• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2024. gada 25. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 15 "Par Saldus novada pašvaldības stipendiju "Medusmaize"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2024., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/op/2024/84.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 17

Par grozījumiem Saldus novada domes 2024. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 "Par Saldus novada pašvaldības budžetu 2024. gadam"

Vēl šajā numurā

30.04.2024., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 15

Pieņemts: 25.04.2024.

OP numurs: 2024/84.14

2024/84.14
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 15

Saldū 2024. gada 25. aprīlī

Par Saldus novada pašvaldības stipendiju "Medusmaize"

Izdoti ar Saldus novada domes
2024. gada 25. aprīļa sēdes lēmumu (prot. Nr. 4, 9. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Saldus novada pašvaldība (turpmāk tekstā – pašvaldība) piešķir un izmaksā stipendijas.

2. Tiek piešķirtas šādas pašvaldības stipendijas:

2.1. Studenta stipendija (turpmāk tekstā – studenta stipendija) ir stipendija, kas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā piešķirta studentam Latvijas Valsts akreditētas bakalaura studiju programmas vai profesionālās augstākās izglītības programmas iegūšanai;

2.2. Ārstniecības speciālista stipendija (turpmāk tekstā – rezidenta stipendija) ir stipendija, kas piešķirta šajos noteikumos noteiktajā kārtībā un piešķirta studentam sākot ar 4.kursu, kurš apgūst Latvijas Valsts akreditētu profesionālo izglītības programmu medicīnā vai ārstam-rezidentam.

3. Stipendijas izvērtēšanas komisija (turpmāk tekstā – komisija), kas ir izveidota ar Saldus novada domes priekšsēdētāja rīkojumu, ar atsevišķu lēmumu nosaka atbalstāmās 2.1. un 2.2. apakšpunktā minēto studiju programmu specialitātes prioritārā secībā.

II. Stipendiju piešķiršanas kārtība

4. Stipendija vienam pretendentam tiek piešķirta par vienu apgūstamo specialitāti.

5. Studenta stipendijas apmērs ir puse no valstī noteiktās vienas minimālās mēneša algas mēnesī. Rezidenta stipendijas apmērs ir viena valstī noteiktā minimālā mēneša alga. No minētās summas pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ietur noteiktos obligātos nodokļu maksājumus.

6. Izvērtējot pretendentu iesniegumus par stipendijas piešķiršanu un ņemot vērā budžetā paredzētos līdzekļus, stipendijas piešķir konkursa kārtībā.

7. Persona ir tiesīga pretendēt uz stipendiju, ja atbilst šādiem kritērijiem:

7.1. pretendents ir students, kurš apgūst 2.1. vai 2.2. apakšpunktā minēto studiju programmu;

7.2. sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm;

7.3. ir iesniegti visi 8. punktā minētie dokumenti;

7.4. pretendents pārvalda valsts valodu;

7.5. pretendents ir valsts pilsonis.

8. Studenta stipendijas vai rezidenta stipendijas pretendentam pašvaldībā jāiesniedz šādi dokumenti:

8.1. iesniegums par stipendijas piešķiršanu, kurā norādīts – vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, iegūstamā studiju kvalifikācija, studiju programmas nosaukums, augstskola un fakultāte /attiecīgi norādot adresi, tālruņus, studiju uzsākšanas gads augstskolā;

8.2. izziņa no augstskolas par studiju faktu; sekmju izraksts par iepriekšējo studiju periodu vai iepriekšējās izglītības iestādes sekmju izraksts (1. kursa 1. mācību semestra studentiem);

8.3. apliecinājumu, ka, stipendijas saņemšanas gadījumā, pretendents pēc bakalaura vai ārstniecības studiju beigšanas turpmākos 3 gadus būs darba tiesiskajās attiecības ar pašvaldību vai pašvaldības kapitālsabiedrību, ja minētajās iestādēs ir atbilstošs piedāvājums.

9. Pie vienādiem kritērijiem primāri studenta stipendijas piešķir pretendentiem, kuri deklarēti Saldus novadā. Studenta stipendijas pretendentiem, kuri uzņemti pedagoģijas studijās, pie vienādiem kritērijiem primāri stipendiju piešķir Saldus novadā deklarētajiem un kuri strādā kādā no Saldus novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm (pieteikumam pievieno darba devēja vai izglītības pārvaldes rekomendācijas).

10. Pie vienādiem kritērijiem primāri rezidenta stipendijas piešķir pretendentiem, kuri deklarēti Saldus novadā.

III. Iesniegumu izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas kārtība

11. Pretendentiem dokumenti pašvaldībā iesniedzami no 1. septembra līdz 20. septembrim.

12. Pretendenta iesniegumu un tam pievienotos dokumentus izskata komisija.

13. Komisija vērtē tikai to pretendentu iesniegumus, kuru iesniegtie dokumenti pilnībā atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un kas saņemti noteiktajā termiņā.

