• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ropažu novada domes 2023. gada 13. decembra saistošie noteikumi Nr. 43/23 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novada pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2024., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/op/2024/73.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums Nr. 4

Par apbalvošanu ar Triju Zvaigžņu ordeni

Vēl šajā numurā

15.04.2024., Nr. 73

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ropažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 43/23

Pieņemts: 13.12.2023.

OP numurs: 2024/73.17

2024/73.17
RĪKI

Ropažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 43/23

Ulbrokā 2023. gada 13. decembrī

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novada pašvaldībā

Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
13.12.2023. sēdes lēmumu Nr. 2915 (prot. Nr. 82/2023)

Precizēti ar Ropažu novada pašvaldības domes
20.03.2024. sēdes lēmumu Nr. 3127 (prot. Nr. 91/2024)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu un
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta pirmo un trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņa, kaķa un mājas (istabas) seska, turēšanas prasības, mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus, klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas kārtību Ropažu novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neapdraudētu un netraucētu citus dzīvniekus un cilvēkus, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu un iespējas inficēties ar trakumsērgu, novērst postījumus apstādījumos, dārzos un citās publiskās teritorijās.

3. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Ropažu novada teritorijā, kuru īpašumā ir mājas (istabas) dzīvnieks. Noteikumi ir saistoši arī dzīvnieka turētājam, kuram īpašnieks uzticējis dzīvnieku vai kura valdījumā dzīvnieks nokļuvis citādā veidā.

II. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka, turētāja pienākumi

4. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

5. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums:

5.1. normatīvajos aktos noteiktā kārtībā reģistrēt suni, kas apzīmēts ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci, mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datu bāzē;

5.2. suņa īpašniekam pastaigas laikā pilsētas un ciema teritorijā – publiski pieejamā teritorijā neatkarīgi no īpašuma piederības veida, līdzi jābūt iepakojumam suņa ekskrementu savākšanai, kurus pēc to savākšanas jāizmet atkritumu urnās vai konteineros;

5.3. nepieļaut, ka mājas (istabas) dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskajās vietās.

6. Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēmas" mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē ir iespējams veikt pie praktizējoša veterinārārsta.

III. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtība

7. Aizliegta mājas (istabas) dzīvnieka atrašanās vietās, kurās uzstādītas speciālās, Ropažu novada pašvaldības izsniegtas speciālās zīmes (piktogrammas).

8. Personām, kas baro mājas (istabas) dzīvnieku publiskā vietā (piemēram, pie kaķu mājām), jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

9. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tuvumā var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieku kaķi ar nosacījumu, ja tiek nodrošināta to apzīmēšana un labturība.

10. Par katru gadījumu, kad mājas (istabas) dzīvnieki ir kontaktējušies ar plēsīgiem dzīvniekiem vai klaiņojošiem mājas (istabas) dzīvniekiem, vai tos ir sakoduši minētie dzīvnieki, vai ir aizdomas par mājas (istabas) dzīvnieka saslimšanu ar trakumsērgu, īpašniekam vai turētājam nekavējoties jāziņo par to praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajai struktūrvienībai un jāveic nepieciešamie pasākumi savu (cietušo vai slimo) mājas (istabas) dzīvnieku izolācijai.

IV. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana un izolācija

11. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu Ropažu novada administratīvajā teritorijā veic persona, ar kuru Ropažu novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu par mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē, un kura to var veikt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Pēc dzīvnieka identifikācijas datiem (mikroshēma vai tetovējums), nosakot mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieku, dzīvnieku ķērājs rīkojas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam. Izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi sedz mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks.

13. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē noķerto dzīvnieku, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Dzīvnieka īpašnieks sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus.

14. Par atrastu ievainotu dzīvnieku vai dzīvnieka līķi publiskajās vietās Ropažu novada administratīvajā teritorijā jāziņo Ropažu novada pašvaldības policijai.

15. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāziņo Ropažu novada pašvaldības policijai.

V. Noteikumu izpildes kontrole un atbildība

16. Suņu reģistrāciju "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēmas" mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē uzrauga un kontrolē Ropažu novada pašvaldības policija.

17. Par Noteikumu 5., 7. un 8. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 naudas soda vienībām.

18. Administratīvā pārkāpuma lietu par šo Noteikumu 5., 7. un 8. punktā minēto prasību neizpildīšanu izskata Ropažu novada pašvaldības policija.

VI. Noslēguma jautājums

19. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. marta saistošos noteikumus Nr. 11/22 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novadā".

