• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Limbažu novada domes 2024. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2024., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/op/2024/79.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Siguldas novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās

Vēl šajā numurā

23.04.2024., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Limbažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 28.03.2024.

OP numurs: 2024/79.14

2024/79.14
RĪKI

Limbažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Limbažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10

2024. gada 28. martā

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā

APSTIPRINĀTI
ar Limbažu novada domes
28.03.2024. sēdes lēmumu Nr. 251
(prot. Nr. 6, 90.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un ienākumu slieksni pārējām personām mājsaimniecībā, kas tiek atzīta par maznodrošinātu un kuras deklarētā dzīvesvieta ir Limbažu novada administratīvā teritorija.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu, tajā skaitā ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanu mājsaimniecībām veic Limbažu novada sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests) Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

3. Limbažu novadā Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās Statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 pārējām personām mājsaimniecībā.

4. Atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam izvērtē pamatojoties analoģiski trūcīgās mājsaimniecības statusa noteikšanas kritērijiem saskaņā ar spēkā esošo normatīvo aktu nosacījumiem, ņemot vērā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta pirmās daļas nosacījumus.

5. Lai novērtētu ienākumus un materiālo stāvokli, viena no mājsaimniecības personām Sociālajā dienestā iesniedz dokumentus, kas noteikti 2020. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 2. punktā.

6. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

7. Atzīt par spēku zaudējušiem Limbažu novada pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošos noteikumus Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā".

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs

 

Paskaidrojuma raksts
Limbažu novada pašvaldības domes 2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt minimālos ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai procentuālā apmērā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. panta ceturtajai daļai.

Likuma 33. panta ceturtajā daļā noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Saistošo noteikumu izmaiņas paredz Limbažu novadā maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis paredzēts 70 procenti no ienākumu mediānas.

Likuma 33. panta piektajā daļā noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

Lai saistošie noteikumi būtu vieglāk piemērojami, saistošo noteikumu 3. punktā tiek minēti tikai procenti no ienākumu mediānas, pirmajai, kā arī pārējām personām mājsaimniecībā. Saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās Statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7, pārējām personām mājsaimniecībā.

No 2024. gada 1. janvāra 480,00 euro atbilst 70 % no ienākumu mediānas pirmajai personai, savukārt 336,00 euro atbilst ienākumu slieksnim piemērojot koeficientu 0,7 atbilstoši Likuma 33. panta piektās daļas nosacījumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Prognozējams, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, būtiski nemainīsies.

Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – pozitīva ietekme uz iedzīvotājiem un mājsaimniecībām ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem, kuri ir atbalsta saņēmēji. Ar saistošiem noteikumiem tiks paaugstināts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis.

Ietekme uz vidi – nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci – nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var vērsties Limbažu novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests).

Saistošie noteikumi nemaina līdzšinējo kārtību kā personas vēršas pēc šā pakalpojuma saņemšanas.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Limbažu novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība) pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā.

Pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajai pašvaldības funkcijai nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

Ņemot vērā, ka Likuma 3. panta trešajā daļā noteikts, ka kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka pašvaldību saistošajos noteikumos, pašvaldībai tai nav citu iespēju kā tikai caur saistošiem noteikumiem, šo slieksni noteikt.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājis Sociālais dienests.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 18.01.2024.–05.02.2024. Tika saņemts ieteikums (komentārs) no privātpersonas: pievērst uzmanību 3. grupas invalīdiem pagastā. Sociālais dienests sazinājās ar komentāra sniedzēju.

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!