• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauna pase ar foto un mikroshēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2005., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100085

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Berlīnes Zaļajā nedēļā - Latvijas zaļi audzētā pārtika

Vēl šajā numurā

25.01.2005., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauna pase ar foto un mikroshēmu

Jaunā parauga pasēs būs mikroshēma, kas saturēs digitālu informāciju ar personas sejas attēlu un pirkstu nospiedumiem.
Atgādinām, ka saskaņā ar 2004.gada 8.jūnijā pieņemto Eiropas Savienības dalībvalstu valdību pārstāvju rezolūciju jaunajām dalībvalstīm ne vēlāk kā 2007.gada 1.janvārī jāuzsāk vienota parauga pasu izsniegšana. Rezolūcijā noteikts, ka pases vāciņi būs sarkanā burgundieša krāsā. Savukārt virs uzraksta “Latvijas Republika” būs uzraksts “Eiropas Savienība”. Tas attiecas tikai uz pilsoņu pasēm.
Otrs dokuments, kas nosaka pases izskatu un saturu, ir Eiropas Padomes regula “Par drošības pazīmju un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotās pasēs un ceļošanas dokumentos”, kas stājusies spēkā 18.janvārī, stāsta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Pasu nodaļas vadītāja Dzintra Peneze.
Būtiskākais jaunums – dokumenta aizmugurējā vākā iestrādāta mikroshēma ar personas biometrijas datiem – digitalizētiem pirkstu nospiedumiem un fotogrāfijas dublikātu. Kā skaidro PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons, regulas prasības attiecībā uz sejas attēla iekļaušanu pases mikroshēmā dalībvalstīm jāievieš ne vēlāk kā 18 mēnešu laikā pēc regulā minētās specifikācijas pieņemšanas, bet attiecībā uz pirkstu nospiedumiem – 36 mēnešu laikā. Specifikācijas apstiprināšana gaidāma janvāra beigās – februāra sākumā. Tā ka Eiropas Savienības vienotā parauga pases Latvijā varētu sākt izsniegt ne agrāk kā nākamā gada augustā, prognozēja V.Jēkabsons. Mikroshēma būs arī nepilsoņu, dienesta, diplomātiskajās pasēs, kā arī bezvalstnieka ceļošanas dokumentā.
Latvijas Republikas 2002.gada parauga pases atzītas par dokumentu ar augstu drošības pakāpi. Taču, kā atzina PMLP priekšnieks, jaunās pases būs vēl daudz drošākas pret viltojumiem un palīdzēs cīnīties pret nelegālo migrāciju, arī terorismu, jo tajās tiks iestrādāti papildu aizsargelementi.
Jaunajās pasēs ailīšu nosaukumi būs ierakstīti arī franču valodā, ne tikai latviešu un angļu valodā kā līdz šim. Turklāt vienā no pases lapām visi numurētie ailīšu nosaukumi būs izlasāmi 25 Eiropas Savienības dalībvalstu valodās. Kopumā pases dizainā tiks saglabāta 2002.gada parauga pases dizaina pēctecība, atzina D.Peneze, jo Latvijas pases ir glītas.
Jauno pasu ieviešana nenozīmē, ka jau pēc pusotra vai diviem gadiem visiem iedzīvotājiem tūdaļ jānomaina dokuments. Gan 1992., gan 2002.gada parauga pases būs lietojamas līdz to termiņa derīguma beigām. Tādēļ pirmie, kas saņems pasi burgundieša sarkanās krāsas vākos ar uzrakstu “Eiropas Savienība”, būs piecpadsmit gadus sasniegušie jaunieši un tie iedzīvotāji, kuriem beigsies pases derīguma termiņš.
PMLP gatavo valdībai informatīvo ziņojumu. Tajā būs divi varbūtējie tehniskie risinājumi – lapu ar personas datiem izgatavot no papīra, kas izmaksā lētāk, vai no polikarbonāta, kas ir dārgāk. Izmaksas lēšamas miljonos latu, jo būs nepieciešamas arī ierīces un programmatūras biometrisko datu iestrādei mikroshēmā, gan to nolasīšanai uz robežas.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!