• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Latvijas Banka
Latvijas Banka publicē noteikumus un normatīvos norādījumus par kredītiestāžu darbību regulējošajām prasībām, kredītiestāžu darbību raksturojošo rādītāju aprēķināšanas un komercsabiedrību pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa noteikumi Nr. 292 "Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru, citu dalībvalstu un ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru filiāļu darbības pārskata sagatavošanas noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2024., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/op/2024/75.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas noteikumi Nr. 293

Sūdzību par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu pārvaldības kārtība

Vēl šajā numurā

17.04.2024., Nr. 75

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: noteikumi

Numurs: 292

Pieņemts: 15.04.2024.

OP numurs: 2024/75.13

2024/75.13
RĪKI

Latvijas Bankas noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Latvijas Bankas noteikumi Nr. 292

Rīgā 2024. gada 15. aprīlī

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru, citu dalībvalstu un ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru filiāļu darbības pārskata sagatavošanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar
Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas
izplatīšanas likuma 61. pantu, Latvijas Bankas likuma
63. panta otro daļu un 68. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, saskaņā ar kuru apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeri, citu dalībvalstu un ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeru filiāles, kas sniedz apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā (turpmāk kopā – brokeru sabiedrība), sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai pārskatu par to darbību (turpmāk – pārskats), kas satur statistiskos datus un brokeru sabiedrību uzraudzībai nepieciešamo informāciju, kura nav statistiskie dati (turpmāk kopā – dati);

1.2. pārskata iesniegšanas termiņus;

1.3. pārskatā iekļauto datu glabāšanas ilgumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. nerezidenti – visas institucionālās vienības, kuras reģistrētas ārpus Latvijas, un fiziskās personas, kuru mājsaimniecības atrodas ārpus Latvijas vai kuras ieradušās Latvijā uz laiku, kas īsāks par vienu gadu (izņēmums – studenti), kā arī citu dalībvalstu un ārvalstu diplomātiskās, konsulārās, starptautisko organizāciju un citas pārstāvniecības Latvijā;

2.2. rezidenti – visas institucionālās vienības, t. sk. citu dalībvalstu un ārvalstu, kuras reģistrētas un darbojas Latvijā, un fiziskās personas, kuru mājsaimniecības atrodas Latvijā un kuras neizbrauc ārpus Latvijas uz laiku, kas pārsniedz vienu gadu (izņēmums – studenti), kā arī Latvijas diplomātiskās, konsulārās un citas pārstāvniecības citās dalībvalstīs un ārvalstīs;

2.3. ārvalsts – valsts, kas nav dalībvalsts.

3. Terminu "apdrošināšana", "apdrošinātājs", "pārapdrošināšana", "pārapdrošinātājs" "dalībvalsts" un "uzraudzības iestāde" lietojums atbilst Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam, terminu "apdrošināšanas līgums", "apdrošinājuma ņēmējs", "apdrošināšanas prēmija" un "apdrošināšanas atlīdzība" lietojums atbilst Apdrošināšanas līguma likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam, terminu "apdrošināšanas izplatīšana", "apdrošināšanas starpnieks", "apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris", "atlīdzība par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu", "klients" un "pārapdrošināšanas starpnieks" lietojums atbilst Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam, terminu "nemateriālie ieguldījumi" un "pamatlīdzekļi" lietojums atbilst Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā sniegtajam šo terminu skaidrojumam.

4. Pārskatā iekļautie dati nepieciešami Latvijas Bankas uzdevumu veikšanai, t. sk. tam, lai veiktu finanšu tirgus un tā dalībnieku uzraudzību un sagatavotu maksājumu bilances, starptautisko investīciju bilances, ārējā parāda, finanšu kontu un citu finanšu starpnieku statistiku atbilstoši Eiropas Savienības, t. sk. Eiropas Centrālās bankas, tiesību aktu prasībām.