14. Lēmumu par stipendijas izmaksu, pārtraukšanu, neizmaksāšanu un izmaksas atsākšanu pieņem, izskata un izvērtē komisija, un sagatavo lēmuma projektu Domei jautājuma izlemšanai.

15. Pamats stipendijas izmaksai ir Domes lēmums.

16. Studenta stipendiju piešķir 10 mēnešus gadā (stipendiju nepiešķir jūlijā un augustā), bet rezidenta stipendiju piešķir 11 mēnešus gadā (stipendiju nepiešķir augustā).

17. Pirmajā gadā stipendiju par septembra un oktobra mēnesi piešķir līdz 15. novembrim.

18. Stipendija tiek piešķirta uz visu atlikušo studiju vai rezidentūras programmas apguves laiku. Ja students pilda noteikumus un līguma par stipendijas izmaksu nosacījumus, stipendija tiek ieskaitīta stipendijas pieprasītāja norādītajā kontā katru mēnesi līdz nākamā mēneša 15. datumam.

19. Stipendijas saņēmējs viena mēneša laikā pēc kārtējā semestra beigām iesniedz pašvaldībā izziņu no izglītības iestādes par sekmīgu (sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm) mācību turpināšanu izvēlētajā specialitātē.

20. Pašvaldība stipendiju neizmaksā šādos gadījumos:

20.1. studiju pārtraukšanas gadījumā;

20.2. ja studentam ir piešķirts akadēmiskais atvaļinājums;

20.3. ja students nav izpildījis šo noteikumu un līguma par stipendijas izmaksu nosacījumus.

21.Komisija ir atbildīga par šo noteikumu un ar to saistīto Domes lēmumu izpildi konkrēto stipendiju piešķiršanā, kā arī par noteikumos noteiktās procedūras ievērošanu un nodrošināšanu.

22. Stipendijas tiek piešķirtas budžetā paredzēto līdzekļu apmērā.

23. Studējošā persona var pretendēt vienā mācību gadā tikai uz vienu apmaksas veidu – uz studenta stipendiju vai uz rezidenta stipendiju.

24. Komisijai ir tiesības nepieciešamības gadījumā uzaicināt pretendentu uz komisijas sēdi.

25. Pēc Domes lēmuma pieņemšanas par stipendijas saņemšanu pretendents un pašvaldība slēdz līgumu par stipendijas izmaksu (līguma paraugs pielikumā).

IV. Noslēguma jautājumi

26. Ja students pārtrauc studijas vai nespēj izpildīt šo noteikumu un līguma par stipendijas izmaksu nosacījumus, pašvaldība uz Domes lēmuma pamata vienpusēji lauž līgumu un pieprasa izmaksātās stipendijas atmaksu sešu mēneša laikā, ja starp pusēm netiek panākta vienošanās par citu atmaksas termiņu.

27. Lēmumu pretendentam pašvaldība paziņo Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, norādot minētā lēmuma pārsūdzēšanas kārtību.

28. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 36 "Par Saldus novada pašvaldības stipendiju Medusmaize" (sēdes protokols Nr. 15, 20. §).

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Pielikums
Saldus novada domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 15

LĪGUMS

Saldū, 20__. gada __________

Saldus novada pašvaldība, nodokļu maksātāja Nr. 90009114646, pašvaldības izpilddirektora ____________________ personā, kurš rīkojas saskaņā ar Pašvaldības likumu un Saldus novada pašvaldības nolikumu, turpmāk tekstā Pašvaldība,

un _________________________, personas kods _______________, turpmāk tekstā Stipendiāts, turpmāk tekstā katrs atsevišķi un visi kopā saukti arī Puse/Puses,

pamatojoties uz Saldus novada domes ___________ lēmumu Nr._____, turpmāk tekstā Lēmums, izskatot savu brīvu gribu, bez viltus, spaidiem un maldiem, noslēdz sekojošu līgumu, turpmāk tekstā līgums:

I. Līguma priekšmets

1. Pašvaldība apņemas Stipendiātam maksāt ______ stipendiju _____ mēnesī, lai Stipendiāts apgūtu ____________________(specialitāti) (turpmāk tekstā stipendija).

2. Pašvaldība pirms stipendijas izmaksas budžetā pārskaita normatīvajos aktos noteiktos nodokļus.

3. Stipendija tiek maksāta ___ mēnešus gadā visu studiju laiku.

II. Norēķinu kārtība

4. Stipendiju izmaksā vienu reizi mēnesī un tā tiek pārskaitīta uz Stipendiāta norādīto bankas kontu Nr._______ katru mēnesi līdz nākamā mēneša 15. datumam. Stipendiju par ___. gada septembra un oktobra mēnesi piešķir līdz _____. gada 15. novembrim.

