kam visu laiku viss ir pasniegts absolūti kategoriskas ideoloģiskas propagandas mērcē”.
Grāmata tapusi pēc Vēsturnieku komisijas ierosinājuma ar Latvijas vēstniecības Krievijā morālu atbalstu latviešu un krievu valodā. Tā papildināta ar jaunākajiem vēstures pētījumiem.
Izdevumā aplūkoti 20.gadsimta nozīmīgākie vēstures fakti un procesi valstī Eiropas vēstures kontekstā, izvērtējot tos no Latvijas valsts skatpunkta. Grāmatā atspoguļots Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas okupācijas periods Latvijā.
Grāmata parāda sarežģīto un daudzšķautņaino Latvijas valsts attīstību, kura bija jāpārdzīvo sabiedrībai, indivīdam un valstij kopumā.
Grāmatas autoru vidū ir Daina Bleiere, Ilgvars Butulis, Antonijs Zunda, Aivars Stranga, Inesis Feldmanis.
Valsts prezidente vakar pauda cerību, ka grāmata tiks izdota arī angļu un franču, kā arī spāņu valodā.
Vēsturnieku komisija, viņasprāt, aizvadītajos gados daudz panākusi, lai Latvija varētu pierādīt pasaulei, ka tā nav gatava ienākt 21.gadsimtā uz seno propagandas dažādo sagrozījumu drupām.
Prezidente atgādināja Jāņa evaņģēlija vārdus, ko vēsturniekiem un politiķiem svarīgi paturēt sirdī, – “patiesība darīs jūs brīvus”. “Patiesība darīs mūs brīvus, bet bez patiesības mēs staigāsim gan mūsu pagātnes ceļus, gan savu ideoloģiju važās, un grūti mums būs progresēt un atrast mieru, saticību un pārticību, to, ko mēs visi gribētu redzēt pasaulē valdām,” teica valsts vadītāja.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!