5. Pārskatā iekļautos datus Latvijas Banka glabā pastāvīgi.

II. Pārskata sagatavošanas un iesniegšanas vispārējās prasības un kārtība un iesniegšanas termiņi

6. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris sagatavo pārskatu, kas sastāv no:

6.1. "Bilances pārskata" (1. pielikums);

6.2. "Peļņas vai zaudējumu aprēķina" (2. pielikums);

6.3. pārskata "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" (3. pielikums);

6.4. pārskata "Naudas līdzekļi" (4. pielikums);

6.5. "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskata" (5. pielikums).

7. Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris novērtē un uzrāda "Bilances pārskata" un "Peļņas vai zaudējumu aprēķina" pozīcijas saskaņā ar Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma prasībām, ja šajos noteikumos nav noteikts citādi.

8. Citas dalībvalsts un ārvalsts apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera filiāle, kas sniedz apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā, sagatavo "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskatu".

9. Valsts kodu uzrāda saskaņā ar starptautisko standartu ISO 3166 "Valstu un to administratīvi teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumu kodi".

10. Brokeru sabiedrība sagatavo pārskatu par periodu no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 30. jūnijam un par periodu no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 31. decembrim.

11. Brokeru sabiedrība pārskatu iesniedz Latvijas Bankai 30 dienu laikā pēc attiecīgā perioda beigām elektroniskā veidā, izmantojot nebanku statistikas sistēmu, saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku.

12. Pārskata sagatavošanā lietotā naudas izteiksmes vienība ir euro.

III. "Bilances pārskata" sagatavošanas prasības un kārtība

13. Pozīcijā "Debitoru parādi par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu un riska parakstīšanu" uzrāda prasības saskaņā ar izplatīšanas līgumu nosacījumiem par sniegtajiem apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumiem un apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas riska parakstīšanu.

14. Pozīcijā "Apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās polises" uzrāda prasības pret apdrošinājuma ņēmējiem un cedentiem par nesaņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām atbilstoši ar apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu noslēgtā izplatīšanas līguma nosacījumiem.

15. Pozīcijā "t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises" uzrāda prasības pret apdrošinājuma ņēmējiem un cedentiem par nesaņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām, ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris ir uzņēmies saistības pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu par apdrošinājuma ņēmēju un cedentu neveiktajiem apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

16. Pozīcijā "t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises, par kurām veikts norēķins ar apdrošinātāju" uzrāda to pozīcijas "t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises" daļu, par kuru apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris jau veicis maksājumu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantam.

17. Pozīcijā "Parādi apdrošinātājiem, pārapdrošinātājiem un citiem izplatītājiem" uzrāda apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera saistības pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantiem, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpniekiem, dalībvalstu vai ārvalstu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpniekiem saskaņā ar noslēgtā izplatīšanas līguma nosacījumiem.

IV. "Peļņas vai zaudējumu aprēķina" sagatavošanas prasības un kārtība

18. Pozīcijā "Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" uzrāda pārskata periodā gūto atlīdzību no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumiem, kas ir iekļauta apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijā vai ko tieši maksā klients, vai ko saņem kā cita veida finansiālu atlīdzību saistībā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu.

19. Pozīcijā "Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas riska parakstīšanas" uzrāda pārskata periodā gūto atlīdzību no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas riska parakstīšanas, kas ir iekļauta apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijā vai ko tieši maksā klients, vai ko saņem kā cita veida finansiālu atlīdzību saistībā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu.

20. Pozīcijā "Ieņēmumi no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbības" uzrāda ieņēmumus no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbības, kas veikta atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajai kārtībai.

21. Pozīcijā "Ieņēmumi no PEPP plāna izplatīšanas" uzrāda ieņēmumus no Pan-Eiropas privāto pensiju produktu (turpmāk – PEPP) plāna izplatīšanas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija regulas (ES) 2019/1238 par Pan-Eiropas privāto pensiju produktu (PEPP) prasībām un Privāto pensiju fondu likuma III1 nodaļas "PEPP plāns, PEPP noguldītāju un PEPP saņēmēju aizsardzība" prasībām.

V. Pārskata "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" sagatavošanas prasības un kārtība

22. Pārskatā "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" uzrāda apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera saistības, kas radušās saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera saņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām vai citiem maksājumiem, norādot apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu, apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpnieku, dalībvalsts vai ārvalsts apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpnieku (turpmāk – darījuma partneris), pret kuru šīs saistības radušās.