5. Par stipendijas saņemšanas dienu Puses atzīst datumu, kad Pašvaldība veikusi maksājumu.

III. Pašvaldības tiesības un pienākumi

6. Pašvaldībai ir tiesības:

6.1. pieprasīt no Stipendiāta ar studijām saistītos dokumentus un informāciju;

6.2. pārtraukt stipendijas izmaksu un atprasīt izmaksāto stipendiju pilnā apmērā, tajā skaitā ieturētos nodokļus, ja:

6.2.1. Stipendiāts sniedzis nepatiesas ziņas;

6.2.2. sekmju vidējais vērtējums ir zemāks par 7 ballēm;

6.2.3. Stipendiāts nepilda saistošo noteikumu Nr. 15 un šī līguma nosacījumus;

6.2.4. Stipendiāts pārtrauc darba tiesiskās attiecības pirms Līguma 9.3. punktā noteiktā termiņa;

6.2.5. Stipendiāts pārtrauc mācības, neiegūstot noteikto specialitāti;

6.2.6. Stipendiāts nav iesniedzis noteiktajā termiņā Līguma 9.6. punktā noteiktos dokumentus;

6.3. pārtraukt stipendijas izmaksu, ja Stipendiāts pārtrauc studijas Līguma 1. punktā minētajā specialitātē (akadēmiskais atvaļinājums, bērnu kopšanas atvaļinājums u.c.). Ja studiju pārtraukums ir ilgāks par pusotru gadu vai studijas netiek atsāktas, Pašvaldībai ir tiesības atprasīt izmaksāto stipendiju, tajā skaitā ieturētos nodokļus, kā arī līgumsodu 10 % apmērā no izmaksātās summas;

6.4. vienpusēji grozīt stipendijas apmēru atbilstoši attiecīgā gada budžeta apropriācijai mērķa izpildei.

7. Pašvaldībai ir pienākums:

7.1. Līgumā noteiktajā kārtībā un apjomā pārskaitīt stipendiju;

7.2. Maksāt no stipendijas ienākumiem nodokļus likumos paredzētajos gadījumos un kārtībā.

IV. Stipendiāta tiesības un pienākumi

8. Stipendiātam ir tiesības saņemt līgumā noteikto stipendiju.

9. Stipendiāta pienākumi:

9.1. apgūt (specialitāti) (klātienes vai neklātienes izglītības formā) un iegūt izglītību apliecinošu dokumentu;

9.2. pēc Pašvaldības pieprasījuma 10 (desmit) dienu laikā sniegt pieprasīto informāciju;

9.3. sešu mēnešu laikā pēc studiju absolvēšanas nodibināt darba tiesiskās attiecības ar (Pašvaldību vai pašvaldības kapitālsabiedrību) un nostrādāt pamatdarbā (nosaukums) specialitātē pilnas slodzes darba laiku saskaņā ar iestādes darba kārtības noteikumiem un maiņu grafikiem turpmākos trīs gadus;

9.4. ja Stipendiāts studijas pārtrauc vai izbeidz, tad 10 dienu laikā pēc šī fakta iestāšanās paziņot to Pašvaldībai;

9.5. informēt Pašvaldību gadījumā, ja uz laiku tiek pārtrauktas mācības (akadēmiskais atvaļinājums, bērnu kopšanas atvaļinājums u.c.) un iesniegt rakstisku iesniegumu stipendijas izmaksu pagaidu pārtraukšanai. Mācību pārtraukuma laiks nevar būt garāks par pusotru gadu;

9.6. viena mēneša laikā pēc kārtējā semestra beigām iesniegt Saldus novada pašvaldībā izziņu no izglītības iestādes par sekmīgu (sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par 7 ballēm) mācību turpināšanu izvēlētajā specialitātē un apliecinājumu par studiju turpināšanu;

9.7. līguma noteiktajos gadījumos un noteiktajā kārtībā atmaksāt stipendiju;

9.8. sekmīgi apgūt studiju programmu kursa apguves noteiktajā laikā.

10. Stipendiātam saņemtā stipendija Pašvaldībai jāatmaksā pilnā apmērā, tajā skaitā ieturētos nodokļus, kā arī līgumsodu 10 % apmērā no izmaksātās summas; ja iestājas kāds no līguma 6.2. vai 6.3. punktā minētajiem gadījumiem.

11. Līguma 13. punktā noteiktajā kārtībā, apjomā un termiņā atmaksāt saņemto stipendiju.

12. Stipendiāts apliecina, ka piekrīt Pašvaldības tiesībām līguma izpildes ietvaros pieprasīt un nodot informāciju, kas noteikta Fizisko personu datu aizsardzības likumā, tajā skaitā nodot Stipendiāta datus piedziņas kompānijām ar mērķi šī līguma izpilde.