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens

 

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 43/23 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. pantu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Ņemot vēra, ka Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. marta saistošie noteikumi Nr. 11/22 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novadā" ir izdoti tostarp pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punktu, ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Ropažu novada administratīvajā teritorijā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēku veselībai un drošībai, kā arī nodrošināt mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju un novērst mājas (istabas) vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku klaiņošanu, kā arī paredzot administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.

Saistošie noteikumi noteic prasības mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijai un turēšanai, kā arī klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo dzīvnieku izķeršanas kārtību Ropažu novada administratīvajā teritorijā.

Par atsevišķu saistošo noteikumu punktu neievērošanu, kas attiecināmi uz suņu reģistrāciju un ekskrementu savākšanu, kā arī mājas (istabas) dzīvnieku barošanas vietu sakopšanu un mājas (istabas) dzīvnieku atrašanos vietās, kurās uzstādītas speciālās, Ropažu novada pašvaldības aizlieguma zīmes, paredzēta administratīvā atbildība – brīdinājums vai naudas sods. Piemērojamā soda apmērs tiks diferencēts atkarībā no pārkāpuma un nodarītā kaitējuma smaguma, ko izvērtēs pašvaldības policija. Nosakot administratīvā soda veidu un mēru, pašvaldības policija ņems vērā izdarītā pārkāpuma raksturu, pie atbildības saucamās personas personību, mantisko stāvokli, pārkāpuma izdarīšanas apstākļus, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus. Administratīvais sods paredzēts ar mērķi atturēt saistošajos noteikumos minētās personas no pārkāpumu izdarīšanas, aizstāvēt pārējo iedzīvotāju tiesības dzīvot sakoptā, tīrā un drošā vidē. Noteikumu izdošanas mērķis nav administratīvi sodīt pēc iespējas vairāk personu, bet gan nodrošināt tīru un drošu vidi pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Attiecībā uz mājas (istabas) dzīvnieku atrašanos publiskās vietās nepieciešams noteikt stingrākus ierobežojumus atsevišķās atpūtas vietās, kurās uzliktas aizlieguma zīmes, kā piemēram, pludmalēs, kurām nav publiska statusa, sporta un bērnu laukumos un citās atpūtas vietās, kurās uzturas iedzīvotāji, it īpaši bērni. Jāņem vērā, ka atpūtas vietās un pludmalēs iedzīvotāji izvēlas iekārtoties arī atpūtai uz zemes, kā arī bērnu un sporta laukumos aktivitātes lielākoties notiek uz zemes, kā rezultātā dzīvnieku uzturēšanās tuvumā var radīt antisanitārus apstākļus, kas var būt drauds veselībai un drošībai. Vienlaikus, elastīgākas pieejas nolūkā, nav nepieciešams uzskaitīt vietas, kur šādās aizlieguma zīmes uzstādītas, jo to uzstādīšanai var būt terminēts un sezonāls raksturs. Līdz ar to atbildība noteikta par saistošo noteikumu 5., 7. un 8. punktā noteikto prasību neievērošanu.

Ar saistošo noteikumu regulējumu ir nodrošināts samērīgums starp personai uzlikto pienākumu un sabiedrības interesēs sasniedzamo mērķi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sociālā ietekme – uzlabosies dzīvnieku labturība.

Ietekme uz vidi – noteikumu pieņemšana sekmēs vides sakārtošanas nodrošināšanu.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību pozitīvi ietekmēs iedzīvotāju drošību un veselību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms. Noteikumi neatstās tiešu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Administratīvā pārkāpuma lietas par noteikumos paredzētajiem pārkāpumiem izskatīšanu veiks Ropažu novada pašvaldības policija.

Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus cilvēkresursu iesaisti, saistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Ropažu novada pašvaldības policija.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Ropažu novada teritorijā klaiņojošo mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu, saskaņā ar normatīvajos aktos un noslēgtā līguma noteikto kārtību, organizē un nodrošina pašvaldības izvēlēta persona (-as), kas specializējušies konkrētu pakalpojumu sniegšanā. Pakalpojuma sniedzējs nodrošina izķerto klaiņojošo un konfiscēto mājas (istabas) dzīvnieku izmitināšanu dzīvnieku izolatorā vai patversmē.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv 2023. gada 13. novembra līdz 2023. gada 27. novembrim. Šajā laika periodā netika saņemti iedzīvotāju priekšlikumi saistošo noteikumu precizēšanai.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!