23. Saistības pret citiem kreditoriem, kas nav darījuma partneri (piemēram, pret apdrošinājuma ņēmēju vai apdrošināšanas atlīdzības saņēmēju), kas radušās saskaņā ar noslēgtajiem apdrošināšanas un pārapdrošināšanas līgumiem, pārskatā "Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas" uzrāda apkopotā veidā.

24. Ailē "Darījuma partnera reģistrācijas numurs" uzrāda darījuma partnera reģistrācijas numuru. Latvijā reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercreģistrā piešķirto reģistrācijas numuru. Citā dalībvalstī vai ārvalstī reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda attiecīgās valsts komercsabiedrības reģistrācijas iestādes piešķirto reģistrācijas numuru. Saistībām pret citiem kreditoriem, kas nav darījuma partneri, šajā ailē vērtību neuzrāda.

25. Ailē "Darījuma partnera nosaukums" uzrāda darījuma partnera precīzu un pilnu nosaukumu. Saistībām pret citiem kreditoriem šajā ailē uzrāda vērtību "Citi kreditori".

26. Ailē "Saistību apmērs (veselos euro)" uzrāda saistību apmēru pārskata perioda beigās pret katru darījuma partneri un citiem kreditoriem par saņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām un citiem maksājumiem saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 31. panta otrās daļas izpratnē. Šajā ailē ietver arī saistību apmēru pārskata perioda beigās pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu par nesaņemtajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām, ja apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris ir uzņēmies saistības pret apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantu par apdrošinājuma ņēmēju un cedentu neveiktajiem apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

VI. Pārskata "Naudas līdzekļi" sagatavošanas prasības un kārtība

27. Pozīcijā "Atsevišķie naudas konti" uzrāda naudas kontus kredītiestādēs, kuros tiek turēti naudas līdzekļi, kas iegūti no apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas atbilstoši Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 31. panta otrajā daļā noteiktajam, kā arī naudas kontus, kurus apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokeris ir atvēris ieguldījumiem termiņnoguldījumos, ievērojot Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas likuma 31. panta piektajā daļā noteiktās prasības.

28. Pozīcijā "Saimnieciskie konti" uzrāda visus apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kredītiestādēs atvērtos naudas kontus saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

29. Pozīcijā "Pēc pārskata perioda iemaksāts atsevišķajā naudas kontā" uzrāda naudas līdzekļu summu, kas pārskata periodā, veicot apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu, saņemta kasē un pēc pārskata perioda iemaksāta atsevišķajā naudas kontā.

30. Ailē "Konta numurs" uzrāda visu apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kredītiestādēs atvērto naudas kontu numurus, t. sk., ja naudas līdzekļu atlikums tajos ir nulle vai tas ir negatīvs.

31. Ailē "Summa" uzrāda naudas kontu atlikumus attiecīgajā ārvalstu valūtā. Ja naudas konta atlikums ir euro, tad naudas konta atlikuma summu uzrāda euro.

32. Ailē "Valūtas kods" uzrāda valūtas kodu saskaņā ar starptautisko standartu ISO 4217 "Valūtu un resursu kodi".

VII. "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskata" sagatavošanas prasības un kārtība

33. Brokeru sabiedrība, kas nodarbojas ar apdrošināšanas izplatīšanu, sniedz informāciju par parakstītajām apdrošināšanas prēmijām un atlīdzību par apdrošināšanas izplatīšanu sadalījumā pa apdrošināšanas komersantiem, apdrošināšanas starpniekiem un apdrošināšanas veidiem. Ja apdrošināšanas līgumos, kuros vienā līgumā ir iekļauti vairāki apdrošināšanas veidi, parakstītās apdrošināšanas prēmijas un atlīdzību par apdrošināšanas izplatīšanu ir iespējams identificēt pa katru apdrošināšanas veidu, attiecīgo informāciju sniedz sadalījumā pa apdrošināšanas veidiem. Ja parakstītās apdrošināšanas prēmijas un atlīdzību par apdrošināšanas izplatīšanu nav iespējams identificēt pa katru apdrošināšanas veidu, to uzrāda kopsummā pie būtiskākā apdrošināšanas veida. Brokeru sabiedrība, kas nodarbojas ar pārapdrošināšanas izplatīšanu, informāciju par parakstītajām pārapdrošināšanas prēmijām un atlīdzību par pārapdrošināšanas izplatīšanu sniedz, nesadalot pa apdrošināšanas veidiem.