V. Noslēguma noteikumi

13. Gadījumā, ja Stipendiāts bez Pašvaldības piekrišanas izvēlas citu darbavietu vai iestājas kāds no līguma 6.2. vai 6.3. punktā minētajiem gadījumiem, Pašvaldība vienpusēji pārtrauc stipendijas izmaksu, un Stipendiāts sešu mēnešu laikā no gadījuma iestāšanās brīža atmaksā Pašvaldībai izmaksāto stipendiju pilnā apmērā, tajā skaitā aprēķinātos un samaksātos nodokļus, kā arī līgumsodu 10 % apmērā no piešķirtās summas, ja starp pusēm netiek panākta vienošanās par citu atmaksas termiņu.

14. Līgums stājas spēkā no tā parakstīšanas brīža un ir spēkā līdz Pušu saistību pilnīgai izpildei.

15. Visi strīdi un domstarpības tiek risinātas pārrunu ceļā. Ja vienoties nav iespējams, Puses iesniedz strīdu izskatīšanai tiesā saskaņā ar spēkā esošo normatīvo aktu prasībām.

16. Visi grozījumi līgumā izdarāmi rakstiski, Pusēm savstarpēji vienojoties.

17. Pašvaldība var vienpusēji lauzt līgumu, ja Stipendiāts nepilda tā saistības vai uzņemtās saistības kļūst neizpildāmas.

18. Puses apliecina, ka līgumā norādītās adreses un rekvizīti ir patiesi.

19. Līgums sagatavots divos eksemplāros ar vienādu juridisku spēku. Katra Puse saņem vienu eksemplāru.

VI. Pušu rekvizīti un paraksti:

Pašvaldība: Stipendiāts:
Saldus novada pašvaldība ……………..
Reģ. Nr. 90009114646 …………………….
Striķu iela 3, Saldus, LV-3801  
   
Banka: AS "SEB banka" ……………………..
konts: ___________________ …………………….

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 15 "Par Saldus novada pašvaldības stipendiju "Medusmaize""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2023. gada 1. janvārī stājies spēkā Pašvaldību likums un spēku zaudējis likums "Par pašvaldībām". Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam; līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Ievērojot šo regulējumu, ir izdodami jauni saistošie noteikumi par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas kārtībā paredzētajām stipendijām, lai aizstātu šobrīd spēkā esošos Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošos noteikumus nr. 36 "Par Saldus novada pašvaldības stipendiju Medusmaize", kas ir izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" normām.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Pašvaldības 2024. gada budžetā ir paredzēts finansējums stipendijām studentiem 45 000 euro, un šo līdzekļu ietvaros 2024. gadā tiks nodrošināts Saistošajos noteikumos paredzētais atbalsts.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi izstrādāti ar mērķi veicināt augsti kvalificētu speciālistu piesaisti Pašvaldībā, ilgtermiņā nodrošinātu Pašvaldību likumā noteikto autonomo funkciju īstenošanu un Saldus novada attīstību.

Nav ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Pretendenta iesniegumu un tam pievienotos dokumentus izskata ar Saldus novada domes priekšsēdētāja rīkojumu izveidota stipendiju piešķiršanas komisija. Lēmumu par stipendijas izmaksu, pārtraukšanu, neizmaksāšanu un izmaksas atsākšanu pieņem, izskata un izvērtē komisija, kura arī sagatavo domes lēmuma projektu. Pamats stipendijas izmaksai ir domes lēmums. Saldus novada domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Administratīvo procedūru izmaksu palielināšanās nav paredzēta.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Papildus cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā nav paredzēta.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Izpildes nodrošināšanai pašvaldībai papildu resursi nav nepieciešami.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina komisija un pašvaldības centrālās pārvaldes Finanšu nodaļa.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša normatīviem aktiem ar augstāku juridisku spēku.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts izskatīts Izglītības un jaunatnes

lietu komisijā, Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejā. Komitejas priekšsēdētāja vietnieks ierosina izteikt saistošo noteikumu 9. punktu jaunā redakcijā: "9. Pie vienādiem kritērijiem primāri studenta stipendijas piešķir pretendentiem, kuri deklarēti Saldus novadā. Studenta stipendijas pretendentiem, kuri uzņemti pedagoģijas studijās, pie vienādiem kritērijiem primāri stipendiju piešķir Saldus novadā deklarētajiem un kuri strādā kādā no Saldus novada pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm (pieteikumam pievieno darba devēja vai izglītības pārvaldes rekomendācijas)." Komisija nolēma atbalstīt iesniegto priekšlikumu, jo tas precizē prioritātes noteikšanu pie vienādiem kritērijiem.

Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 9. aprīļa līdz 2024. gada 23. aprīlim (divas nedēļas) publicēts Saldus novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.saldus.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!