34. Ailē "Darījuma partnera veids" uzrāda vērtību "Apdrošinātājs", ja darījuma partneris ir apdrošinātājs, vai "Pārapdrošinātājs", ja darījuma partneris ir pārapdrošinātājs, vai "Starpnieks", ja darījuma partneris ir apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas starpnieks.

35. Ailē "Darījuma partnera reģistrācijas numurs" uzrāda darījuma partnera reģistrācijas numuru. Latvijā reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra komercreģistrā piešķirto reģistrācijas numuru. Citā dalībvalstī vai ārvalstī reģistrētai komercsabiedrībai uzrāda attiecīgās valsts komercsabiedrības reģistrācijas iestādes piešķirto reģistrācijas numuru.

36. Ailē "Darījuma partnera nosaukums" uzrāda darījuma partnera precīzu un pilnu nosaukumu.

37. Ailē "Uzraugošās iestādes valsts kods" uzrāda valsts, kuras uzraudzības iestāde ir licencējusi vai reģistrējusi darījuma partneri, kodu.

38. Ailē "Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas valsts kods" uzrāda valsts, kurā brokeru sabiedrība ir sniegusi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus atbilstoši ailē "Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas pamatojums" uzrādītajam pamatojumam, kodu.

39. Ailē "Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas pamatojums" uzrāda attiecīgo apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pamatojumu, saskaņā ar kuru brokeru sabiedrība ir sniegusi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus citās dalībvalstīs. Pamatojumu norāda atbilstoši šo noteikumu 6. pielikumam "Pārskatā izmantotie kodi". Ja brokeru sabiedrība ir sniegusi apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumus Latvijā vai ārvalstīs, šajā ailē vērtību neuzrāda.

40. Ailē "Apdrošināšanas veida vai pārapdrošināšanas kods" uzrāda apdrošināšanas veida kodu atbilstoši šo noteikumu 6. pielikumam "Pārskatā izmantotie kodi". Brokeru sabiedrība, kas nodarbojas ar pārapdrošināšanas izplatīšanu, uzrāda kodu "MM6PR" ("Pārapdrošināšana").

41. Ailē "Prēmija (veselos euro)" uzrāda visas pārskata periodā parakstītās apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas par apdrošināšanas līgumiem, kuri ir stājušies spēkā pārskata gadā, neatkarīgi no tā, vai šīs prēmijas ir vai nav saņemtas atbilstoši Latvijas Bankas noteikumos, kuri regulē apdrošinātāju un pārapdrošinātāju pārskatu sagatavošanu, sniegtajam skaidrojumam. Informāciju par parakstītajām apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijām sniedz neatkarīgi no tā, vai apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijas apdrošinājuma ņēmējs vai cedents maksā brokeru sabiedrībai vai apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas komersantam, ja par noslēgtajiem apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumiem brokeru sabiedrībai pienākas atlīdzība par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu. Parakstītās apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas atspoguļo bruto summā, t. i., nesamazinot tās par atlīdzību par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu apmēru. Brokeru sabiedrība, nosakot parakstītās apdrošināšanas un pārapdrošināšanas prēmijas apmēru, ņem vērā arī ietekmi, ko veido apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu izbeigšana vai grozīšana.

42. Ailē "Komisija (veselos euro)" uzrāda brokeru sabiedrībai pienākošos atlīdzību par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu, kas ir iekļauta bruto parakstītajā apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas prēmijā vai ko tieši maksā klients, vai ko saņem kā cita veida finansiālu atlīdzību saistībā ar noslēgto apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu. Brokeru sabiedrība, nosakot tai pienākošās atlīdzības par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu apmēru, ņem vērā arī ietekmi, ko veido apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas līgumu izbeigšana vai grozīšana.

43. Ailē "Atlīdzība (veselos euro)" citas dalībvalsts vai ārvalsts apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera filiāle uzrāda tai pārskata gadā (periodā no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 31. decembrim) pienākošās atlīdzības par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanu, neiekļaujot atlīdzības par apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas riska parakstīšanu, ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbību vai PEPP plāna izplatīšanu. Pārskatā par periodu no attiecīgā kalendārā gada 1. janvāra līdz attiecīgā kalendārā gada 30. jūnijam šajā ailē noteikto informāciju neuzrāda.

VIII. Noslēguma jautājumi

44. Atzīt par spēku zaudējušiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvos noteikumus Nr. 89 "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 139).

45. Pārskatam par periodu no 2024. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim piemēro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 14. jūlija normatīvos noteikumus Nr. 89 "Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku pārskatu sagatavošanas normatīvie noteikumi". Šajā punktā minēto pārskatu iesniedz Latvijas Bankai līdz 2025. gada 30. janvārim, izmantojot datu ziņošanas sistēmu, saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku.

46. Noteikumi stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

 

1. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292

Bilances pārskats

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums ___________________________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods ___________________________________

(veselos euro)

Pozīcijas nosaukums Pozīcijas kods Rezidenti Nerezidenti Kopā
A B 1 2 3
Aktīvi (110000+120000) 100000 x x  
  Ilgtermiņa ieguldījumi (111000+112000+113000) 110000 x x  
    Nemateriālie ieguldījumi 111000 x x  
    Pamatlīdzekļi 112000 x x  
    Ilgtermiņa finanšu ieguldījumi 113000      
      t. sk. aizdevumi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai 113100 x x  
  Apgrozāmie līdzekļi (121000+122000+123000+124000) 120000 x x  
    Krājumi 121000 x x  
    Debitori (122100+122200+122300+122400) 122000 x x  
      Debitoru parādi par apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanu un riska parakstīšanu 122100      
      Apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās polises 122200      
        t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises 122210 x x  
          t. sk. apdrošinājuma ņēmēju neapmaksātās nepārtraucamās polises, par kurām veikts norēķins ar apdrošinātāju 122211 x x  
      Īstermiņa aizdevumi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai 122300      
      Pārējie debitori 122400      
    Īstermiņa finanšu ieguldījumi 123000      
    Nauda 124000      
Pasīvi (210000+220000+230000+240000) 200000 x x  
  Pašu kapitāls (211000+...+216000) 210000 x x  
    Akciju vai daļu kapitāls 211000      
    Akciju/daļu emisijas uzcenojums 212000 x x  
    Finanšu instrumentu un ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezerve (+/–) 213000 x x  
    Rezerves 214000 x x  
    Iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa/zaudējumi (+/–) 215000 x x  
    Pārskata gada peļņa/zaudējumi (+/–) 216000 x x  
  Uzkrājumi 220000 x x  
  Ilgtermiņa kreditori (231000+...+236000) 230000 x x  
    Parādi radniecīgajām un asociētajām sabiedrībām 231000      
    Parādi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai 232000      
    Aizņēmumi no kredītiestādēm 233000      
    Parādi apdrošinātājiem, pārapdrošinātājiem un citiem izplatītājiem 234000      
    Nākamo periodu ieņēmumi 235000      
    Pārējie ilgtermiņa kreditori 236000      
  Īstermiņa kreditori (241000+...+246000) 240000 x x  
    Parādi radniecīgajām un asociētajām sabiedrībām 241000      
    Parādi akcionāriem vai dalībniekiem un vadībai 242000      
    Aizņēmumi no kredītiestādēm 243000      
    Parādi apdrošinātājiem, pārapdrošinātājiem un citiem izplatītājiem 244000      
    Nākamo periodu ieņēmumi 245000      
    Pārējie īstermiņa kreditori 246000      
Ārpusbilances saistības (310000+320000) 300000 x x  
  Galvojumi 310000 x x  
  Pārējās galvojumiem līdzīgās saistības 320000 x x  
       
Izpildītājs   Iesniegšanas datums  
  (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)    

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

 

2. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292

Peļņas vai zaudējumu aprēķins

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums _____________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods ___________________

(veselos euro)

Pozīcijas nosaukums Pozīcijas kods Pārskata periodā
A B 1
Neto apgrozījums (110+120+130+140) 100  
  Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas 110  
  Ieņēmumi no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas riska parakstīšanas 120  
  Ieņēmumi no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja darbības 130  
  Ieņēmumi no PEPP plāna izplatīšanas 140  
Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas pakalpojumu izmaksas 200  
Pārējie ieņēmumi 300  
Pārējās izmaksas 400  
Peļņa vai zaudējumi pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa (100–200+300–400) 500  
Uzņēmumu ienākuma nodoklis par pārskata periodu 600  
Ieņēmumi vai izmaksas no atliktā nodokļa aktīvu vai saistību atlikuma izmaiņām (+/–) 700  
Ārkārtas dividendes 800  
Pārskata perioda peļņa vai zaudējumi (500–600+700–800) 900  
       
Izpildītājs   Iesniegšanas datums  
  (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)    

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

 

3. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292

Saistības no apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums __________________________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods __________________________________

Darījuma partnera reģistrācijas numurs Darījuma partnera nosaukums Saistību apmērs
(veselos euro)
1 2 3
       
Izpildītājs   Iesniegšanas datums  
  (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)    

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

 

4. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292

Naudas līdzekļi

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera nosaukums _________________________

Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas brokera kods _________________________________

Pozīcijas nosaukums Pozīcijas kods Konta numurs Summa Valūtas kods Summa
(veselos euro)
A B 1 2 3 4
Atsevišķie naudas konti 100 x x x
101
Saimnieciskie konti 200 x x x
201
Nauda kasē 300 x x x
Pēc pārskata perioda iemaksāts atsevišķajā naudas kontā 400 x x x
       
Izpildītājs   Iesniegšanas datums  
  (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)    

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

 

5. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292

Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas izplatīšanas darbības pārskats

20___. gada ____. _____________

(pārskata perioda pēdējais datums)

Brokeru sabiedrības nosaukums ______________________________

Brokeru sabiedrības kods _____________________________________

Darījuma partnera
veids
Darījuma partnera
reģistrācijas numurs
Darījuma partnera
nosaukums
Uzraugošās iestādes
valsts kods
Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas valsts kods Izplatīšanas pakalpojumu sniegšanas pamatojums Apdrošināšanas veida vai pārapdrošināšanas kods Prēmija (veselos euro) Komisija (veselos euro) Atlīdzība (veselos euro)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
x
x
x x x x x x x x x
       
Izpildītājs   Iesniegšanas datums  
  (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)    

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

 

6. pielikums
Latvijas Bankas 2024. gada 15. aprīļa
noteikumiem Nr. 292

Pārskatā izmantotie kodi

Nosaukums Kods Skaidrojums
1 2 3
Apdrošināšanas veida vai pārapdrošināšanas kods MM601 Veselības apdrošināšana
MM602 Nelaimes gadījumu apdrošināšana
MM6041 Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6042 Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA) atbilstoši Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam
MM6051 Sauszemes transporta apdrošināšana
MM6052 Dzelzceļa transporta apdrošināšana
MM6053 Gaisakuģu apdrošināšana
MM6061 Kuģu apdrošināšana
MM6062 Gaisakuģu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6063 Kuģu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6064 Kravu apdrošināšana
MM607 Īpašuma apdrošināšana pret uguns radītiem un cita veida zaudējumiem
MM608 Vispārējā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana
MM6091 Kredītu apdrošināšana
MM6092 Galvojumu apdrošināšana
MM610 Juridisko izdevumu apdrošināšana
MM611 Palīdzības apdrošināšana
MM612 Dažādu finansiālo zaudējumu apdrošināšana
MM6DZ Dzīvības apdrošināšana (visi veidi)
MM6PR Pārapdrošināšana
Apdrošināšanas vai pārapdrošināšanas izplatīšanas pamatojums P01 Filiāle citā dalībvalstī
P02 Pakalpojumu sniegšanas brīvības princips

Latvijas Bankas prezidenta vietnieks M. Kālis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!